HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP


TEST: CARRERA EVOLUTION PRO-X
(Digitaal)
 
Zo tegen de feestdagen loopt menigeen met het idee om een grote wens te vervullen en een racebaan aan te schaffen. Voor zichzelf, maar vaak (zogenaamd) voor de kinderen.....
Anno 2006 is de racebaan met zijn tijd meegegaan en buiten de vele soorten analoge racebanen zijn deze zelfs digitaal geworden. Hierover is echter nog maar weinig te vinden op internet. Vandaar dat wij, Team racebaan.com, het de hoogste tijd vonden om hieraan eens uitgebreid aandacht aan te besteden. Dit voorstel viel bij importeurs en/of fabrikanten van de vier bekendste fabrikanten in goede aarde. Zij verklaarden zich allen bereid hieraan mee te werken, waarvoor dank uiteraard! In Weert begon Sinterklaas dit jaar dan ook wel erg vroeg!
Inmiddels heeft de pakketdienst ons al drie keer weten te vinden. We hopen dat dit binnenkort alsnog een vierde keer gaat gebeuren, als Ninco digitaal eindelijk beschikbaar is.....
We gaan overigens niet, althans zo min mogelijk, onderling vergelijken tussen de verschillende merken. Hiervoor liggen de wensen van de gebruikers zoals altijd teveel uit elkaar.
De artikelen zijn informatief bedoeld, als naslagwerk om je hulp te kunnen bieden bij een eventuele keuze. We bespreken per merk de meest opvallende zaken en plus- en minpunten.Bovendien maken we gebruik van startpakketten. De inhoud daarvan varieert uiteraard per merk en zelfs per startset. Een rechtstreeks vergelijk is daarom lastig en oneerlijk.
Om een zo neutraal mogelijke review te kunnen schrijven hebben wij als team racebaan.com enkele mensen uitgenodigd om mee te werken aan de diverse tests. In dit geval clubracer Wijo van Bussel, Peer Maenen als ervaren thuisracer en Patrick Papenborg, beginnend thuisracer.
De spits wordt in dit geval afgebeten door Carrera. In het verleden is dit systeem al eerder bekeken op racebaan.com, maar om het compleet te maken nemen we Carrera opnieuw mee in deze test. De links naar de eerdere test verslagen zijn zoals gebruikelijk onderaan te vinden.
Fred Haan, de vertegenwoordiger van Carrera, stelde ons voor deze test de digitale starset Stock Car racing ter beschikking, artikelnummer 30105, met een richtprijs van ongeveer 250 euro.Inhoud startset Stock Car racing;
In deze doos vinden we de navolgende zaken: 2 auto's, 2 regelaars (drukkers), 1 voeding (14.8 volt & 1.4 Ampére), 2 baanwissels (1x rchts links en 1 x links rechts), 12 standaard kuipbochten, 11 standaard rechten, 1 digitaal aansluitstuk (blackbox) icl. 2 slipstrookjes, 12 baansteunen, 120 klemmen om baandelen aan elkaar te maken en 4 reserveslepers alsmede een handleiding in de vorm van een (meertalig) boekje waaronder ook Nederlands.
Dit alles zit verpakt in een forse doos. De doos is aan de buitenzijde aantrekkelijk uitgevoerd.
In de doos zitten de spullen niet in tempex, maar allemaal afzonderlijke kartonnen verpakkingen. Goed voor het milieu uiteraard. Echter de presentatie bij openen van de doos oogt hierdoor wat minder. Je moet echt alles uit de doos halen om de benodigde onderdelen te kunnen vinden.
Ben je van plan om de baan regelmatig op te bouwen en af te breken is het aan te bevelen bij de eerste keer uitpakken wat foto's te maken van de wijze waarop alles in de doos zit. Anders is het op dezelfde wijze opbergen van je baan onbegonnen werk en zal alles los in de doos moeten.

Opbouwen
De baan is, met behulp van de duidelijke tekening in het boekje, snel in elkaar gezet.
De baanstukken schuif je, plat liggend op de grond, gemakkelijk in elkaar. De baan betreft in dit geval een oval, twee rechte stukken met aan beide zijden een kuipbocht als verbinding. Op ieder recht stuk komt een baanwissel. Let hierbij op de juiste richting van de baanwissels!
We gebruiken maar een deel van de klemmen

Meerdere auto's
Behalve het wisselen van spoor staat digitaal ook voor het rijden met meerdere auto's in 1 spoor. In dit geval kan er, als je 2 extra auto's en 2 regelaars koopt, met maximaal 4 auto's gereden worden. Het aansluitstuk, tevens startopstelling, is daar zonder meer voor geschikt. De regelaars worden middels telefoonstekkers ingeplugd en klikken vast. Naast de bijgeleverde auto's hebben we ook de beschikking over 2 Chevrolet Corvette's, voorzien van verlichting. (voor, achter & rem)

Instellen
Voor het instellen van de auto's lezen we het boekje even door. De auto's zijn aan de onderzijde ieder voorzien van 4 dipswitches. Hiermee wordt de auto gekoppeld aan regelaar 1, 2, 3 en 4. Het boekje geeft een duidelijk overzicht van de vereiste instellingen per positie. Hier ontdekken we ook dat de auto's tevens gebruikt kunnen worden als "pacecar".
Ze kunnen dus ook rijden zonder bestuurder!
Kunnen we handig gebruik van maken om toch met 4 auto's tegelijk te rijden....!

Aansluitstuk / blackbox
Nu we het boekje toch even vasthebben lezen we gelijk even door. Hier zien we dat het startstuk niet zomaar een startstuk is, maar er elektronica in zit. Men bestempeld het ook als blackbox. Er zitten vijf leds op de bovenzijde. Deze kunnen gebruikt worden als startlicht. Ook geeft de box daarmee aan wie er eventueel een valse start heeft gemaakt! Dit door het laten branden van een led en het iets naar voren plaatsen van betreffende auto! Rondtelling/tijdmeting ontbreekt echter.

HET RIJDEN
Er wordt eerst gereden met de 2 bijgeleverde auto's. Deze zijn niet voorzien van verlichting. De snelheid is redelijk. Door de kuipbochten is het mogelijk om bijna volgas je rondes te draaien. Voor kinderen ideaal natuurlijk, ben je wat meer ervaren zal dit mogelijk wat tegenvallen. Vlakke bochten, of een iets moeilijkere layout zal dit kunnen ondervangen. Het onderling koppelen van de auto's aan de regelaars werkt doeltreffend en probleemloos.
Met wat minder magneet is er meer uitdaging. 

Vervolg
Hierna wordt gereden met de Corvette´s. Omdat er bij digitaal constant spanning op de baan staat, gaat de verlichting direct branden als je de auto's op de baan zet. Deze blijven aan, maar de remlichten gaan vervolgens uit, om weer te gaan branden op het moment dat je gas loslaat. De Corvette's zijn lichter en merkbaar sneller dat de bijgeleverde auto's. Het rijden zonder uitvliegers is gelijk een stuk lastiger. De verlichting kan met dipswitch nummer vier trouwens ook uitgeschakeld worden! Dit staat niet genoemd in het boekje!

Vier auto's op de baan
Alle auto's gaan probleemloos door de wissels. Wisselen op topsnelheid kan, maar soms drift de auto dan langs de baan. Je moet hier dan ook bewust mee omgaan. Bij het rijden met 2 auto's hebben de wissels overigens maar een beperkte meerwaarde. Het valt alle deelnemers op dat bij het uitvliegen van een auto het spanningverschil opeens goed merkbaar is. Dit veranderd echter op het moment dat we de bijgeleverde Stock Cars beiden als ghostcar gaan gebruiken. Dan wordt de onderlinge beïnvloeding gelukkig een stuk minder. Je kunt hier kiezen uit 3 snelheden, we gebruiken bewust verschillende. Nu komt de meerwaarde van digitaal naar voren. Het wordt druk op de baan en wisselen wordt een must! 

Opletten en zweten
Op het moment dat er met vier auto's wordt gereden ziet men de gezichten verstrakken. De concentratie neemt de overhand. Het is nu echt opletten geblazen. De ghostcars draaien hun rondjes weliswaar op vaste snelheid, maar wisselen tussendoor wel op eigen houtje van spoor. Wanneer is het verstandig van baan te wisselen, is het wel veilig op dat moment, blijf ik liever nog maar even achter de voorganger hangen, waar zit mijn echte tegenstander ergens, hoeveel last heeft hij van de andere auto's. Je komt op dat moment echt ogen te kort. Het moment van de (symbolische) vlag komt dan ook als een bevrijding. De techniek, ook van de wissels, blijkt prima in orde is. 
Tijd voor een resumé van onze bevindingen....
Pluspunten
1. Carrera maakt voor Pro-X gebruik van hun standaard (brede) baanstukken. Bestaande baan kun je blijven gebruiken of (2e hands) bijkopen.
2. De regelaars liggen prima in de (volwassen) hand. Dosering van het gas is goed.
3. Drukknop om van baan te wisselen en regelaar zijn makkelijk met één hand te bedienen.
4. Aansluitstuk multifunctioneel vanwege mogelijkheid startlicht en registreren en aangeven valse start. Is tevens aansluitpunt voor optionele pitstraat. 
5. Mogelijkheid om meerdere auto's zelfstandig te laten rijden. Maakt alleen racen mogelijk.
6. Stevige auto's; spoilers en spiegels verwijderbaar om schade te beperken.
7. In geheel geen storingen gehad.    
Minpunten
1. Maar 2 auto's en regelaars bijgeleverd. Meerwaarde van digitaal komt met uitsluitend het wisselen van spoor niet echt uit de verf. 2. De combinatie van bijgeleverde auto's en de layout met kombochten biedt onvoldoende uitdaging. Met andere auto's spannender.
(Een en ander op te vangen door verwijderen één of beide magneten of aanpassen layout)
3. Knop baanwissel (bij wijsvinger) wordt bij spanning soms per ongeluk ingedrukt.
4. Geen slipstroken en/of vangrails bijgeleverd.
5. Wissels reageren op flitslicht fototoestel.
6. Voor deze baan kunnen (nog) alleen Carrera Pro-X auto's gebruikt worden.
7. Als auto's vlak achter elkaar rijden wisselt soms alleen de eerste auto van spoor.

CONCLUSIE
Het Pro-X systeem heeft als grootste voordeel dat gebruik wordt gemaakt van het standaard baansysteem.
Als je al een baan van Carrera hebt kun je, indien gewenst, dus vrij eenvoudig omschakelen naar digitaal.
De techniek werkt zonder problemen. Storingen hebben zich in het geheel niet voorgedaan.
De baan is uitstekend geschikt voor kinderen en beginners. Het tekort aan snelheid is bij deze baan vrij eenvoudig te verhelpen door óf de layout iets aan te passen, óf door één of beide magneten te verwijderen.
Op deze wijze is er, zeker gezien de brede baan, ook voor de wat meer gevorderden lekker mee te rijden.
Het rijden met meerdere auto's tegelijk op 2 sporen heeft zeker een meerwaarde boven analoog. De mogelijkheid om de wisselen van spoor komt dan ook echt uit de verf. Met 2 auto's op de baan is dat effect wat minder.
Je bent wat auto's betreft echter gebonden aan aanschaf van de Pro-X modellen. Hierbij moeten we wel vermelden dat Carrera wat dat betreft wel de grootste keuze heeft ten opzichte van de andere merken.
Accessoires zoals een pitstraat of aansluitstuk met rondetelling en tijdmeting zijn optioneel verkrijgbaar.Webtips
Eerdere Pro-X Test deel I
Eerdere Pro-x test deel II
Eerdere Pro-x test deel III
Carrera Pro-X


Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
20 november 2006 - Copyright racebaan.com