HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP


BANENBOEK: Weer eens aandacht voor een thuisbaan. En wat voor één...


Soms bestaat het leven uit toevalligheden. Hoewel, sommigen zeggen dat die niet bestaan.
Hoe dan ook, bij deze weer eens een artikel over een thuisbaan. Tijdens de laatste forumrace, gehouden op de baan van 't Otoclubke te Diepenbeek (België), raakten wij tussen de race door in gesprek met Wim Vaassen, ook woonachtig in Limburg. Wim vertelde ons onder andere dat hij ging beginnen met de bouw van een houten baan. We hebben afgesproken dat hij ons op de hoogte houdt over de voortgang daarvan en dat wij daar straks ook een artikel aan wijden.
Tijdens het gesprek kwam naar voren dat hij een groot aantal ideeën had opgedaan bij een kennis van hem, genaamd Hub Habets, woonachtig in het zuiden van ons mooie Limburg.
Wim gaf aan dat Hub een zeer groot liefhebber was van onze hobby. En nog belangrijker, dat deze een groot oog heeft voor details. Én in staat was om deze details ook daadwerkelijk om te zetten naar schaal 1/32. Kortom, een liefhebber van scenery in de ware zin van het woord....Volgens Wim was Hub een echte "thuisracer". Iemand die niet graag te koop loopt met het uitoefenen van zijn grootste hobby en zijn doen en laten daarin. Maar wij zouden uiteraard Team racebaan.com niet zijn als onze nieuwsgierigheid inmiddels niet al was  gewekt.
Om een lang verhaal kort te houden; We slaagden erin om met Hub in contact te komen.
Na duidelijk te hebben gemaakt wie wij zijn en wat onze bedoelingen waren, kwam het toch tot een afspraak. Een afspraak die we niet snel zullen vergeten en die wat ons betreft zeker nog een vervolg zal krijgen! Maar laten we nog niet vooruitlopen op zaken. In dit artikel een reportage over de grootste baan van Hub, zijn rallybaan. (Jawel, hij heeft er meerdere...)
Omdat beelden meer zeggen dan woorden houden we de tekst dit keer vrij beperkt en proberen we zoveel mogelijk alles op passende wijze in beeld te brengen. Iets wat aardig gelukt is....

LET OP: KLIK OP ONDERSTAANDE FOTO'S VOOR EEN GROTER PLAATJE!

         

DE BAAN
De rallybaan van Hub is gebouwd in de vorm van een rechthoek, met aan 1 zijde een ingang naar het open middengedeelte. De baan neemt ongeveer 3/4 van de zolderruimte in beslag en is opgebouwd uit (heel veel) Scalextric baanstukken.
De baan heeft overal een breedte van maximaal 1.22 meter om het inzetten van auto's eenvoudig te houden. Het merendeel bestaat uit gewoon landschap, met een klein deel winterlandschap.
POPPETJES
Verdeeld over de baan vinden we op diverse plaatsen toeschouwers, coureurs, persmensen en cameraploegen. Hub heeft hierbij verschillende merken poppetjes door elkaar gebruikt. Maar 1 ding hebben ze gemeen; Hub heeft ze nagenoeg allemaal een eigen "gezicht" gegeven, bijvoorbeeld door de kleding naar eigen smaak aan te passen.
Enkele dames zijn door Hub zelfs voorzien van kleding gemaakt van crépe-papier....
GENOT VOOR DE OGEN
Dit alles draagt er aan bij dat waar je ook kijkt op de baan het verhaal gewoon compleet is en zeer sfeervol oogt. Met een detaillering waar een modelspoor liefhebber jaloers op kan zijn.
De "stone-washed" spijkerbroeken op de foto hierboven en de kleding van de dames in winterlandschap onderaan dit artikel zijn hiervan maar twee voorbeelden. Hoe langer je kijkt, hoe meer je opvalt. En alles handgemaakt dus! 

DE OPBOUW
Hub heeft geprobeerd een zo groot mogelijke variatie van bochten in zijn baan te bouwen. En dat is aardig gelukt moeten we zeggen. De baanlengte bedraagt, gebruikmakend van baanwissels, in totaal 2x 43 meter en er kan zowel linksom als rechtsom gereden worden.
Even een rondje maken duurt op een baan als deze dan ook wel even... In de baan zijn meerdere viaducten verwerkt, op zodanige wijze dat je daar toch maar weinig hinder van hebt.
 

BEPLANTING
Langs de baan zien we zeer veel (handgemaakte!) beplanting; bomen, struiken, mos, gevallen boomstammen, gras, kiezelstenen etc. Viaducten en muurtjes zijn allemaal keurig afgewerkt. Verlichting, rotspartijen, een vijver compleet met visser, vangrails, strobalen, scooters  op schaal en een beschilderde achterwand maken het feest meer dan compleet. Dit alles verlicht door diffuus TL-licht om onnatuurlijke schitteringen te voorkomen.
 


KOSTEN

Tja, dan rijst natuurlijk de vraag wat dergelijk fraais allemaal gekost heeft, zowel in tijd als in geld. Als we Hub deze vraag stellen verschijnt er een glimlach rond zijn lippen... Zijn antwoord: "Veel tijd, ongeveer een jaar. Vanaf het schilderen van de muren, de bouw van het onderstel, tot wat het nu is. Aan materiaal in totaal, buiten de gebruikte baanstukken, maximaal 500 euro, inclusief hout dan wel!"... 


OGEN EN OREN TE KORT

Het moge duidelijk zijn, Hub is (geheel terecht) apetrots op zijn werk. We krijgen heel veel informatie over hoe een en ander tot stand is gekomen en gemaakt is. Teveel informatie om te onthouden en veel meer dan is te verwerken in een artikeltje als dit. Ieder hoekje van de baan levert weer nieuwe informatie op.
Hart voor de zaak  loopt als een rode draad door het verhaal heen in ieder geval.

HERBEZOEK

We hebben het verhaal daarom, mede op verzoek van Hub zelf, maar relatief kort gehouden. Wie weet besteden we in een volgend artikel wel iets meer aandacht aan het maken van de diverse details. Want dat we nog een keer terug gaan naar Hub is een ding wat zeker is. De andere 2 banen die we gezien hebben verdienen namelijk zeker ook wat aandacht op deze site! En de 4e is in de maak!HET WAGENPARK

Misschien dat onterecht langzaam de indruk ontstaat dat Hub het merendeel van zijn hobby bezig is met het bouwen en "aankleden" van zijn banen. Maar dat is toch niet helemaal waar. Hub is al jaren bezig met de hobby en heeft in de loop der tijd, zoals velen onder ons, een aardige collectie auto's verzameld. Het grote merendeel daarvan bestaat uit rally auto's. Een tak van autosport die Hub in het verleden zelf ook nog een tijdje beoefend heeft en waar hij goede herinneringen aan heeft.


TUNEN

Uiteraard staan alle voertuig netjes gerangschikt in laden onder de baan. Bijna alle merken zijn wel voorhanden, hoewel de voorkeur van Hub duidelijk uitgaat naar de schaalmodellen van Scalextric. Niet persé vanwege hun rijeigenschappen, maar meer vanwege de detaillering en met name de afmetingen van die modellen. Tja, een liefhebber van details neemt ook dat mee in zijn overwegingen natuurlijk!
En Hub zou Hub niet zijn als hij ze niet stuk voor stuk onder handen heeft genomen.
AFWERKING

Bijna geen enkele auto rijdt "zo uit de doos" rond op de baan van Hub. Tot in de kleinste details worden te auto's getuned. Een auto met magneet zul je zelden voorbij zien komen. Om maar een voorbeeld te noemen, zelfs de V-snaartjes voor een 4WD worden vergeleken om te kijken welke het beste resultaat levert.
Welke auto je ook pakt, er is aan getuned, de een meer, de ander minder. Maar lekker rijden doen ze stuk voor stuk!

HET AFSCHEID

 Hub is een grote en inspirerende bron van informatie. Hij heeft in de jaren internationaal veel kennissen en bekenden opgedaan in de slotracewereld. Door hem geschreven stukjes informatie en plaatjes zijn soms ook te zien op het slotforum en in het clubblad van de SLN.
De avond vloog uiteraard weer om. Daarom;
Hub, bedankt voor je tijd en de gelegenheid. Er is nog veel te doen en te zien. Wat ons beteft dan ook heel graag tot de volgende keer...! 

      

Home | Racebaanpraatje | Banenboek | Gulf Racing | Mail
16 april 2007 - Copyright racebaan.com