HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP


TEST: SCX
, THE DIGITAL SYSTEM (deel 3 van 4)
 
Bij deze het derde artikel over digitaal slotracen. Dit keer de beurt aan SCX. Alweer de derde van de vier bekendste merken in racebaanland. In dit geval speelde de fabrikant Technitoys al vroeg voor Sinterklaas. Zij stuurden ons vanuit Spanje (echt waar!) hun tot op heden meest uitgebreide startset, de GT/Ferrari set met Pitbox. Voor hen die het willen weten (en omdat het ook in de andere artikels wordt genoemd), het artikelnummer is in dit geval 10020.
Ook hier trouwens, toeval of niet, geen aparte naam voor dit alternatief voor een analoge baan, het heet gewoon "the digital system". In dit geval "Made by SCX"....
Bij deze doos zat trouwens ook hun nieuwe Suzuki Swift, maar daarover binnenkort meer...
Zoals ook in de eerdere artikels beginnen we niet bij "die bodem", eerst nog wat meer over de verpakking van het geheel. Ook SCX hanteert nog altijd de kleur rood als basiskleur in hun verpakkingsmateriaal. Gecompleteerd door stemmig wit en zwart. De bedrukking is van prima kwaliteit. De vele foto's op de doos komen hierdoor goed tot zijn recht.
De vorm van de doos heeft veel weg van die van Carrera. Meer een kistvorm dan een platte langwerpige doos zoals bij Scalextric. Ook hier, net als bij Carrera, aan de bovenzijde een handvat. De doos van de winkel uit naar huis transporteren is (als volwassene) geen probleem.
Ook op deze doos vinden we aan de buitenkant al zeer veel informatie. Zoals het hoort. Men wil tenslotte tegenwoordig heel graag weten wat men koopt voor de zuur verdiende centjes.
Niet meer dan terecht natuurlijk. Een startset als deze valt tenslotte zeker onder de grotere surprises voor in de zak of onder de kerstboom... Maar nog even terug naar de doos.
Op alle zijden vinden we wel één of meerdere aantrekkelijke afbeeldingen (enkele malen dezelfde, maar goed) en wat bijbehorende tekst. Zelfs als leek zie je al snel dat in de doos behalve een (digitale) baan in ieder geval 3 auto's en een multifunctionele pitbox zitten. Ook de layout staat klein afgebeeld. Verder wat (Engelstalige) korte kreten over van baan wisselen, tanken, kiezen van een strategie, voortdurende race-informatie en rijden met meerdere auto's. Info genoeg.
Zelfs wij worden op deze manier wel heel nieuwsgierig naar wat er allemaal komen gaat. Voor het openen hebben we nog even de onderkant bekeken. En jawel, ook daar nog wat informatie. Namelijk wat veiligheidstips (o.a. niet voor kinderen onder de 3 jaar) en verwijzingen naar licenties van Ferrari en Hotwheels. Dan wordt het toch echt de hoogste tijd dat we de doos gaan openen.. INHOUD VAN DEZE GT/FERRARI STARTSET ;
Wé is in dit geval Danny op den Camp, een nieuwe racebaankennis en beginnend thuisracer zoals hij zelf zegt, rijdend op een Ninco baan.  Danny heeft ook zijn geheel onervaren collega Peter meegebracht. Verder zijn wij, Team racebaan.com, dit keer beiden aanwezig. Aan Danny en zijn collega de taak om de doos te openen en zonder onze hulp de baan in elkaar te gaan bouwen.
Even worden we gefopt, want er volgt een tweede bovenzijde... Hierop staat nog een keer, maar nu heel groot, de layout van de baan afgebeeld. Daarbij een duidelijk overzicht van de verschillende onderdelen. Wel zo handig als er dadelijk gebouwd moet gaan worden!
Hier is trouwens ook goed te zien dat de bochten voorzien zijn van slipstroken. Met muren.
Positief verrast zien we hierna dat ook SCX ervoor heeft gekozen om alle onderdelen in een binnenzijde van piepschuim te stoppen. Altijd handig en veilig op het moment dat de spullen weer opgeborgen moeten worden. Niet iedereen heeft tenslotte de luxe van een permanente baan.
Bovenop zien we zo direct en overzichtelijk de extra materialen zoals auto's, regelaars, het aansluitstuk en een stuk wat later de tankmeting, onderdeel van de pitbox blijkt te zijn. Dit alles overigens op dat moment nog verpakt in cellofaan, om stof te weren. Maar waar zijn dan de baanstukken? Als we de piepschuim uit de doos trekken blijkt dat SCX gebruik maakt van twee op elkaar liggende stukken. In het onderste deel blijken alle baanstukken en slipstroken te zitten.In deze doos vinden we de navolgende zaken: 3 GT auto's (2x Ferrari en 1 x Seat), 3 regelaars (knijpers), 1 voeding (18 volt! bij 2 ampére), 1 digitaal aansluitstuk (waaronder hieronder meer), 3 baanwissels (recht, tweezijdig), 7 hele rechten (waarvan 2 de start/finish streep en startopstelling vormen voor 6 auto's), 3 enkelsporige hele rechten (waarvan 1 pitbox),
8 standaard bochten met 8 slipstroken en muren (ipv vangrails) en 4 rechte eindstukken.
Verder 1 pitsingang en 1 pitsuitgang met losse pitmuur. Tot slot een losse, digitale benzinemeter.
Niet gering. Eerlijkheidshalve moeten we hier wel vermelden dat dit de duurste startset betreft die we tot op heden getest hebben. De richtprijs voor deze startset ligt rond de 399 euro.
We zijn erg benieuwd wat deze set voor dat geld te bieden heeft. Bij deze set een behoorlijk dik boekwerkje in A5 formaat. Meertalig, waaronder ook 15 bladzijden in het Nederlands. Even bladerend zien we al snel dat de pitbox veel mogelijkheden biedt aan het systeem.
Verder veel duidelijke tekeningen met uitleg en onderhoudtips. Tijd om aan de slag te gaan.

Veranderingen
De baanstukken van SCX digitaal blijken afwijkend te zijn van hun analoge baanstukken. De kleur van de baan is donker- grijs, in plaats van het bekende zwart.
De bevestigingsklemmen hebben een andere vorm gekregen. Verder zijn de digitale baanstukken wat gegroeid. Een recht stuk is in lengte 1 cm en in de breedte een 1/2 cm gegroeid. Dat lijkt niet veel. Maar er is tenminste wel over nagedacht. De beide sporen liggen hierdoor bijna 3 mm verder uit elkaar. Fijn om wat ruimte te krijgen voor die toch steeds breder wordende auto's! Het oppervlak is verder nagenoeg gelijk gebleven.
De bouw
De litzen van deze digitale baanstukken blijken aan de binnenzijde voorzien van een kunststof geleiding al la Ninco. Danny en zijn collega beginnen nu met de bouw van het geheel. Ondanks gebrek aan ervaring zit het geheel vrij snel in elkaar. Gewoon neerleggen en in elkaar schuiven. Losmaken is een kwestie van onder een hoek weer "losbreken". Simpel. Alleen het pitmuurtje wordt even vergeten. Dit wordt snel opgelost. Als je dit eenmaal weet denk je er een volgende keer wel aan. Hierna wordt het aansluitstuk aangesloten. We noemen het verder maar bedieningspaneel, want het is veel meer dan alleen maar een gewoon aansluitstuk.

Startklaar maken
Tot slot de regelaars (ook hier telefoon- stekkers) en de stroom. Hier is ruimte voor in totaal drie voedingen. Een led geeft eventueel te lage spanning aan. Hier trouwens drie regelaars per paneel. Met een extra paneel kun je in totaal van 6 auto's gebruiken. De in totaal 6 grote (kindvriendelijke) drukknoppen op het bedieningspaneel laten we nog even voor wat het is.  Eerst even kijken hoe de auto's (mooi én stevig trouwens) te programmeren zijn aan de regelaars. De handleiding bewijst hier goede diensten. Alles staat in logische volgorde en duidelijk omschreven. Programmeren gebeurt ook hier auto voor auto, met een druk op de "car program" knop op het aansluitstuk en dan een druk op de wisselknop van je regelaar. Hoogste tijd om de eerste meters af te leggen, in eerste instantie nog zonder gebruik te maken van alle opties. Dat komt nog wel.

Van start gaan
Als er stroom op de baan staat is de normale rijrichting linksom. De drie baanwissels werken allemaal naar 2 zijden. De layout van een net afwijkende ovaal is erg leuk gevonden. Je hebt nu toch 4 bochten ter beschikking. De eer is eerst aan Ton, Danny en zijn collega. Na een druk op de start/stop knop gaan ze van start. Frank neust ondertussen even verder in de handleiding. Al snel komen er positieve geluiden over de snelheid van de auto's (mede dankzij de 18 volts voeding uiteraard) en het wisselen van baan. De auto's blijken met de standaard aanwezige magneet ook te kunnen driften. Dan beginnen de auto's te stotteren. En stoppen.  

Tijd om te tanken
Frank heeft intussen al gevonden dat het systeem standaard staat ingesteld op racen met een bepaalde tankinhoud. Goed voor ongeveer 30 ronden. Een ronde of 3 a 4 eerder beginnen de auto's inderdaad in te houden als aanduiding dat de tank leeg raakt! Hoogste tijd om de pits in te duiken! Dat kun je indien gewenst ook al eerder doen trouwens.
Niet met te hoge snelheid de pits in, anders kun je als straf niet tanken en moet je terugkomen! Als je stilstaat in de pits druk je op de wisselknop van je regelaar en hierna aan de trekker. Op dat moment begint het tanken. 

Tankinhoud
De unit op het bedieningspaneel geeft per auto middels 8 leds aan hoe vol of leeg te tank is. Bij twee leds kleuren ze rood ten teken dat het bijna gedaan is met de hoeveelheid benzine. Je kunt op ieder gewenst moment stoppen met tanken, om bijvoorbeeld de laatste rondjes met een halve tank af te leggen. Standaard hebben alle auto's evenveel benzine aan boord. Dit kun echter voor iedere auto afzonderlijk of tegelijk naar wens worden ingesteld, mede afhankelijk van de lengte van de race. Er blijkt nog veel meer ingesteld te kunnen worden. Nu we het daar toch over hebben gaan we daar gelijk maar even verder op in.

Snelheid & verlichting
Dit pitbox aansluitstuk blijkt erg veel mogelijkheden te bieden. Als je de handleiding volgt kom je na het bouwen als eerste tegen dat je de auto's (met de knop "speed control") met twee verschillende snelheden kunt gebruiken. Één voor gevorderden en een lagere snelheid voor kinderen of beginners. Dit laatste hebben we uiteraard even getest. Je kunt dan lekker je rondjes rijden en gebruik maken van de baanwissels zonder uit de baan te vliegen. De snelheid ligt dan nog hoog genoeg om leuk te zijn. De verlichting van de auto's kan met de knop "lights" eenvoudig op afstand aan en uit worden gezet. Handig!

Remvermogen & Rondetelling
De auto's rijden standaard alle drie lekker vergelijkbaar. Op wat uitzonderingen na kun je de auto's voor SCX met behulp van dit bedieningspaneel verder instellen. Niet alleen de tankinhoud dus, maar ook het remvermogen van de auto's afzonderlijk. Verder functioneert het bedieningspaneel ook als rondetelling. Je kunt de teller op of af laten tellen. Het aantal te rijden rondjes kun je instellen. De meter meet steeds de auto die op dat moment feitelijk aan kop ligt.
Standaard kun je zelf het einde van de race bepalen door dit aan te kondigen en de start/stop knop in te drukken. Na het laatste rondje stopt de race. 

Verdere instellingen
De lampjes van de tankinhoud van de winnende auto blijven hierna knipperen als aanduiding van de winnaar. Werk je met aflopende teller hoor je na laatste ronde ook een geluidssignaal. Ook dan geven de knipperende lampen aan wie de winnaar is geworden. Uiteraard kun je ook rijden zonder gebruikmaking van de Pit box c.q. het tanken. Ook dan kun je de remwerking van de auto's afzonderlijk programmeren. Al met al biedt deze startset heel veel mogelijk- heden. Met behulp van een extra aan te schaffen digitale stopwatch kun je ook nog kwalificaties rijden en de resultaten van een race bijhouden.  
Pluspunten
1.  Leuke layout, zeer compleet, oogt prima. 
2. In het pakket 3 auto's en 3 regelaars. Zelfs zonder de pitsstraat komt de meerwaarde van digitaal racen gelijk tot zijn recht.
3. Regelaars (greep met rubber) liggen goed in de hand. Grote wisselknop. Hierdoor zowel met 1 als met 2 handen te bedienen.
4. Wegligging (ook zonder magneet) en snelheid van de auto's is prima en instelbaar voor kids.
5. Voeding doet zijn werk goed.
6. Hele systeem en de wissels werken uitstekend (mechanisch!) en zijn op hoge snelheid te nemen. Geen storingen/problemen gehad.  
7. In combinatie met pitbox zéér veel mogelijkheden. Meerwaarde van digitaal komt met deze startset echt uit de verf.
8. Systeem start bij aansluiten steeds in zelfde modus (alle auto's gelijk, met tanken). Ondanks de vele mogelijkheden is een en ander al snel duidelijk. Hierdoor toch ook kindvriendelijk.
9. Pakket zal al met al niet snel gaan vervelen! 
Minpunten

1. Omdat de baanstukken zijn aangepast en aantal signalen via de baan worden doorgegeven aan de auto's kun je geen gebruik maken van eventueel al in je bezit zijnde analoge baanstukken van SCX. 
2. De prijs voor deze startset is fors en zal voor helaas voor velen (beginners) een drempel zijn. (Wij zijn overigens van mening dat het pakket de investering wel waard is!)  
3. Auto's zijn niet te gebuiken op analoge baan en je kunt (nog?) geen auto's van andere merken op dit systeem gebruiken.
4. Trekkerdruk regelaars zal voor een aantal gebruikers wat zwaarder mogen zijn.
5. Mogelijk mede hierdoor dat er een wat lange reactietijd leek te zijn tussen indrukken van de regelaar en reageren van de auto.
6. Snelheid auto's mag voor gevorderden nog wat omhoog. Eventueel in toekomst (in aantal auto's) wat snellere motoren monteren?
7. Eeehh, meer kunnen we eigenlijk niet verzinnen.

CONCLUSIE
Met dit zeer uitgebreid pakker laat SCX zien goed nagedacht te hebben over digitaal en de mogelijkheden die het systeem kan bieden. De keuze voor SCX betekent wel dat je gebonden bent aan hun nieuwe baanstukken en auto's. Dit startpakket biedt de liefhebber een breed scala aan (zinvolle!) mogelijkheden. De kwaliteit ligt op een uitstekend niveau. Storingen of andere storende zaken hebben we niet kunnen vinden. De wissels werken mechanisch. Deze worden in werking gesteld door een pinnetje dat uit het schoentje wordt gedrukt op het moment dat je op de wisselknop duwt. Dit verkleint de kans op storingen in de wissels.
Dit pakket zal kinderen, maar ook volwassenen niet snel gaan vervelen. Het verlangen naar uitbreiding zal dan ook even op zich laten wachten. En dan nog. De gekozen layout kan met enkele extra rechten en (wissel)bochten al een leuke baan opleveren. Met de aanschaf van de digitale stopwatch is het systeem eigenlijk compleet voor het racen met 3 auto's. De voeding bleek voldoende geschikt. Extra aanschaf is alleen noodzakelijk als je wilt gaan uitbreiden naar het rijden met 6 auto's. Maar dan moeten er toch nog meer zaken aangeschaft worden.
Gezien de ervaringen met analoog en de aangekondigde nieuwtjes in hun laatste nieuwsbrief (zie onder!) zitten ze bij SCX niet stil en komen er steeds meer zaken beschikbaar om bij je digitale baan te gebruiken.
Wij gaan de baan zeker vaker gebruiken. Leuk om te combineren. De nieuwe digitale auto's van SCX testen en gelijkertijd daarbij wat uurtjes racelol beleven... 

  

Webtips
SCX Digitaal
Nieuwsbrief SCX digitaal

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
6 december 2006 - Copyright racebaan.com