HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
BAANFIGUREN MAKEN HET LEVENDIG
Een handje baanfiguren maakt een baan enorm levendig. Vooral als je de figuren in een bepaalde context plaatst. Want poppetjes stapelen is iets anders den baanfiguren toevoegen aan je baan. Verder kan het enorm in de papieren lopen. Vooral als je baanfiguren koopt die al geschilderd zijn. Een alternatief is om ongeschilderde figuren te kopen, maar geduld is dan het sleutelwoord.
BEPERKTE KEUS
De keus voor figuren voor op de racebaan is erg beperkt. Baanfiguren zijn zowel beschilderd als onbeschilderd te koop. Vanzelfsprekend zijn ongeschilderde figuren een stuk voordeliger maar niet iedereen heeft de tijd, het geduld of de vaardigheden om zelf figuren te gaan zitten schilderen. Scalextric en SCX hebben figuren die reeds geschilderd zijn. Ongeschilderde figuren zijn er onder andere van MRRC en SRA. Meestal zijn figuren van plastic maar resin (kunsthars) en wit metaal komt ook voor. Naast de specifieke racebaanmerken kan je ook in de modelspoor wereld terecht, want 1:32 is ook een gangbare schaal in de kleine treintjes. Merken als Preiser en Marklin maken figuren in de schaal 1:32.
SCHILDEREN
Doorgaans is het niet nodig om de poppetjes eerst in de grondverf te zetten. Wel zal je zien dat je de beste resultaten bereikt met speciale modelbouwverf zoals Revell, Humbrol of Modelmaster. Gebruik voor de kleding matte verf want in het echt glimt kleding ook niet. Voor details zoals camera's, zonnenbrillen en tassen kan je zijdeglans of glimmende verf gebruiken. Bezuinig niet op je penceeltjes, want je zal zien dat een setje (van 000 t/m 3) goede pencelen een zeer belangrijke bijdrage aan het resultaat levert. Verder is het net als met alle ander modelbouw: geduld, oefenen, opnieuw beginnen en nog eens geduld. Maar daarna is de voldoening erg groot.
KLEINE TONEELSTUKJES
Veel baanfiguren op een baan plaatsen is voor de betreffende fabrikanten wel goed, maar wil nog niet zeggen dat het een goed effect geeft. De kunst is om met een beperkt aantal baanfiguren iets uit te beelden. Dat kan een pitstop zijn, een raceongeluk of een aantal fans die een handtekening van hun favoriete coureur willen. Probeer eens met een beperkt aantal poppetje een soort toneelstukje uit te beelden en je zal versteld staan wat een geweldig effect dat geeft.
SPECIALE TOEPASSINGEN
Waarom de plat getrapte paadjes bewandelen en niet eens iets geks doen. Iets wat je baan heel persoonlijk maakt. Zaag eens twee poppetje in tweeen en maak een heel persoonlijk baanfiguurtje. Of een arm in een andere stand. Als je een aantal ongeschilderde plastic baanfiguren verprutst, betekend dat nog niet het einde van je hobby. Het gaat om een paar Euro en wat geëxperimenteer geeft je een unieke kans op een persoonlijk touche van je baan. Zelf heb ik een coureur "omgebouwd" tot een standbeeld van mijn eigen idool Pedro Rodriguez (1940-1971). Een poppetje bronskleurig schilderen, een voetstuk en een plaquette en je hebt een heel persoonlijk stukje scenery gemaakt.


Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
27 mei 2003 - Copyright racebaan.com