HOME | RACEBAANWEETJES | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
RACEBAANWEETJES 
Van alles over en voor OP de racebaan, ONDER de racebaan en OM de racebaan

Je wilt graag meer weten over de aanleg van 'n racebaan, wat er zoal bij komt kijken en waarom dat zo gedaan wordt..? Of je wilt gewoon méér uit je racebaan halen, deze mooi aankleden of in sfeer genieten van 'n verlichte baan!? 
Hieronder vind je vooralsnog een aantal artikelen zoals onze voorganger, Gerard van Dongen, ze in het verleden aan de hand van zijn thuisbaan "Parkzoom" heeft geplaatst.
Deze zijn bedoeld om, waar mogelijk, nog meer uit je racebaan te halen en er vooral nog meer van te kunnen genieten.
Met als rode draad de bouw van onze eigen nieuwe vaste baan "FRANKOCHAMPS" worden hier straks regelmatig nieuwe artikelen toegevoegd. Op sommige onderwerpen gaan we dan nog iets dieper in, zodat er straks zowel voor beginners als gevorderden hier iets te vinden is. 
Heb je specifieke vragen over iets wat je hier niet kunt vinden, of mogelijk een suggestie voor een te behandelen onderwerp, mag je uiteraard altijd mailen.

Een schitterende thuisbaan in "ons" mooie Limburg - We zijn te gast geweest bij Hub Habets, woonachtig in Zuid-Limburg. Een groot liefhebber van kleine details. Hier een overzicht....
Frankochamps II - De baan van www.racebaan.com. Het idee erachter, waarmee moeten we rekening houden, wat zijn de eisen, het ontwerp en de voortgang van niets naar...??!!
Baanbrekers met in technisch opzicht bijzondere aandacht voor... en met een verhelderende kijk op racebanen, Slotraceauto's, Tuning en wat ons hartje verder nog zo begeert.
Motoren, motoren en nog eens motoren - Je ziet door de bomen het bos niet meer, een vergelijking maken tussen al die motoren is moeilijk. Vergelijk 76 motoren met elkaar.
Frankochamps - Net voor de overname van deze site hadden we besloten om een nieuwe thuisbaan te gaan maken. De opbouw en aanleg hiervan zal hier dan ook geheel te volgen zijn.
Baankeuze - Zeker als je besluit een vaste baan te bouwen is de keuze van je baansysteem erg belangrijk. Een sluitend advies is lastig, maar hier een aantal overwegingen.
Baanontwerp - Ook mijn nieuwe baan (Parkzoom) is één groot compromis, maar wellicht inspiratie genoeg om eens aan de slag te gaan.
Een naam voor je circuit - sommige vinden het wellicht wat overdreven. Je circuit voorzien van een echte naam geeft echter net even dat extra detail.
Tafel - voor een permanent opgestelde racebaan is het verre weg het handigste als deze op tafelhoogte is geplaatst. Verder is een dergelijk tafel eenvoudig zelf te maken.
Baankanten - pure noodzaak als je wilt driften. Maar het geeft een baan ook een realistischer uiterlijk. Maar ga je ze kopen of liever zelf maken?
Stroomvoorziening - een goede stroomvoorziening is de ruggengraat van je racebaan. Geen stroom? Geen race! Geen race? Geen lol!
Tijdwaarneming - aan een goede rondenteller heb je vaak voldoende om een spannende competitie op te zetten. Toch is tijdwaarneming één van de beste extra's voor je racebaan!
Vangrail, bandenstapels en muren - we vliegen wel eens uit de baan, dus wat afscherming rond een baan kan geen kwaad.
Verder zijn vangrail, bandenstapels en muren zeer decoratief.
Groenvoorziening - een vaste baan gaat pas leven als deze van groen wordt voorzien. Het hoeft geen bos te worden, maar een paar stukjes groen zorgen voor een prima sfeerbeeld.
Baanfiguren - een must voor iedere baan. Maar koop je ze geschilderd of ga je dat zelf doen? Verder gaat het niet om de hoeveelheid figuren, maar vooral hoe je ze in de context plaatst. 
Verlichting - als je een baan maakt in de Le Mans sfeer, dan hoort er een goede verlichting langs je baan te staan. Ook hier weer een lastige afweging tussen mooi of degelijk.
Reclameborden en aanwijzingen - een circuit is natuurlijk pas echt aangekleed als het voorzien is van reclameborden, pijlen en aanwijsborden.
Budget - gelukkig is een aangeklede racebaan een stuk minder kostbaar dan een modelspoorbaan. Toch zijn er veel "verborgen" kosten.
Fotoalbum Parkzoom - een verzameling foto's van een vaste baan. Dit fotoalbum wordt regelmatig van nieuwe foto's voorzien dus zo nu een dan een kijkje kan de moeite waard zijn.

THEMA'S
Banenboek - Hier vind je een aantal ontwerpen van banen die zich in de praktijk hebben bewezen. De meeste ontwerpen zijn compact en passen in de meeste huiskamers en zolders.
Parijs Dakar - wil je iets anders dan een traditionele racebaan? Een thema baan zoals Parijs Dakar heeft een aantal beperkingen, maar ook ruime mogelijkheden qua landschap en raceplezier! 

COMPETITIE
Spannende teamwedstrijd - Je hebt geen computer en andere ingewikkelde dingen nodig om een spannende teamwedstrijd te houden!
Een potje eruit is eruit - extra spannend door het meedogenloze aspect wat deze wedstrijdvorm bevat. Verder is "eruit is eruit" erg handig als er weinig baancommissarissen beschikbaar zijn. 

Home | Testbank | Verzamelen | Gulf Racing | Sitemap
16 april 2007 - Copyright racebaan.com