HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP

         
DE EERSTE 1:24 TEST OP RACEBAAN.COM?!

Tja, dat is al zo wat, want alleen Carrera en sinds kort ook Autoart maken kant en klare slotraceauto’s in deze schaalgrootte. Een echte test zit er dan ook (nog) niet in. Wel wat vergelijkingen met een ouder model van dit merk, de  BMW VR12 LMS,  die begin 2000 voor het eerst in de winkel te koop stond.
Alhoewel, afhankelijk ervan hoe je het bekijkt, kunnen ook de verschillen of juist de overeen- komsten met 1/32 interessant zijn. Want er wordt stiekem toch heel wat gemodificeerd en verbeterd in racebaanland! Zou dat dus ook voor de vrijwel concurrentieloze 1/24 klasse gelden?!
Voor de rest in de toekomst toch langzaam ook meer aandacht voor slotracen in schaal 1/24.
In Nederland een nog wat kleinere groep liefhebbers, maar, zeker technisch, met veel raakvlakken met 1/32. In het buitenland, met name in Duitsland wel erg populair, zeker de zelfbouwwagens met metalen chassis.We hebben het hier dus opnieuw over de Ferrari 330 P4 in de LMS 1967 uitvoering. Dit keer dus van Carrera. Hij is ook beschikbaar in groen en in een witte uitvoering, maar wij gaan toch weer voor de ferrari-rood.... Diens kleinere broertje van het merk Scalextric werd hier trouwens onlangs ook getest. Deze kwam daarbij bijzonder goed uit de bus. Voor die test klik hier.
DE LOOKS
Wat ons bij aanlevering van de Ferrari vanaf de zijkant meteen opviel was; hoe de wielen als het ware door de wielkasten worden opgesloten en hoe de auto daardoor, gelijk het origineel, laag aan de grond zit. Dit komt omdat Carrera al haar "Exclusiv" modellen vanaf 2006 met nieuwe technologie heeft uitgerust en wat voor wat de bodemvrijheid betreft inhoudt dat, waar nodig, de Ferrari in hoogte ingesteld kan worden. We komen daar zo nog op terug.

Het uiterlijke verschijningsbeeld van de Ferrari 330 P4 mag er wezen! In vergelijking met die van “Scalextric” zijn zelfs nog wat meer details herkenbaar. Niet vreemd natuurlijk; is de Carrera immers om precies 1/3 groter. Dat geeft zelfs plek voor evenveel klinknagels als er destijds bij de 1op1 versie daadwerkelijk werden gebruikt. De auto zit absoluut strak in de lak, eigenlijk wel de mooiste die we ooit op een slotcar gezien hebben! Ook de tamponprints en gele striping zien er zeer strak uit. Behalve een ruitenwisser zit er niets aan de auto dat kan sneuvelen.
Wel zo prettig natuurlijk! 


 

Draaien we de auto om dan gaan vergelijkingen met de 1/1 versie niet meer op. Wel die met de BMW VR12. Daaruit blijkt namelijk om zo meer dat ze bij Carrera echt niet stil hebben gezeten! Want wat te denken van zelfs twee afzonderlijk instelbare- dan wel verwijderbare magneten waardoor aan de voorkeur van elke rijder en eigenschappen van band en baan kan worden voldaan.
Een innovatie is het - ook bij 1:32 merken - toegepaste, dubbele en centrerende sleperschoentje. Het grote verschil zit ‘m er echter in, dat ze er een geheel nieuwe, in hoogte instelbare en contactverbeterende constructie van hebben gemaakt, die niet alleen ‘n stabiele indruk maakt, maar ook ’n deugdelijk alternatief vormt voor het verende schoentje. Met het bekende maar deze keer opvallend kleine, rijrichting veranderende schakelaartje ronden we de nieuwe ingevoerde technologie aan de onderkant af.


Ook aan de binnenkant hebben ze bij Carrera hun best gedaan. De bodemplaat is meer een doosconstructie geworden waardoor het een - voor kunststof - bijzonder stijf en vlak, recht chassis is geworden. En dat is wel zo belangrijk voor Carrera omdat ze zo ook invloed beter meekunnen met de op stalen frames gereden slotcars,waar tot op heden vaak hoogstens een Carrera carrosserie op wordt gemonteerd.

'Uit de doos' carrosserieën zijn namelijk van bijzonder slag/stootvast ABS gemaakt. Daarom zijn ze onder wedstrijdrijders 1:24 erg geliefd.

Aangezien met name in Duitsland veel meer 1:24 gereden wordt, zij voor kwaliteit gaan en zeker voor “Deutsche Wertarbeit” zullen vallen, is dit beslist een goede, tevens strategische en wellicht verkoopbevorderende zet van Carrera.

Ook de modulaire bouwwijze heeft zijn intrede gedaan. Dat is met name te herkennen aan de printplaat met zijn 4 connectoren voor verlichting en motor. Op deze wijze kan één en dezelfde elektronica voor alle auto’s gebruikt worden en kan die er heel gemakkelijk en snel in aangebracht en aangesloten worden. Zou je zelf eens van printplaatje moeten wisselen, dan kan dat dus: Moeizaam draadjes solderen en/of verkeerd aansluiten behoort daardoor tot het verleden. De kostenbesparingen die men daarmee heeft bereikt, heeft Carrera er waarschijnlijk voor gebruikt, de verlichting nóg comfortabeler te maken want er zitten zelfs remlichten in! En ook al komt de auto dan tot stilstand, de verlichting blijft dankzij een condensator, die als een accuutje fungeert, gewoon nog even nabranden.
 


Er is nog meer nieuws te melden: De vooras is tegenwoordig verend én met lagertjes uitgevoerd. Een bronzen bladveertje zorgt voor geremde hoogtespeling, maar ook voor de noodzakelijke fixatie. Aan de van lagertjes voorzien achteras is, tot op één belangrijk detail na, geen verandering te zien. De motorbracket, die samen met de asbevestiging uit een stuk is vervaardigt en dus ook als één geheel uit de auto verwijderd kan worden, heeft 2 extra schroefjes gekregen. Daarmee wordt de Sidewinder geplaatste motor exact op zijn plek gehouden, hetgeen de tandwieloverbrenging ten goede komt. Daar tenslotte, heeft men als laatste detail het messing tandwiel uitgewisseld tegen een zeer solide, vezelversterkte composiet-tandwiel. 
 

HET RIJDEN
Dit was niet veel later dan ook de grote verrassing op de baan. De auto verricht zijn werk nu, net als de 1/32 modellen, in aangename stilte! Gelet op de 1/24 rijeigenschappen van de auto was het een beleving om met deze Ferrari te rijden.
Een rechtstreekse vergelijking met 1/32 is eigenlijk "not done". Maar toch, deze 225 gram zware auto komt heel aardig uit de startblokken. De remwerking is door het gewicht uiteraard iets minder dan bij 1/32, maar toch best goed te noemen. De aanwezige magneten zorgen voor een moderne 1/32 wegligging. Maar ook met minder magneet doet de Ferrari het goed. Zelfs zonder magneet, zoals bij 1/24 meestal gebruikelijk, beter dan voornoemde BMW met magneet(je).
Punten van kritiek hebben we niet echt kunnen vinden. Als we er perse één moeten noemen:
De ook hier weer wat vlakke tot holle, niet afgeronde bandjes. De toch niet onbelangrijke vorm van de bandjes zijn en blijven blijkbaar, zoals bij menig ander merk ook, een ondergeschoven kindje.

DEZE FOTO ALS BUREAUACHTERGROND?? KLIK HIER

CONCLUSIE
Wederom laat Carrera zien, oog te hebben voor detail, en kosten voor innovatieve ontwikkelingen niet te schuwen. Hoewel een vergelijking met 1:32 niet goed mogelijk is geweest, zijn de rijeigenschappen van de Ferrari toch verassend 1:32 "a like". De nieuwe, verbeterde standaard motor (v.a. 2003) is dan ook nog wel 'n beetje typisch Carrera, maar de perfecte tandwielen en overbrenging maken veel goed. Door de mogelijkheden die vanaf 2006 standaard worden geboden, is de Ferrari zelfs geschikt voor de minder ervaren racers en kinderen. En in herhaling wat we over Carrera 1:32 al hebben geschreven: voor de meer ervaren racers zijn deze 1:24 bolides een uitdaging om door het vervangen van de motor en het strippen van de rest van de auto een aantrekkelijke winnaar in elkaar te zetten. De basis, het torsiearme chassis in dit geval, zal daar alleen maar toe bijdragen! 
Zou je als 1:32 racebaanliefhebber ooit eens overwegen om 1/24 te gaan rijden…
Nou ja, Carrera is samen met Autoart dan de enige keuze in complete voertuigen die je hebt. 
Weliswaar duurder dan 1:32, maar het is in dit geval dan ook héél veel voor relatief weinig geld... Én dat geld is het dan ook, met alle nieuwe technologie aan boord, dubbel en dwars waard.
Gezien dit alles scoort Carrera ons inziens opnieuw "zeer goed" met deze auto!
Binnenkort komt Carrera ook met tuningonderdelen als een snellere motor, tandwielen en banden op de markt om deze klassieker nog wat "te kietelen".
Overigens, wil je er één hebben moet je snel zijn. Op veel plaatsen zijn ze inmiddels uitverkocht.

 

Leverancier van deze slotcar: Carrera

18 februari 2006 - Copyright racebaan.com