HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
 

REPORTAGE: ALL AMERICAN DAY IN WEERT

Na de Italiaanse sportwagens van Ferrari is het tijd voor heel iets anders. Op 6 juni 2006 werd hier in Weert weer de All American Day gehouden. Het was zo ongeveer één van de heetste dagen deze zomer, in ieder geval in het verder verregende augustus. Deze dag dus niet. De zon scheen uitbundig neer op al het glimmend gepoetste chroomwerk. Want dat is er uiteraard in grote getale aanwezig op een dergelijk treffen. Heel veel chroom, vinnen, curves, dikke motorblokken, Harly's en (custom made) cars. De laatste nieuwe tot en met auto's van jaren geleden. Niet een straat, een plein of parkeerplaats, neen, een halve stad vol!
Naar schatting 65.000 liefhebbers en bezoekers kwamen op de been om al dit fraais te bewonderen....
Julie gastheer Frank was er daar één van. Bewapend met fototoestel. Maar plaatjes schieten valt niet mee tussen al die mensen. Maar met wat geduld, vragen en geïnteresseerd gebukt rondlopen kom je er wel.

De beroemde én beruchte stars en stripes....  Vinnen en veel chroom....

 


RACEBAAN

Waarom nu eigenlijk een artikel als dit op racebaan.com? Nou, eigenlijk heel simpel. Meneer Ford was één van de pioniers op autogebied. Zonder hem en enkele andere doorzetters was het automobiel misschien nooit geworden tot wat het heden is. Laat staan dat er racewagens zouden zijn en al helemaal geen racebanen op schaal. Bovendien zijn er in de loop der jaren toch al de nodige "Amerikanen" verschenen voor op de racebaan. De komende week komen er nog een aantal daarvan aan bod. En als alles volgens schema verloopt later dit jaar nóg meer. Vermoedelijk liggen in november eindelijk de door menigeen lang verwachte Hot Rods van Carrera in de winkels.. Het moge duidelijk zijn dat we ook daar uitgebreid aandacht aan gaan besteden.
En mogelijk komen er in de tussentijd nog wel meer auto's aan bod waarvan de roots in Amerika liggen.....


 
Vette pick-up....

CARRERA
Bijna alle merken die auto's maken voor op de racebaan hebben wel één of meerdere Amerikaanse modellen in hun programma gehad of hebben dat nog steeds. Met name Carrera is echter koploper op dat gebied.
We hebben het dan over verschillende type auto's en niet over verschillende uitvoeringen. Anders zou Fly misschien wel winnen...... Al eerder hebben we een link gelegd tussen Carrera en de USA. In dat artikel werden drie van deze typisch Amerikaanse bakken besproken. Dat artikel is nog steeds hier na te lezen.
En dat is nog maar een kleine greep uit hun collectie. Er zijn er nog veel meer. Jammer dat veel van die modellen nog de oude (nogal afwijkende) techniek aan boord hebben. Veel mensen, die op zich toch erg gecharmeerd waren van die modellen, hebben ze daarom uiteindelijk toch maar niet gekocht.
Hoewel nog altijd enigszins afwijkend, is daar gelukkig inmiddels wel verbetering in gekomen.
 
  Daar zitten heel wat uurtjes in....  
Dat is nog eens een Hot Rod. Carrera...?!


MERKENSHOW
Goed beschouwd is een dergelijke dag één hele grote merkenshow voor Harly Davidson, Chevrolet, Cadillac, Chrysler, Ford, Plymouth en nog wat van dergelijke beroemdheden uit met name de 50-er en 60-er jaren. Auto's die of goed geconserveerd zijn, of vakkundig zijn opgelapt om het maar oneerbiedig te zeggen.
Hoewel menig model van een zodanig maatkostuum is voorzien dat de originele ontwerper zich bij het zien van de meest excentrieke custom- cars mogelijk zou omdraaien in zijn graf...  Vaak heeft het verbouwen van deze auto's een veelvoud gekost van wat de auto in hun geboortetijd nieuw gekost hebben....

     
 


RIJDEN, BOUWEN OF POETSEN ?
Als je zo rondloopt tussen al die Amerikaanse benzineslurpers (laten we eerlijk zijn, echt zuinig zijn ze geen van allen...) vraag je je steeds opnieuw af tot welke categorie de eigenaar van de diverse modellen behoort. Is het iemand die gewoonweg helemaal gek is van de manier van rijden van zo'n Amerikaanse auto of motor.
Of misschien toch iemand die ergens nog wat centjes over had om zijn droomauto uit zijn jonge jaren eindelijk te kopen en deze vervolgens met veel poetsen in superstaat probeert te houden? Of toch die man die al zijn vrije tijd erin steekt een "eenvoudige" auto geheel naar eigen wens gestalte te geven? 
Of de (al dan niet gefortuneerde) liefhebber die een Harly Davidson aanschaft vanwege het unieke geluid en het overweldigende gevoel van vrijheid dat het rijden op deze motoren je geeft...?? Het blijft altijd gokken. Tenzij je natuurlijk de, van trots eveneens glimmende, eigenaar aanspreekt om een praatje te maken.
Dan weet je het antwoord meestal binnen de kortste keren, zelfs zonder daar rechtstreeks naar te vragen...!


 
Black beauty...?!

EEN MOOIE DAG
Al met al was het een mooie dag. Zowel het weer, het aantal bezoekers en het aantal te bewonderen voertuigen maakten het tot een voor iedereen bijzonder geslaagde dag. Een dag waar zowel de organisatie als alle deelnemers met gepaste trots op terug mogen, kunnen en ook zúllen kijken. Een dag die dan ook zeker herhaald zal worden. Wie weet wat er dan weer allemaal voor moois te zien zal zijn. Nog een reportage lijkt ons dan wat overdreven, maar bij gelegenheid gaan we zeker toch weer even kijken.
Wie weet wat we dan allemaal voor fraais tegenkomen....


  Je kunt er ook mee rijden hoor....!

TOT SLOT
Op het einde van dit artikel hebben we tot slot nog een kleine wens. Wat ons betreft mag iemand onderstaande auto wel uitbrengen voor op de racebaan. Wat een heerlijk vet scheurijzer. Een toonbeeld van Amerikaans racegeweld. Lekker veel power onder de motorkap, niet al te bescheiden van opmaak en een super uitstraling. Ons voorstel voor de techniek; Een niet te snel motortje in sidewinderopstelling.
Een overbrenging zodanig dat de auto optrekt als een tierelier. Een zwakke magneet ongeveer in het midden van de auto. De velgen en banden zoals afgebeeld. Wie van de fabrikanten voelt zich geroepen....?!?!
Wij willen er in ieder geval al twee....

Thanks, see you soon...!!

Heerlijk stoere racebak....!


WEBTIP

All American Day Weert

Home | Testbank | Verzamelen | Gulf Racing | Sitemap
22 september 2006 - Copyright racebaan.com