HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
FERRARI 512S CL SEFAC NR 7 - LE MANS 1970
Het model dat Fly van deze Ferrari heeft gemaakt komt uit de serie Campeones. Een beetje misplaatst is de uitgave wel. Niet vanwege de keuze van Ronnie Peterson en ook niet zozeer vanwege de keuze van de Ferrari. Hoewel deze uitvoering van de 512S slechts één keer in actie is gekomen en dat met nauwelijks indrukwekkende resultaten. Belangrijkste minpunt is het feit  dat Ronnie Peterson in 1970 nog nauwelijks droog achter zijn oren was. Verder is Peterson natuurlijk vooral bekend geworden door de John Player Special. Hoewel F1 zijn grote passie was heeft Peterson ook in de World Sports Cars een aantal klinkende overwinningen geboekt.
RONNIE PETERSON
In het lange afstandracen haalde Peterson onder ander overwinningen op Watkins Glen en de 1000km van Barcelona.
Deze talentvolle Zweed verzamelde echter vooral titels in de open wheel klasses, zoals in het karten en Formule 2 en 3. Voor veel Formule I teambazen was Ronnie vanaf 1970 een interessante coureur om in te lijven. Tussen 1970 en 1978 nam hij 123 maal deel aan een Grand Prix en wist er hiervan 10 te winnen. Vooral zijn overwinningen in de JPS Lotus en zijn "good looks" bezorgde hem zowel veel mannelijke als vrouwelijke fans. In de GP van Italië op Monza in 1978 kwam aan al dat moois echter een eind. Ondanks brandwonden en bijna 30 breuken in zijn benen leek hij het aanvankelijk toch te gaan redden. Helaas haalde deze jonge Zweed het niet. Zowel het onderzoek naar het ongeluk als de behandeling zijn zelfs na jaren nog omstreden.
DEREK BELL
De teamgenoot van Peterson tijdens deze 24 uurs was Derek Bell. Derek is een van de succesvolste Le Mans coureurs. Toch was deze Le Mans van 1970 er een om snel te vergeten. Na vier uur racen was het afgelopen met de Ferrari Coda Lunga. Dit terwijl Peterson en Bell in het officiële  Ferrari team op maximale ondersteuning konden rekenenen. Na 39 rondjes begaven de kleppen het en dan is het in dit spelletje wel gewoon afgelopen. De successen voor Bell zouden echter nog komen en Derek won uiteindelijk vijf maal de 24 uurs. Voor de stad Le Mans aanleiding om hem in 2002 ereburger van deze stad te maken.

Meer Ferrari 512S Coda Lunga......
 

IN EEN OP TWEEENDERTIG
Het model is aardig en daar houdt het dan ook mee op. De keuze om deze auto samen met een figuur van Peterson uit te geven is toch wat opportunistisch. Daarnaast zitten er nogal wat missers aan het model. De kleine vleugeltjes aan de voorzijde waren op de echte auto niet aanwezig. Op die plaats zat er weer wel aan weerszijde Shell reclame in tekstvorm. Wie verder zoekt komt nog meer missers tegen. Natuurlijk is zonder kennis van de echte auto dit een fraaie slotcar. Het gebrek aan kennis van het echte model heeft helaas wel erg veel invloed gehad op de samenstelling van dit product. Dit laatste is voor Le Mans 1970 verzamelaars toch wat zuur.

Overzicht slotcars Le Mans 1970......


Home | Gulf Racing | Porsche 917 | Le Mans 1970 | Sitemap
23 maart 2003 - Copyright racebaan.com