HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
MEER SPANNING MET EEN GOEDE TIJDWAARNEMING
Een goede stroomvoorziening is beslist het belangrijkste aspect van een racebaan, maar een goede tijdwaarneming de leukste. Je zult merken dat als je over een goede tijdwaarneming beschikt, het racen veel spannender wordt. Strikt genomen heb je voor een spannende competitie geen tijdwaarneming nodig en is een goede rondenteller voldoende. Toch heeft een goede tijdwaarneming een aantal leuke extra dimensies. Natuurlijk is er het fenomenen van de snelste ronden. Maar nog mooier is natuurlijk het baanrecord! Een baanrecord kan ook door meerder racers op verschillende momenten worden aangevallen. Verder is een goede tijdwaarneming een handig instrument bij het tunen van je auto's. Als je niet kan controleren of je auto sneller is, is het natuurlijk zinloos om hem te verbeteren! Een goede tijdwaarneming moet minimaal op een honderdste nauwkeurig zijn. Als je aan elkaar gewaagd ben is een duizendste vaak noodzakelijk.

Screenshots van SlotRace Manager. Nog geen 
Windows, maar aan een eenvoudige PC heb je
genoeg. En..... Hollandser kan het haast niet: 
Het is gratis!
SOORTEN SYSTEMEN
Er zijn grofweg twee soorten systemen voor tijdwaarneming. Er zijn systemen die gebruik maken van een computer (PC) en er is een groep systemen die volledig zelfstandig werken. Beide systemen hebben hun eigen voordelen. Je zal aan de hand van je persoonlijke wensen moeten bepalen wat voor jouw het beste is. Belangrijk voordelen van de zelfstandige systemen: meestal afkomstig van een racebaanfabrikant dus optimale intergratie, eenvoudige in gebruik en installatie. Groot voordeel van de PC systemen is zonder meer de onuitputtelijke mogelijkheden om andere gegevens (auto, coureur, wedstrijd) te combineren met de meetgegevens van de race. 
Maar PC systemen geven doorgaans ook meer mogelijkheden voor het opzetten van een competitie. Een voorbeeld van zo'n programma is SlotRace Manager 2. Let met een PC systeem goed op de systeemeisen, want soms vallen die zwaar tegen.

Voor software zie de pagina met links…...

MEETPUNT
Ongeacht welk systeem je gebruikt, zal er een voorziening in een baanstuk moeten zijn om de doorkomst van een auto te meten. Hiervoor zijn verschillende methoden zoals een micro schakelaar, dead strip (stukje baan dat als schakelcontact dient) , sensor-sluis in het slot, hal sensor en een lichtbrug. De twee meest betrouwbare methode zijn een sensor-sluis in het slot of een lichtbrug. Beide werken overigens het best als dit op basis van infrarood licht is.
Als je een systeem inbouwt in een vaste baan zorg dan dat je het vooraf goed hebt getest.
KEUZEN MAKEN
Vaak zie je hobbyisten iets kopen en later de argumenten voor hun aanschaf bedenken (reductie van de cognitieve dissonantie). Een tijdwaarneming is echter doorgaans niet goedkoop. Daarnaast ben je best wat tijd kwijt aan het te instaleren en de werking onder de knie te krijgen. Vooraf bepalen wat jouw eisen zijn is dus op zijn plaats. Moet je door de aanschaf van een softwarepakket ineens een andere PC kopen, dan kan ik me voorstellen dat je budget flink onder druk komt te staan.
CHECKLIST
Hier een aantal aspecten die je mee kan nemen in je afweging.
* Is er een PC beschikbaar
* Moet het systeem mobiel zijn
* Lichtbrug of sensorbaanstuk
* Weergave aantal gereden ronden
* Snelste tijd per baan
* Totaal tijd
* Gemiddelde snelheid (evt op schaal)
* Tijdwaarneming op 1/100 of een 1/1000?
* Race instelbaar op een aantal ronden
* Race instelbaar op bepaalde tijd
* Startprocedure
* Valse start
* Herstart afgebroken race
* Aansturing rijspanning
* Aansturing startlampen
* Opstellen kampioenschap
* Koppeling met andere gegevens
RMS van Scalextric is een zeer functioneel en uitvoerig softwarepakket. Naast tijdwaarneming bevat het programma tevens onderdelen voor competitie baanontwerp, en een database voor je autopark. Helaas heb je voor RMS wel een zware PC nodig.

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
10 maart 2003 - Copyright racebaan.com