HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
VANGRAIL, BANDENSTAPELS EN MUREN
Natuurlijk proberen we allemaal ons uiterste best te doen om een auto in de baan te houden. Alleen om te winnen of om toptijd neer te zetten moet je risico's nemen. En als je risico's neemt dan gaat het wel eens fout! Vangrail, bandenstapels en muren kunnen een ontspoorde auto opvangen. Dit voorkomt dat een auto als een projectiel door je zolder gaat. Verder zorgt een fraai stuk vangrail, een bandenmuur of een goed gesponsorde muur voor een zeer decoratief aspect. Je kan gebruik maken van het standaard aanbod van de diversen merken. Wil je echter ook op dit vlak een persoonlijk karakter aan je baan toevoegen, dan zal je toch aan de knutsel moeten. Vooral met de kwast kan je op dit vlak snel en erg fraaie resultaten bereiken.
VANGRAIL
Alle merken die baanstukken maken hebben ook vangrail in hun programma. Hoewel vangrail ook zelf gemaakt kan worden van sierlijstjes, is het nauwelijks de moeite dit zelf te maken. Wel is het leuk om vangrail nog schilderen of te beplakken. Gebruik bij het schilderen wel een primer, want zacht plastic is een slechte ondergrond voor gewone verf. Verder kan je de vangrail afwerken met reclameborden en spandoeken. Op een vaste baan kan je overwegen de vangrail op een aantal plaatsen vast te lijmen, zodat deze beter blijft zitten. Het beste kan je dit doen met een lijmpistool.
BANDENSTAPELS
Er zijn kant en klaar bandenstapels te koop van onder andere SCX. Ben je handig dan kan je ze natuurlijk ook zelf te maken. Je kan echte bandjes gebruiken, maar dat wordt toch een kostbare aangelegenheid. Zelf maken kan door een stuk rondhout in schijfjes (bandbreedte) te zagen en vervolgens met een opvulling (stukje karton) van een millimeter weer op elkaar stapelen. Als je deze dan in een stukje krimpkous plaatst ziet dat er heel behoorlijk uit. Bandenstapels komen in allerlei kleuren voor en dat geeft je de vrijheid dit een persoonlijk karakter te geven. Gele en blauwe bandenstapels komen voor op Le Mans en dat vind ik persoonlijk een zeer fraaie kleurcombinatie.
MUREN
Fraaie muren zijn te maken van stroken mdf van acht millimeter dik. Laat bij de Doe Het Zelf winkel een plaat van 120 x 60 cm in stroken zagen. Zelf maak ik mijn muren circa vijf centimeter hoog. Lijm de stroken met witte houtlijm op de tafel. Haal er vervolgens een lik grondverf (wit of lichtgrijs) over en het is dan al een hele muur. Let op dat je geen glanzende verf gebruikt, want een muur is beslist mat. Door de muur vervolgens te voorzien van stroken met reclameteksten is het helemaal af.
Zo'n muurtje is echt veel genieten voor een kleine inspanning!
TAFELRAND
Voor de afscheiding aan de buitenzijde van je baan kan je volstaat met mdf van 5 millimeter. Je kan hiervoor ook kunststof stroken gebruiken. Maak de afscheiding aan de buitenzijde van je tafel echter wel minimaal 15 centimeter hoog. We vliegen immers allemaal wel eens een keer over een muur...........
Het voordeel van iets dunner mdf (hardboard kan ook) of kunststof is dat je het mee kan buigen in de vorm van je tafelrand. Ook deze afscheiding kan je natuurlijk verder decoreren.

Meer over de bouw van een tafel.....

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
17 maart 2003 - Copyright racebaan.com