HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
GROENVOORZIENING: GRAS, STRUIKEN EN BOMEN
Met een racebaan die je wilt aankleden ben je contant op zoek naar de ideale grens tussen veel details en toch racebaar. Details en racebaar zitten elkaar zeker in de weg als het om de groenvoorziening gaat. Een prachtige berk in de schaal 1:32 kost zeker net zoveel als twee slotcars. Maar er hoeft maar één keer van die slotcars in zo'n berk te belanden en de boom is geschikt voor de open haard. Toch is met wat compromissen het best mogelijk wat groen rond je baan op te stellen, zonder dat bij iedere race het zweet in je handen staat. Natuurlijk moeten je mooiste bomen niet aan de buitenzijde van een bocht worden opgesteld. Bestudeer gewoon eens op je gemak hoe een aantal races bij jouw op je baan verlopen. Er zullen dan beslist een aantal plaatsen zijn die zich juist wel of juist niet voor wat aanplant lenen. Er zijn geen racebaanfabrikanten die gras, struiken en bomen maken, maar je kan hiervoor prima terecht bij een groot aantal modelspoorfabrikanten.
GRAS
Als gras kan je gewoon hetzelfde gras gebruiken wat verkrijgbaar is voor modelspoorbanen. Gras is verkrijgbaar is zakjes en als matten. Voordeel van matten is zondermeer de snelheid waarmee je het kan aanbrengen. Daarnaast heb je van matten veel minder troep.
Los gras is echter beslist een stuk fraaier als dat met enige zorgvuldigheid wordt aangebracht. Je kan dit het beste doen met verdunde houtlijm. Zorg wel dat de ondergrond een natuurlijke kleur heeft, want houtlijm droogt kleurloos op en de ondergrond blijft altijd wel een beetje zichtbaar.
STRUIKEN
Voor struiken kan je eveneens eens kijken wat er op het gebied van modelspoor verkrijgbaar is. Nadeel van veel fraaie modelstruiken is echter dat ze erg kwetsbaar zijn en op een racebaan is dat een vervelende eigenschap. Struikjes van IJslandsmos zijn echter prima bruikbaar. IJslandsmos kan tegen een stootje, is niet erg duur en is eenvoudig te verwerken. Je kan het gewoon van elkaar trekken als een struik te groot of met een huishoudschaar op maat knippen. IJslandsmos is rond de Kerst ook in tuincentra verkrijgbaar en is daar doorgaans een stuk goedkoper dan in de hobbywinkel.
BOMEN
Een erg goedkope en niet te kwetsbare oplossing zijn de zogenaamde steekdennen. Dit zijn een soort borsteltjes en die kunnen prima tegen een stootje. Deze steekdennen prik je gewoon in een gaatje in de ondergrond. Natuurlijk kan je ook loofbomen plaatsen, maar let op dat deze niet op plaatsen staan waar auto's de baan verlaten.
Zorg dat je rond de bomen wat gras en bosgrond aanbrengt om het geheel wat realistisch te maken. Ook hiervoor kan je terecht bij de modelspoorfabrikanten, maar met een handjes turf kan je al verbazingwekkende resultaten bereiken. Bomen die als achtergrond worden gebruikt kan je aan de achterkant wat snoeien, zodat ze niet te veel ruimte innemen.

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
30 maart 2003 - Copyright racebaan.com