HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
 

SlotRaceClub Eindhoven; 


Inmiddels bijna en klein jaartje geleden werd er weer een racebaanclub opgericht. Dit keer door Paul van den Hurk en Jeroen den Broeder, beiden ex-leden van het huidige Euro-slotracing.
 Na de opbouw van baan en ruimte en kennismaking met de leden onderling zijn ze als club nu sinds een goed half jaar ook echt actief in competitieverband. Hoogste tijd om daar dan ook eens een bezoekje te gaan brengen en een kijkje te gaan nemen. Helemaal nieuw was de rit niet, ik was al eens eerder gast bij Paul. In een goed half uurtje stond ik dan ook bij de toegangsdeur van het clublokaal. De club is namelijk vooralsnog gevestigd in de (gelukkig redelijk ruime) schuur in de achtertuin van Paul zelf. Natuurlijk zoekt men tussendoor nog steeds naar een meer geschikte clubruimte, maar uit eigen ervaring is bekend dat zoiets niet meevalt. Althans niet voor een kleine club met slechts een gering budget. Hoe dan ook, in deze garage kan men voorlopig prima vooruit.

Indeling
En waarom ook niet, hoeveel racebaanliefhebbers moeten zich thuis niet met nog veel minder ruimte zien te redden..?! Niets mis mee om op deze manier te moeten beginnen als club toch?
Men heeft geprobeerd de beschikbare ruimte zo optimaal mogelijk te gebruiken, iets waarin men prima geslaagd is. Bij de ingang is een halletje gemaakt met daarin zowel wat ruimte voor wat fietsen, maar ook met ruimte en voorzieningen voor wat sleutelplekken. Goed doordacht.
De rest van de beschikbare vierkante meters is grotendeels opgeofferd aan de baan. Logisch, want wat is er belangrijker dan dat voor een racebaanclub? Geen ruimte dus voor grote zithoeken of tribunes voor alle toeschouwers. Althans, echte bezoekers en toeschouwers dan wel te verstaan. Op schaal zijn die wel meer dan voldoende aanwezig zoals hier ook te zien is.... 
Maar zonder gekheid, mocht je echt behoefte hebben kun je wel even gaan zitten als je wil hoor.

We zitten goed....
 
De viersporige baan die de club gebruikt is van het merk Carrera. De lengte is niet van belang zeggen mannen altijd, maar men schat de spoorlengte zelf op ongeveer 23 meter. De baan ligt min of meer in de vorm van een 8, waarbij 1 bolletje is "lekgereden" en in de breedte uitgerekt ligt. Afijn, de bovenste foto zegt meer dan 1000 woorden wat dat betreft. Het baanverloop is goed te zien zo, waarbij moet worden opgemerkt dat achterin nog een stukje wegvalt achter een tussenmuurtje. Vanaf de rijderplaatsen, net links onderaan buiten beeld, zie je ook dat stuk prima.
Het is niet gebleven bij het uitleggen van een baan. Ook aan de aankleding van de baan en de ruimte is aandacht besteed. Meer dan voldoende om het geheel een "racy" uitstraling te geven en zorg te dragen voor de nodige sfeer op, langs en rond de racebaan. Als je even de tijd neemt is er zelfs meer te zien dan je op het eerste oog bij binnenkomst zou denken....

 
We gaan het hier niet allemaal benoemen, de foto's bij dit artikel spreken wat dat betreft voor zich en behoeven weinig toelichting. Er zitten in ieder geval al heel wat uurtjes werk in. Maar na gedane arbeid is het goed rusten zegt het spreekwoord. Rusten in figuurlijke zin dan toch, want wat racen betreft zijn de leden fanatiek genoeg. Dat kan eigenlijk ook niet anders met Paul van den Hurk als "leidend voorwerp". Paul heeft namelijk al héél veel ervaring met slotracen. Hij heeft al menig wedstrijd verreden, zowel nationaal als internationaal, tot aan deelname aan het Ninco WK aan toe. Maar dat terzijde, Paul draagt gewoon zijn (groot) steentje bij als het gaat om het delen van kennis omtrent de (on)mogelijkheden en "know how" binnen het racebaangebeuren.
En de ervaring leert dat zoiets altijd goed doet bij eventuele nieuwkomers binnen de hobby.
Daarnaast is hij ook één van de initiatiefnemers van de lopende FIA GT-32 competitie en de nieuwe Group C-32 competitie die inmiddels van start is gegaan. Het moge duidelijk zijn, Paul draagt de nodige steentjes bij binnen de slotracewereld en steekt er heel wat tijd in.

Maar we dwalen af, het ging over SRC Eindhoven (I Ragazzi Rapidi) en niet over Paul. De baan is voorzien van de in Nederland bij clubs gebruikelijke XLR pluggen als aansluiting voor je regelaar. Een prima maar zeker ook logische keuze. Dit biedt de mogelijkheid om gastrijders van andere clubs te ontvangen en de eigen leden kunnen met hun (vaak kostbare) regelaars op de club zelf, ook bij andere clubs terecht. Een elektronische tijdmeting, aangesloten op een PC draagt tijdens trainingen en wedstrijden zorg voor meting van de gereden rondetijden en aantal rondjes.
Op die manier kun je je niet alleen volledig concentreren op het rijden, maar ook al snel zien of het tunen van je slotcar ook daadwerkelijk snellere rondetijden oplevert op niet. Niet onbelangrijk.
Ronde- en tijdwaarneming anno 2006...
De baan

De baan zelf heeft niet het meest eenvoudige ontwerp, maar er zijn zeker ook moeilijkere banen te vinden. Als nieuwkomer even lekker vooraan meerijden is er dan ook zeker niet bij, maar met wat training is de baan zeker wel "in de vingers" te krijgen. Uiteraard werden er zelf ook wat rondjes afgelegd op deze baan. Zonder dat is het lastig oordelen tenslotte. Aangezien er werd gereden met een "vreemde" regelaar en andermans auto gebeurde dat wel met gepaste voorzichtigheid. Desondanks zat er een redelijke ontwikkeling in de rondetijden en in het aantal uitvliegers. In positieve zin dan wel te verstaan. Er zitten wel wat venijnige knikjes in de baan en ook een enkele "dode hoek". Maar met wat oefening blijken die puntjes al snel geen belemmering meer voor lekker boenderen. Daarbij blijft de baan op deze manier ook na de nodige uurtjes of zelfs dagen rijden de broodnodige uitdaging bieden. Een niet te onderschatten vereiste voor een clubbaan in onze ogen. Maar dat zit hier wel snor, concentratie blijft hier altijd vereist.
Wedstrijden en meer
Vooralsnog heeft men één gezamenlijke raceavond per week, op de donderdagavond. Tot op heden worden er twee verschillende competities verreden. Als we het goed begrepen hebben wil men binnenkort misschien opschalen naar drie. Met het vaststellen van de daarvoor gebruikte auto's en regels probeert men zoveel mogelijk rekening te houden met de landelijke en/of internationale competities. Dit zodat leden desgewenst ook daar met hun auto's mee kunnen rijden zonder veel extra kosten te hoeven maken. Zeker als een groot deel van het aantal leden van de club daar regelmatig voor te porren is een vrij logische keuze natuurlijk. 

De mensen achter Slotracershardware...

De toekomst
Inmiddels telt de club toch al een twaalftal leden en men hoopt nog enkele medeliefhebbers te kunnen bereiken en nog wat te kunnen groeien. Zowel wat ledenaantal betreft, als te zijner tijd hopelijk ook wat locatie betreft. Maar tot die tijd is het prima toeven hier. Alle voorwaarden voor een leuke avond slotracen zijn voorhanden. En dat laatste is toch het belangrijkste bij het beoefenen van je hobby. Of men nog zal groeien en wat er nog allemaal komen gaat, we zullen zien. De toekomst van de club is eigenlijk nog steeds "under construction" om het zo maar te zeggen. En dat beeld komt ook terug langs de baan zoals je kunt zien...


Tot slot(s)
Zo, aan het einde van dit artikel nog een kleine bekentenis. Pas na geruime tijd ontdekte ik dat er  iets in deze clubruimte anders was dan anders. In eerste instantie nog niet eens in de gaten wat nou precies. Het gevoel was er al even, maar de herkenning nog niet. Tot het kwartje viel. Er zaten hier de nodige buiten(slot)landse toeschouwers op de goed gevulde tribunes...!  LEGO-volk....!! Even wennen en nog eens kijken, maar het was toch echt zo. Leuk verzonnen en goed gedaan. Het valt dus eigenlijk nauwelijks op en is een leuk alternatief voor de relatief dure originele racebaanpoppetjes. Maar mijn beste heren daar in Eindhoven, toch één welgemeend advies. Ik zou toch enkele van de toeschouwers vriendelijk maar dringend verzoeken om op de tribune, hoe goed bedoeld en veilig ook, in ieder geval wel hun helm af te zetten....  ;<)

Maar alle gekheid op een stokje, voorlopig zitten de heren van SRC Eindhoven op deze locatie meer dan prima. Het zal zeker niet bij dit ene bezoek blijven. Maar een volgende keer worden er minder foto's geschoten en méér gereden, zeker weten...!
Zoals gezegd, vooralsnog racen ze dus op de donderdagavond, vanaf ongeveer 19.00 uur.
Interesse om eens een kijkje te nemen of om lid te worden?
Hieronder kun je via hun eigen website meer informatie vinden en/of contact met hun opnemen.
Bij deze van hieruit in ieder geval succes en veel racebaanplezier toegewenst SRC Eindhoven!

SRC Eindhoven
www.srceindhoven.nl

Home | Testbank | Verzamelen | Gulf Racing | Sitemap
28 februari 2010 - Copyright racebaan.com