HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP


TEST: SCALEXTRIC
DIGITAL (deel 2 van 4)
 
Na Carrera Pro-X in dit tweede artikel over digitaal slotracen de beurt aan Scalextric. De tweede van de vier grote merken. Uiteraard zijn er nog meer digitale systemen op de markt. Aangezien die echter niet door de gemiddelde thuisgebruiker gebruikt zullen worden komen deze voorlopig niet aan bod. Mogelijk dat we daar ooit nog een keer afzonderlijk aandacht aan zullen besteden.
In dit geval geen speciale naam of titel voor dit systeem. Neen, gewoon Scalextric digitaal. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan zal men gedacht hebben. Voor deze test kregen we van de Nederlandse importeur van Scalextric, de firma Hobbytime, een compleet startpakket van Scalextric toegezonden. De Triple Rivals set, artikel nummer C1174. Onze dank hiervoor! 
In vergelijking tot Carrera Pro-X is het, relatief gezien, maar een kleine doos. Vanwege de gebruikte kleuren en afbeeldingen ziet deze er wel erg mooi en spectaculair uit. Dit feit alleen al zou in de winkel, zeker bij kinderen, een keuze af kunnen dwingen. Wij kijken zo meteen echter uiteraard ook naar de inhoud van de doos! Eerst toch nog even iets meer over de buitenzijde.Deze doos is namelijk vrij informatief te noemen. Voor op de doos zien we aan de tekst en afbeeldingen dat je met deze baan kunt wisselen van spoor. Erg belangrijke informatie natuurlijk! Ook staan hier drie auto's op afgebeeld. Uit de tekst blijkt dat dit inderdaad het geval is.
Op een van de zijkanten van de doos staat een hele lap tekst afgedrukt.
Het voornaamste hieruit is dat het systeem gebruikt kan worden met het bestaande baansysteem. Verder zien we niet alleen dat ook auto's van andere merken kunnen worden voorzien van een digitale chip (retro-fit chip genoemd), maar ook dat de auto's daarna nog altijd gebruikt kunnen worden voor analoge baansystemen. Zeker geen onbelangrijke informatie zouden we zo zeggen!
Omdat Scalextric één van de eersten was die digitaal racen op de markt bracht, vinden we ook wat achterhaalde informatie op de doos. De bewering dat Scalextric het enige systeem is waarop auto's van andere merken gebruikt kunnen worden is, met de komst van Ninco digitaal, inmiddels achterhaald. Maar laten we niet vooruit lopen op de zaken, daarover later meer.
Ook zien we op de doos dat het hier een baan betreft in de vorm van een gehoekte acht, waarbij gelukkig gebruik wordt gemaakt van een viaduct en niet van de ook beschikbare kruising...INHOUD STARTSET TRIPLE RIVALS ;
De inhoud van de doos zit verpakt in een tempex binnenzijde, bestaande uit één stuk.
Slechts het gedeelte waar 2 van de 3 auto's in zitten kan worden uitgenomen. Dit zorgt ervoor dat bij openen van de doos alles direct overzichtelijk in beeld komt. Omdat de baanwissels bovenop liggen zie je als kenner ook gelijk dat dit geen standaard racebaan is.
Dat ook over dit deel is nagedacht blijkt bij het uitpakken. Een kleine tip, doe dit met aandacht. Vooral de plaats en de volgorde van de baanstukken. Anders wordt het inpakken een leuke puzzel!

In deze doos vinden we de navolgende zaken: 3 GT auto's (Dodge Viper Porsche GT3 en Maserati MC12), 3 regelaars (knijpers), 1 voeding (15 volt bij 4 ampére?), 2 baanwissels (1x recht, wissel tweezijdig en 1 x bocht, enkelzijdig), 1 half recht met sensoren, 1 aansluitstuk digitaal voor 4 regelaars, 10 standaard kuipbochten, 4 slipstroken voor buitenzijde bocht met 2 rechte eindstukken, 5 standaard rechten, 4 halve rechten, 2 brugdelen met 4 steunen en afdoende baansteuntjes om de viaduct te ondersteunen. Tot slot nog 6 reserveschoentjes met slepers. Ondanks dat er meerdere boekjes in de doos zitten blijkt de relevante informatie over de baan, zeg maar de handleiding, helaas slechts te bestaan uit een (meertalig) vel van A3 formaat.
De uitleg is alleen in Engels, met ook nog een wel héél klein lettertype. Wel zijn er redelijk duidelijke tekeningen voorhanden, maar toch... Dat gebrek wordt enigszins gecompenseerd door de aanwezigheid van een afzonderlijk A5 vel voor noodzakelijk onderhoud aan de auto's en een folder waarop alle baanstukken van Scalextric te vinden zijn en nog wat andere informatie.
Op zich wel weer handig als je wilt gaan uitbreiden. De richtprijs voor deze startset ligt overigens ergens rond de 299 euro.


De bouw
De baanstukken van Scalextric zijn, plat liggend op de grond of tafel, gemakkelijk in elkaar te schuiven. Ze klikken dan vanzelf vast.  Wel even opletten dat je het halve rechte stuk met de sensoren op de goede plek zet en niet verwisselt met een gewone halve rechte. De opbouw van de brug spreekt ook voor zich, alleen het aantal delen voor de baansteunen missen we in de beschrijving. De juiste hoogte dus maar even zelf uitvogelen. Tot slot de slipstroken en vangrails monteren.

Startklaar
Scalextric heeft duidelijk nagedacht bij het samenstellen van de set. De drie regelaars hebben aan de bovenzijde alle drie een andere kleur. En niet toevallig zijn dat dezelfde kleuren als de auto's in de doos! Ze zijn dan ook voorgeprogrammeerd om zo uit de doos gelijk te kunnen gebruiken! Uiteraard kunnen andere auto's die je wilt gebruiken ook heel eenvoudig gekoppeld worden aan je regelaar. De auto (als enige!) op de baan zetten en de bijbehorende knop op het aansluitstuk induwen. Als het lampje knippert is het klaar.

Rijrichting
Als er stroom op de baan staat is de normale rijrichting linksom. Je kunt dan uiteraard ook gebruik maken van de baanwissels. Men kan de auto's ook gewoon oppakken en omdraaien. Zonder verdere handelingen kun je dan ook rechtsom rijden. Voor een keer wel handig.
Dit doe je, om schade te voorkomen, natuurlijk wel even in overleg met de andere rijders...! Omdat de sensoren dan verkeerd zitten kun je dan op deze manier echter geen gebruik maken van de wissels. Toch een leuke optie! 

Aansluitstuk / Regelaars
Behalve de vier knoppen om de auto aan de regelaar te koppelen bij Scalextric in dit geval verder geen bijzonderheden op of aan het aansluitstuk. Hier standaard helaas geen rondetelling en/of tijdmeting voorhanden.
Volgens de beschrijving is er wel een signalering voor kortsluiting. Het lampje voor de stroomaansluiting zal dan gaan knipperen en de stroom wordt uitgeschakeld. Na uittrekken van voeding en verhelpen van het probleem wordt het aansluitstuk na 60 seconden weer ingeschakeld. 

Safety first
Om onnodige schade te voorkomen adviseren we om voor een race waar mogelijk gebruik te maken van de mogelijkheid om spiegels en spoilers te verwijderen. Wij hebben dat helaas verzuimd, met enkele kleine schades tot gevolg. Nobody is perfect zullen we maar zeggen... Voor goed zicht en goede zichtbaarheid zijn de bijgeleverde auto's allemaal voorzien van felle verlichting voor en achter. Helaas id de verlichting alleen aan als de auto's rijden en niet als ze stilstaan.
Toch wel jammer, was erg leuk geweest.

Het rijden
De set van Scalextric is door twee verschillende teams getest. De reden waarom komt zo aan bod. Het eerste team is hetzelfde team dat ook Carrera getest heeft. Het tweede team bestond uit Team racebaan.com zelf en twee andere gasten, waarover in het volgend artikel meer. Vanwege de basiskennis werd er wat voorzichtig gestart om te wennen aan de layout en de eigenschappen van de auto's.
Niet geheel ten onrechte zo bleek.
De auto's zijn, zeker gezien de wat korte baan en de layout daarvan, behoorlijk snel.

Wisselen!
De auto's blijken alle drie een eigen gedrag en wegligging te vertonen. Dat alleen al biedt extra uitdaging en spanning natuurlijk. Na de nodige rondjes wordt langzaam maar zeker ook gebruik gemaakt van de beschikbare baanwissels. Op de rechte wissel kun je naar twee kanten wisselen. De wissel in de bocht gaat van buiten naar binnen, het lijkt iets op een ideale lijn rijden. Wisselen op topsnelheid op de rechte wissel blijkt mogelijk, net als het wisselen als je vlak achter elkaar rijdt. Het is hard werken achter de knoppen met 3 auto's en de baanwissels! 

Storing
Tijdens de eerste test waren er helaas een paar kleine storingen. Na een crash bleek één van de auto's even de kluts kwijt en reageerde op een andere regelaar. Door het opnieuw koppelen aan de juiste regelaar was dit snel opgelost. Verder stopte het systeem er drie keer mee. Kortsluiting? Met drie neuzen op de baan geen oorzaak kunnen ontdekken. Na uittrekken en opnieuw inpluggen van de stroom konden we weer gewoon verder. Vandaar bij een volgende gelegenheid opnieuw getest. Deze keer geen problemen gehad!
Pluspunten
1. Scalextric maakt gebruik van hun standaard baanstukken. Bestaande baan blijft bruikbaar.
2. Ook auto's van andere merken zijn geschikt te maken voor gebruik op dit systeem.
3. Auto's ook op analoge baan te gebruiken.
4. Baan ziet er mooi uit. Door de bocht met slipstroken en het viaduct, in combinatie met de layout oogt het als een echte racebaan.
5. Dit pakket is met 3 auto's en 3 regelaars erbij al behoorlijk compleet. Geeft hierdoor ook gelijk de meerwaarde aan van digitaal racen.
6.
De regelaars liggen goed in de hand en dosering van het gas is erg goed. Geschikt voor gevorderde racer en voor rijden zonder magneet
8. De auto's kunnen twee kanten op rijden!
7. Wisselen van spoor kan op recht stuk naar 2 kanten. In de bocht van buiten naar binnen. Geeft het idee van een ideale lijn rijden.
8. De wissels reageren niet op een flitser.     
9. Auto's zijn snel, hierdoor veel uitdaging.
10. Twee auto's door wissel geen probleem.
Minpunten
1. De positie van de wisselknop vergt altijd twee handen voor een goede bediening.
2. De remknop wordt nogal eens per abuis ingedrukt. Gezien de standaard toch al erg forse remwerking (met magneet) had deze van ons achterwege mogen blijven.
3. Aansluitstuk heeft verder geen functies.
4. Met magneet is het wat lastig om de bochten op soepele wijze te nemen.
5. De voeding had wat zwaarder mogen zijn. Bij 3 auto's al merkbaar spanningsverval.
6.  Verlichting blijft niet branden bij stilstaan.
7. Handleiding had wat uitgebreider gemogen.
8. Door de smalle baan is aanschaf van extra slipstroken en vangrails voor de overige bochten aan te bevelen. 
9. Er hebben zich enkele storingen voorgedaan

CONCLUSIE
Scalextric heeft, net als Carrera, met de door hun gekozen opzet als groot voordeel dat gebruik wordt gemaakt van het standaard baansysteem. Heb je al een scalextric sport baan, kun je ook hier dus vrij eenvoudig omschakelen naar digitaal. Je hoeft dan niet eens een hele startset te kopen.
Er is namelijk ook een conversieset beschikbaar. Extra accessoires zijn uiteraard verkrijgbaar en verdere ontwikkelingen zijn vast en zeker nog in volle gang. Indien gewenst kun je uitbreiden tot rijden met 6 auto's.

De baanwissels werken geheel zonder problemen, ook als de auto's vlak achter elkaar rijden.
Helaas is bij het rijden met drie auto's goed te merken als er een auto van de baan gaat. Op dat moment kregen de overgebleven auto's merkbaar meer stroom, vaak resulterend in de volgende uitvlieger. De bijgeleverde voeding laat op dat moment zijn beperkingen zien. Of dat met vier auto's ook zo blijft, of misschien juist wat minder, omdat er dan nog steeds drie auto's op de baan rijden, hebben we helaas niet kunnen uitproberen.
De startset is zoals eerder gezegd al zeer uitgebreid. Middels aanschaf van een extra auto en regelaar kun je gelijk met 4 auto's op de baan rijden. Omdat Scalextric gebruik maakt van smalle baandelen is de aanschaf van wat extra slipstroken en vangrails (met name voor de bocht bij het viaduct) ten zeerste aan te raden.
Wil je bij je startset ook gelijk tijdmeting en rondetelling is de aanschaf van de startset Lane Change Challenge, (artikel nummer C1140) misschien een optie. Daarbij zitten dan helaas maar weer twee auto's en twee regelaars.

De snelheid van de auto's van dit systeem ligt hoog. Voor kinderen maakt dit het rijden wat lastiger in het begin.
Het zal echter wel langer spannend blijven. Scalextric heeft hierdoor veel potentie, wat het systeem ook geschikt maakt voor de wat oudere gebruikers en gevorderden. Bovendien ziet het er gewoon erg mooi uit. En omdat de wissels niet reageren op de flitser van een fototoestel, gezien het totaalplaatje, eventueel zelfs iets voor clubs.
ONTVANGEN REACTIE(S)

Heren;
Bedankt voor de scalextric digitale test, ziet er keurig uit ! Wat ik als gebruiker nog aan kan vullen op jullie test is het volgende (misschien van waarde voor potentiële kopers)
1. Bij de 6 persoons powerbase die o.a. bij de Lane Change Challenge set zit, kun je instellen om dynamisch remmen uit te zetten, en dan te remmen met de knop. Uit ervaring kan ik zeggen dat dit ook een aanvulling is, je kunt wat soepeler door de bochten rollen en uitremmen wordt nu echt een optie.
2. De 6 persoons powerbase kun je aansluiten op de PC, de 4 persoons PB niet.
3. Om verlichting permanent te laten branden is het heel simpel om de draadjes van de verlichting direct naar de sleper te brengen, dit zou je kunnen doen bij auto's die je later zelf voorziet van een chip. Sommige auto's hebben dit al standaard zo. De reden dat scalextric dit standaard niet doet is dat theoretisch het digitale signaal door de verlichting verstoord kan worden. Ik heb van de 20 auto's dit bij 1 auto (scx) meegemaakt, bij de rest werkt het perfect.
Ik zou het tof vinden als jullie het bovenstaande delen met de lezers. Mvg Marcel Minnaard(Minardi)


Webtips
Fabrikant Scalextric
Importeur Scalextric
Scalextric USA

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
27 november 2006 - Copyright racebaan.com