HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
EEN POTJE ERUIT IS ERUIT
Om spannende wedstrijden te rijden op een racebaan zijn er verschillende competitievormen. Voor veel varianten heb je echter een aantal baancommissarissen (ook wel marshals) nodig om ontspoorde auto's in de baan te zetten. Zeker bij wedstrijden die in de huiskamersfeer worden gehouden zijn die niet altijd beschikbaar. Een oplossing kan dan zijn een potje eruit is eruit!
ERUIT IS ERUIT
Deze competitievorm is meedogenloos, maar daardoor ook extra spannend. Onze ervaring is tevens dat na een aantal van deze wedstrijden je kwaliteiten als rijder zichtbaar omhoog gaat en je beter in staat bent om in de baan te
blijven. Iets wat ook bij andere competitie-
vormen zijn vruchten zal afwerpen. De term "eruit is eruit" spreekt voor zich. Als een auto uit de baan vliegt is het voor deze rijder afgelopen. Omdat de kans dat een rijder dat overkomt toch vrij groot is, moet je de manches bij deze wedstrijdvorm niet te lang maken. Afhankelijk van de moeilijkheidsgraad van de baan en het type auto's kan je met de lengte van een manche eens experimenteren. Zelf hebben we goede ervaring met manches van 1 minuut.
SPELREGELS
Stel afhankelijk van het aantal rijders een wedstrijdschema op. Natuurlijk moet iedere rijder evenveel manches rijden en natuurlijk even vaak op baan 1 als op baan 2 aan bod komen.
De startprocedure kan dezelfde zijn als die je bij iedere andere race hanteert. Maak je gebruik van een racecomputer, dan stel je deze in op de gewenste tijdsduur maar met een eierwekker lukt het ook prima. Conform het opgestelde schema werk je alle manches af. Het resultaat van ieder manche wordt als volgt beloond:
3 punten voor de winnaar
2 punten voor nummer twee
1 punt voor nummer twee als deze gedubbeld is
0 punt als nummer twee uit de baan is gevlogen
De puntenverdeling is zo opgesteld dat zelfs in een verloren positie je je best moet blijven doen. Bijvoorbeeld door het verlies te beperken en niet te worden gedubbeld. Hierbij moet je risico's nemen waardoor twee punten zomaar 0 punten kan worden. Zodra alle manches zijn afgewerkt worden de punten bij elkaar geteld en heb je een winnaar. Erg leuk is het om meerdere potjes eruit is eruit te doen en bij ieder volgend potje een andere soort auto te gebruiken.
Voorbeeld wedstrijdschema Voorbeeld wedstrijdschema
voor eruit is eruit.
BONUS
Je kan het nog spannender maken, maar je hebt dan wel een tijdwaarneming nodig. Noteer per manche van beide rijders de snelste tijd. Zodra alle manches zijn gereden krijgen de drie beste rondentijden een bonus van 3,2 en 1 punt(en). Hierdoor kan je in de laatste manche nog 6 punten verdienen, waardoor het tot het eind spannend blijft.
0 punten voor de gele auto! 4 BAANS
Uiteraard is bovenstaande wedstrijdvorm ook bruikbaar op een vierbaanscircuit. Je kan dan met een iets andere puntenreeks werken.
Bijvoorbeeld 10, 8, 6, 4 voor de uitslag in dezelfde ronden. Minus twee punten
als je gedubbeld bent en 0 punten als je uit de baan ligt.
DIGITAAL
Met de introductie van de nieuwe digitale systemen zal je behoefte hebben aan specifieke wedstrijdvormen. Als je met zes man op een tweebaans circuit kan racen, wordt de kans kleiner dat je mensen overhoudt om als marshal te functioneren. Daarnaast is het voor de spanning van de wedstrijd niet zo'n ramp als er een auto uitvliegt, want vijf anderen knokken nog door voor de punten. Bovenstaande wedstrijdvorm is al 40 jaar oud, maar lijkt helemaal klaar voor de toekomst.

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
17 januari 2004 - Copyright racebaan.com