HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
                                                  
                                               
SLOTRACEGESCHIEDENIS

Wij, team racebaan.com wilden eens stilstaan bij het ontstaan van de slotracesport. Althans zoals we het tegenwoordig noemen, want in de prille jaren van het ontstaan moest het Slot bij wijze van spreken nog worden uitgevonden en kon er zeker nog geen sprake zijn van racen.

Het begon ooit met ’n rail. Het Slot zou pas vele jaren later worden ingevoerd. De elektromotor was weliswaar al uitgevonden, maar aan de huidige vorm daarvan was men nog lang niet toe. De enige aandrijving die er toen was, lag in een destijds toch al revolutionaire ontwikkeling op modelbouwgebied; het wind-up motortje.

En daar is ook Geert Mertens uit Diepenbeek in België, oprichter en eigenaar van “Speedlines”, na jarenlang speurwerk uitgekomen.
Dankzij Geert, ’n waarachtige Slotraceliefhebber, mogen wij zijn tot hier aan toe verzamelde werk voor pu(du)plicatie op racebaan.com gebruiken.
Onderstaand in onze woorden, hetgeen hij tot nu toe heeft verzameld…

 

 

DE OORSPRONG
…We beginnen onze reis terug in de tijd in 1890.
Een firma uit Duitsland, LEHMANN, bracht hoogstwaarschijnlijk het eerste gemotoriseerde wagentje op de markt. In feite dus het eerste modelautootje met een wind-up motortje, maar dat zich nog zonder Slot of Rail voortbewoog!

              

 

   

HERKENNING

Zo’n 18 jaar later zouden zulke autootjes pas geleid gaan rijden. De uitvinding van het rails geleide rijden namelijk, vindt plaats in 1908.

De toen al bekende Amerikaanse firma IVES toy’s bracht een wind-up wagentje uit, dat zich op de rails van een treinbaan kon voortbewegen. Hoe kan het ook anders, was dit bedrijf van origine ‘n modelspoorfabrikant.                                    

 

1909 was het jaar dat MARKLIN voor de dag kwam met een verbetering van het IVES-systeem.
Marklin, nu de tweede modelspoorfabrikant van ’n aantal andere die nog zouden volgen, kwam bovendien op de proppen met het eerste elektrische aangedreven wagentje.
Zoals IVES dat deed, maakte Märklin ook gebruik van rails, maar de rails zorgden nu ook voor de overbrenging van de elektriciteit naar de auto. Hij plaatste de rails bovendien zo dicht naast elkaar zodat deze geheel onder auto verdwenen. Op die wijze werd het ook voor de eerste keer mogelijk, hoewel maar beperkt, om met de auto te driften. De rails vormde dus zo te zeggen het parcours.
      


In 1912…, de industrialisering was al op gang gekomen, kwam ook de concurrentie op gang. De firma LIONEL wist daar wel raad mee en kwam prompt met weer iets nieuws. Niet zozeer een innovatie, maar met hun doorontwikkelingen wisten zij het wedstrijdgevoel bij de klant te prikkelen. De firma LIONEL bracht niet alleen verbeterde wagentjes uit, maar kwam ook voor de dag met een parcours voor twee wagentjes. Dit werd dan ook het begin van het zogenaamde railracen.

Deze vorm van modelauto-racen (op 2 rails) duurt voort tot omstreeks 1935. In de tijd daarheen komen er steeds meer fabrikanten op de markt die het systeem van LIONEL kopiëren en doorontwikkelen.
Zo was er in Duitsland MARKLIN en TIPP, in Frankrijk L.R. En ook in de USA werden er railrace-tracks geproduceerd door een zekere fabrikant KOKOMO.
 

In 1935 was het dan de Britse ingenieur met de naam Charles Woodland, die een beter idee had: Hij namelijk kwam op het idee om de rails te vervangen voor een slot. Met zijn aanpak zou het mogelijk worden om de bolides ongegeneerd te laten driften, zelfs compleet te laten spinnen. Het zou echter nog zo‘n 14 jaar gaan duren voordat Charles zijn ideeën bekend worden.

 

      
In de tussentijd, op 27 maart 1936 doet een zekere heer Albert E. Cullen een aanvraag voor een patent op hetgeen hij zou hebben uitgevonden; het slotracen.
Hij ontvangt dit patent op 22 maart 1938.   

 

Op railracegebied gebeurt er nog meer.

Bijna tegelijkertijd, amper twee jaartjes later, dat was dus in 1938, ontwikkelt en bouwt de Spaanse werktuigbouwkundige Matthieu Canellas een tabletop racebaan in de schaal 1/24, inclusief 6 racewagens in dezelfde schaalgrootte. Iets anders dan het systeem van Charles Woodland bedacht Matthieu voor de stroomtoevoer naar de wagen; één dunne metalen strip naast het slot; en één metalen strip in het slot.
Het wrange aan dít verhaal: De Spaanse slotracepionier overlijdt in 1944. Hij neemt al zijn werken mee in het graf. Zijn broer, aan wie hij zijn racebaan en wagens had nagelaten, komt pas op zeer late leeftijd, in 1990, met het verhaal van Matthieu naar buiten.

Charles Woodland wiens ideeën uit 1935 min of meer gestolen werden, komt in 1949 opnieuw met een opzienbarende ontwikkeling. Zou dat deze keer dan voor een doorbraak van Charles kunnen zorgen!?....

 

…. De industrialisering had zijn intrede al gedaan. Een volgende stap was de miniaturisering. Serieproductie werd ’n begrip.
Waar Charles Woodland nu mee op de proppen kwam, was een railcar, die hoofdzakelijk uit geminiaturiseerde treinonderdelen was samengesteld. Over zijn ontwikkelingen en andere verschijningen kon men in die tijd ook lezen in het eerste gerelateerde hobbymagazine “Model Maker”.
            

      In 1951 is het Ivor Lewis dan, die patent 
     aanvraagt op de voorloper van onze
     Slotcar; de “Railcar”!
     Woodland had blijkbaar toch weer naast
     het net gevist. Hoe dan ook, want zoals wij 
     inmiddels wel weten, heeft Woodland het al 
     die tijd bij het rechte end gehad!1951 is ook het jaar dat “Diesel powered model railcars” een rail(slot)baan met drie sporen bouwt. De baan is een verbeterde versie van het Märklin systeem. De bilzen die altijd nog ’n beetje aan treinsporen deden denken werden vervangen voor een geheel houten parcours waarop per Lane nog maar één enkele opstaande strip overbleef. Aan deze strip werden aan weerszijden dunne metalen strips..., de stroomafnemers aangebracht.

 

      1956:
      Het railracen is ondertussen ontzettend
      populair geworden. Her en der waren 
      clubs als paddestoelen uit de grond
      geschoten. 
      “Southport Model&Engineering Club” was 
      er één van. Zij behaalden met de bouw 
      van een zes laner rail-circuit de Cover van 
      het al eerder genoemde “Model Maker” 
      magazine. De racewagens waar zij destijds 
      mee streden waren bolides in de schaal 
      1/32… Front Wheel aangedreven kisten van 
      het merk Victory.

In 1957 dan eindelijk de doorbraak van het Slot.
Matthieu Canellas was overleden, Charles Woodland blijkbaar van het toneel verdwenen, want hij is ondanks alle speurwerk tot nu toe niet meer opgedoken.
In maar korte tijd waren alle fabrikanten ervan overtuigd dat het SLOT, de toekomst zou gaan bepalen!
Fabrikanten zoals SRM en Airfix, als ook Aurora, Strombecker, A.C. Gilbert, Eldon en AMT in de United States; Miniamil, Circuit 24 en Jouef in Frankrijk; Faller en Carrera in Duitsland, zij allemaal waren het erover eens!


In de daaropvolgende jaren zouden nog veel meer Slotracefabrikanten hun deuren gaan openen.
De meest bekende merken, zoals ook het merk Scalextric, zijn in die tijd ingestapt.
Het zijn oorspronkelijk en met name ook deze twee gebroeders die niet aleen het merk Scalextrix zo groot hebben gemaakt, maar vaak ook maatstaaf voor opvolgers zijn geweest. 
Zelfs anno 2005 eisen zij, al hoewel ieder onder hun eigen merknaam, een aanzienlijk deel van de markt op.  
Tot voor kort leverden alle merken meerdere soorten bochten om het slotracen met meerdere auto's tegelijk en naast elkaar mogelijk te maken. De laatste ontwikkeling, inherent aan het tijdperk waarin we leven, is het digitaal racen, dus met meerdere auto's rijden op slechts 2 sporen.
Wie weet hoe het straks weer verder gaat.....?!

Wellicht komt er in de toekomst nog een vervolg op dit alles. Geert heeft ons laten weten gewoon door te gaan met zijn speurwerk, als hij nog meer heeft ontdekt laat hij ons dit ook weer weten! Geert bedankt!
   

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
2 april 2005 - Copyright racebaan.com