HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
 


EXPO 50 JAAR SCALEXTRIC

Racebanen kinderspeelgoed...?!?!?      Prima promotie voor de jeugd...

Het racebaanmerk Scalextric bestaat 50 jaar. Iets dat maar weinige speelgoedmerken gegund is. Dit jubileum moet dan uiteraard ook gevierd worden. Scalextric doet dat zelf onder andere met het boek 50 jaar Scalextric. Ook Hobbytime, de Nederlandse importeur van onder andere Scalextric, wilde aandacht besteden aan dit jubileum. De heren Becker en Van de Burg hebben uiteindelijk besloten dat te doen middels een expositie van de door Scalextric uitgebrachte materialen door de jaren heen.
Dit met medewerking van Henk Pijpers, sinds ongeveer 35 jaar verzamelaar van door de firma Scalextric uitgebracht materiaal. Deze was zo vriendelijk een deel van zijn collectie beschikbaar te stellen voor deze tentoonstelling. Een deel ja, de hele verzameling paste niet in de beschikbare ruimte...
Het resultaat van deze samenwerking is van zaterdag 26 juni tot en met 31 oktober 2007 te bewonderen in het Oude Ambachten & Speelgoedmuseum in Terschuur, vlak bij Putten. Leuk om te combineren... 
De officiŽle opening van deze expo vond plaats op 25 mei 2007 om 16.15 uur. Racebaan.com was erbij. 

     

Onder het genot van een passend muziekje, een echte doedelzakspeler, alsmede een stuk gebak voorzien van passend logo werd door de heer Becker het hoe en waarom van deze expo toegelicht. Hierna werden degenen die hun steentje hadden bijgedragen om een en ander mogelijk te maken bedankt voor de moeite. Vervolgens was het woord aan Frits Passet, werkzaam voor fabrikant Hornby Hobbies en wereldwijd exportdirector voor onder andere Scalextric. Deze vertelde onder andere enkele smeuÔge anekdotes over de betekenis van racebanen in diverse werelddelen. In Trinidad bijvoorbeeld zijn racebanen, na cricket, volkssport nummer 2 en geniet zelfs subsidie van het ministerie voor sportzaken. 

     

     

Hierna opende de heer Passet de tentoonstelling door met een Mini Cooper onder het bekende lint door te jagen, waarna de genodigden als eerste een kijkje mochten nemen in de geschiedeniskeuken....
Er bleek in een relatief kleine ruimte toch heel veel te zien. Naast kijken kan er op de 2 aanwezige racebanen ook nog gereden worden. Verder dus een redelijk compleet overzicht van alle materialen die Scalextric door de loop der jaren heeft uitgebracht. Ook wij hebben heel veel bijgeleerd. Zoals bijvoorbeeld het feit dat men korte tijd ook modellen in de schaal 1.24 heeft gemaakt en er al jaren geleden een rekenschijf is uitgebracht om de schaalsnelheden om te rekenen naar echte snelheid. Een voorloper van de huidige snelheidsmeters zeg maar. Ze werden destijds gevoegd bij de uitgebreidere startpakketten. Henk Pijpers was zelf uiteraard ook aanwezig. Deze wandelende waterval aan informatie was graag bereid waar nodig een en ander toe te lichten. Gelukkig is hij niet altijd aanwezig. Deze man zit zo boordevol informatie over elk artikel dat je aan een dag niet genoeg zou hebben voor een bezoek aan deze expo. 

      Ronde- en tijdwaarneming anno 2006...
 
Op de "Servo-baan"onder toeziend oog van de leiding...      Wie heeft er nog niet gereden...?

Overigens was Henk zelf ook goed te spreken over de expositie. Hoewel hij nog voldoende materiaal had om nog een dergelijk zaal te vullen. Maar ja, ook hier moesten nu eenmaal keuzes gemaakt worden.
Henk is trouwens zelf heel trots op zijn papieren collectie aan folders, catalogi en flyers. Een deel hiervan is hier ook te zien. In de volle maar overzichtelijk ingerichte vitrines zien we bijzondere zaken zoals themabanen van Spiderman, paardenraces en Ninja Turtles tot een selectie uit de huidige modellen.
Uiteraard komen ook scenery en unieke, vaak merk- of landgebonden startpakketten en auto's aan bod.
En dat alles overzichtelijk per tijdperk in beeld gebracht. Meest opvallend is de duidelijke overgang naar details van de voertuigen, op het moment dat Hornby Hobbies de productie overbracht naar China.
Daar plukken we wat details betreft tot op de dag van vandaag de vruchten van.
 
Wat zit er onder dit laken...?     De mensen achter Slotracershardware...

Een kapitaal aan Ferrari's staat op het punt om weggegeven te worden....    


Een mijlpaal als deze verdient aandacht. En krijgt dat dus ook. En op een heel leuke wijze wat ons betreft.
Een mooi overzicht van al hetgeen er gebeurd is om te komen tot wat het racebaangebeuren nu is.
Al met al is een bezoekje aan deze tentoonstelling voor de racebaanliefhebber zeker de moeite waard.
Zeker in combinatie met een bezoekje aan de 10 kilometer verderop gelegen racebaanwinkel goed voor een aangenaam hobbydagje in je vrije weekend of vakantie. En aangezien er ook oude ambachten en ander speelgoed te zien zijn kun je tegenover je familie vooraf natuurlijk altijd doen of je neus bloed en met een strak gezicht beweren dat een ander puur toeval is.... Wie weet komt het geloofwaardig over...

    WIJ FELICITEREN HORNBY HOBBIES EN SCALEXTRIC BIJ DEZE VAN HARTE MET DIT MOOIE JUBILEUM !


Webtips

Hobbytime
Ambachtenmuseum
Scalextric

Home | Testbank | Verzamelen | Gulf Racing | Sitemap
28 mei 2007 - Copyright racebaan.com