HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
 

24 UREN VAN DIEPENBEEK

Afgelopen weekend werd er door het Otoclubke weer een 24-uurs wedstrijd georganiseerd. Er werd niet alleen gereden om de eerste plek. Een aantal deelnemers streden ook voor kwalificatie voor deelname aan de Ninco World-Cup. De grote baas van Ninco was daarom zelf ook aanwezig om een oogje in het zeil te houden.
Enkelen gingen ook voor de Olympische gedachte, waaronder ook het Dutch Table-Top Racing Team.
Hierin zaten wat "oude bekenden" uit Nederland, waaronder Ton Schols, Robert Duindam en Gerard van Dongen. Frank, net terug van vakantie, schoot juist tijdens die eerste uurtjes weer wat plaatjes om hieronder een indruk te geven van dit spektakel.


De locatie.

In tegenstelling tot andere jaren werd het evenement dit keer "buitenshuis" gehouden. En wel in een fabriekshal van de firma Java radiatoren in Diepenbeek. Ruimte genoeg, niet te heet bij warm weer en altijd droog. Voorafgaand aan de race vond ook nog een rommelmarkt plaats. Radio en tv waren aanwezig en er traden diverse artiesten op. Uiteraard waren ook de "frites-kot", koffiekar en andere catering weer aanwezig. Ook stonden er een Corvette en een Porsche te blinken en was er een klein overzicht van slotracen door de jaren heen. Weer genoeg te zien dus. Maar blikvanger was toch weer de alleen voor deze gelegenheid aangelegde 8-sporige racebaan. Zoals gebruikelijk van het merk Ninco, dit keer met een baanlengte van maar liefst 60 meter per spoor. De baan was netjes afgewerkt, lag er strak bij en enkele (werkende!) kermisattracties, een kampeerterrein en aangeklede paddock maakten de baan compleet.

 

De baan was overigens keurig afgeschermd middels hekken, zodat alleen coureurs en "pers" toegang hadden tot het circuit. Als eerste werden de kwalificaties verreden, waarna de teams in rangorde het spoor konden bepalen waarop ze van start wilden gaan. De officiële opening gebeurde door een Belgische coureur. Hierna werden er een vijftal rondes afgelegd achter de pace-car, waarna de 24-uurs van start ging. 
Het blijft altijd weer een belevenis om een evenement als dit mee te maken; de strakke gezichten van de coureurs, de voorbij flitsende auto's, de uitvliegers en de kreten als een baanmarschall op een dergelijk moment net even was afgeleid. Onnodig trouwens, want ook nu maakte men gebruik van de 5 secondenknop.

   


  
  

Bij een uitvlieger moet de rijder deze knop induwen, waarna de stroom 5 seconden van het betreffende spoor gaat. Zo duurt een uitvlieger voor iedereen altijd even lang. En heeft de baanmarschall tijd genoeg om de auto of zelfs auto's zonder stress terug in het spoor te zetten. Een voorziening die erg goed bevalt en die we waarschijnlijk ook op ons toekomstige clubcircuit gaan gebruiken. Ook de nachtsessies, bij getemperd licht, waarbij de auto's  verplicht moeten zijn voorzien van werkende verlichting, geven het geheel altijd een bijzonder caché. Overigens had men nu gekozen om te rijden met de Ascari van Ninco. Gebruik van pro-race onderdelen van Ninco was toegestaan. De NC6 Crusher zorgde voor de nodige snelheid. Het gebruik van regelaars was vrijgegeven, zodat iedereen zijn eigen regelaar kon gebruiken. De layout van de grote maar toch overzichtelijke baan was weer goed doordacht. Alleen een wat rare kronkel (laatste foto) in het bochtige en toch al moeilijkste deel van de baan leidde tot wat discussie.

   
   
   

De tijdwaarneming had dit keer (terecht) een prominente plek gekregen naast de baan. Rondetelling en tijdwaarneming was voor het publiek te volgen via een geprojecteerd beeld en 2 beeldschermen. Handig.
Bij de acht teams was er ook dit keer weer een plek voor de junioren gereserveerd. Hulde voor de begeleiders van dit team toekomstige topcoureurs! Tja, wat moet je nog meer vertellen over een evenement als dit. Uitsluitend mannelijke deelnemers. Er was in de eerste uurtjes al de nodige belangstelling van het publiek.
En die zal in de loop naar de finish op zaterdag vast nog veel groter geworden zijn.

De organisatie had wederom niets aan het toeval overgelaten, zelf de vrijwilligers die zorg droegen voor het randgebeuren, zoals catering en loterij, waren allen gekleed in toepasselijke "crew" shirts.
Als er mankementen waren aan de auto gebeurde het sleutelen dit keer overigens letterlijk "onder tijdsdruk". Het park fermé, waar de reserveonderdelen waren opgeslagen, alsmede de "pits", stonden direct onder het projectiescherm met daarop de stand en rondetijden. Hoezo effe op je gemak sleutelen.....

   
   

   

Voor het DTT-team verliepen de eerste uurtjes helaas niet helemaal vlekkeloos. Toen Frank omstreeks 02.00 uur richting zijn bed vertrok stonden ze nog net geen laatste, net boven het juniorteam.
Maar eerlijk is eerlijk, dit lag nu even niet aan de coureurs maar aan de auto. Tot 3 maal toe uitval van de verlichting en een motor die niet op zijn plek wilde blijven zitten zorgde voor de nodige vertraging.
Hoe de race verder is verlopen en wat de uitslag is geworden was bij het maken van dit artikel nog niet bekend. Dit al ongetwijfeld later allemaal op de website van het Otoclubke en mogelijk ook elders terug te vinden zijn. Belangrijkste voor ons niet-deelnemers is dat er in ieder geval weer een heel mooi slotrace evenement heeft plaatsgevonden. Een evenement dat op uitstekende wijze onze racebaanhobby promoot, met zelfs aandacht van radio en tv. Hulde dan ook voor alle initiatiefnemers en vrijwilligers die dit groots spektakel ook dit jaar weer mogelijk maakten!!
En wat ons betreft weer graag tot volgend jaar, wie weet met een team van leden van onze "eigen" club.....

  
       WEBTIP
     otoclubjeHome
| Testbank | Verzamelen | Gulf Racing | Sitemap
23 juli 2007 - Copyright racebaan.com