HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
MCLAREN M8D DOMINANT IN CAM AM 1970
Tussen 1968 en 1971 was het Gulf McLaren team onwaarschijnlijk dominant. De officiële naam van het team was Bruce McLaren Motor Racing. Met name in de jaren 1968 en 1969 hebben Bruce en zijn maatje Denny Hulme (beide Nieuw Zeeland) enorm huisgehouden. Zo dominant als John Wyer met zijn lichtblauw Gulf brigade was in het lange afstand racen, zo dominant waren de McLarens in het Can Am kampioenschap. Op 2 juni 1970 ging er echter een afschuwelijke schok door de racewereld toen Bruce McLaren dodelijk verongelukte.
TEST OP GOODWOOD
Bruce McLaren was nog maar begin 30 en had nog jaren aan de top kunnen racen. Een onschuldige testrit op 2 juni 1970 op het fameuze Goodwood circuit maakte hier een einde aan. Het McLaren team was compleet gedesillusioneerd. Nog geen twee weken na de dood van Bruce zou immers het nieuwe Can Am kampioenschap beginnen! Geheel in de geest van Bruce werd besloten om toch deel te nemen. Voor de eerste drie races werd Dan Gurney als vervanger van Bruce ingezet. De contacten met Dan waren er al uit de GT40 periode. Gurney was net als Bruce een behoorlijk coureur, maar had zoals veel coureurs in die tijd ook een beetje verstand van autotechniek. Als Olaf Mol het op TV weer over een "gurney" heeft, weet je waar dit vandaan komt. Dan heeft het bedacht!
KAMPIOENSCHAP
De rest van het kampioenschap kreeg Denny Hulme de Brit Peter Gethin als ploegmaat. Van de tien wedstrijden die meetelden voor het Can Am kampioenschap, wist het McLaren Racing team maar liefst negen wedstrijden te winnen. Het spreekt voor zich dat de titel met twee vingers in de neus werd binnengehaald. Denny Hulme haalde afgetekend de individuele titel binnen. Dan Gurney die maar aan drie races deelnam werd in de individuele stand zelfs nog derde.

Meer Gulf Racing.....

WATKINS GLEN
Een zeer opmerkelijke race was die op Watkins Glen in 1970. Op 11 juli was de 6 uurs wedstrijd voor het lange afstand kampioenschap gehouden. De 917's van John Wyer hadden weer verschrikkelijk huisgehouden en de eerste twee plaatsen binnengehaald. De dag daarna mochten de 917's zich meten met de veel dikkere Can Am's. Het resultaat was dat er maar liefst vijf Porsche 917k bij de eerste 7 auto's eindigde! De winnaar was echter Denny Hulme in zijn oranje McLaren met racenummer 5!

Meer John Wyer Automitive.....

VANQUISH MG
Het model van deze dikke McLaren is van Vanquish MG. Dik is het juiste woord, want het model is niet helemaal in de vertrouwde schaal 1:32. De schaal hangt ergens in tussen de 1:27 en 1:30. Daarnaast is het oranje iets te fris, maar verder ziet het model er prima uit. Als je de kap van de auto afneemt zijn er nog een groot aantal details zichtbaar. Een aardig technisch detail is het echt werkende differentieel waar deze slotcar over beschikt.

Overzicht Gulf racing slotcars.....


Home | Gulf Racing | Ford GT40 | Porsche 917 | Le Mans 1970 | Sitemap
7 maart 2003 - Copyright racebaan.com