HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
PARIJS DAKAR
Rally is een bijzondere vorm van autosport en Parijs Dakar is op zich weer een bijzondere rallyvorm. Zandstormen, koud, hitte, stof, regen, en erg lange klassementsproeven. Dit stelt extra hoge eisen aan coureur, navigator, onderhoudsteam en vooral aan de auto. Door het bijzondere karakter en de speciale auto's is Parijs Dakar dan ook een erg fraai thema voor een racebaan.
Ninco Pajero
SCX TT - Peugeot 405
SCX TT - Nissan Patrol
BAAN
Natuurlijk kan je van gewone baanstukken gebruik maken en deze naar eigen smaak decoreren. In het verleden heeft SCX een baansysteem gehad met speciale baanstukken. Dit werd verkocht onder de naam TT (Total Traction). Met een beetje zoeken zijn deze baanstukken nog wel te vinden en ze zijn prima te combineren met SCX en Scalextric Classic. In 2003 zag Ninco een gat in de markt en is begonnen met de ontwikkeling van een speciale productlijn (Rally Raid) voor de liefhebber van Parijs Dakar.

ROTSEN & ZANDDUINEN
Natuurlijk hoort een baan in de sfeer van Parijs Dakar te beschikken over rotsen en zandduinen. Verder kan je de baan aankleden met dorre beplanting, een rieten hutje en een verdwaalde palmboom. Maar waarom niet wat kamelen, geiten en natuurlijk wat verbaasde toeschouwers. In de gewone speelgoedwinkel zijn voor een paar Euro zakjes met beestje verkrijgbaar die goed bruikbaar zijn. Je zal ze wellicht nog even moet schilderen, maar dat zorgt alleen maar voor een persoonlijke noot aan je eigen Dakar baan.

ZAND
Het is niet aan te raden om echt zand te gebruiken. Eventueel wel op de plaatsen waar de auto's niet komen, maar je zal het dan wel vast moeten lijmen. Met witte houtlijm is dat prima te doen. Wil je zand op de baan dan kan je het beste bloem en cacao met elkaar vermengen tot je de gewenste kleur krijgt. Ovomaltine en kerriepoeder zijn ook goed bruikbaar. Doe een dergelijk goedje wat je op de baan strooit eerst in een ruime schaal en laat deze een middag in de zon staan. Hierdoor gaat de lucht er enigszins af en dat maakt het toch wat aangenamer op je zolder. Zorg wel dat je baan over een opstaande rand beschikt en er geen kieren aanwezig zijn. Bloem en cacao hebben maar een erg klein gaatje nodig en na een paar avonden racen zit zonder afdoende maatregelen het strooisel werkelijk overal.
Ninco Pajero - Rally Raid
AUTO'S
Het aanbod van auto's voor Parijs Dakar is natuurlijk beperkt, want het gaat hier toch om modellen die bij een kleine groep hobbyisten in de smaak vallen. De eerder genoemde modellen van SCX TT zijn erg geliefd bij verzamelaars en vaak erg prijzig. De modellen van Ninco maken gewoon deel uit van het huidige leveringsprogramma en zijn goed verkrijgbaar. Zowel de auto's van SCX TT als Ninco Rally Raid beschikken over werkende schokbrekers, een bewegende arm voor het geleideschoentje, vierwielaandrijving en grote profiel banden. Hierdoor kunnen deze auto's door erg ruig terrein. Deze auto's kunnen dan ook beslist flink wat strooisel op de baan verdragen, wat bovendien voor spectaculaire effecten zorgt. Bijna net zo spectaculair als de echte Dakar maar dan bij jouw op zolder!
Ninco Pajero - Rally RaidNinco Rally RaidNinco Pajero - Rally Raid
Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
2 maart 2004 - Copyright racebaan.com