HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
 
 EUROCIRCUIT VALKENSWAARD PRESENTEERT: HET FIA EUROPEES RALLYCROSS KAMPIOENSCHAP!

Opnieuw een reportage met lekker veel foto's. En het mooiste van alles? Binnenkort kun jij dit zelf ook gaan bekijken en eventueel vastleggen op de gevoelige plaat!  Daarover verderop meer. Eerst wat meer over hoe het zo is gekomen. Ere wie ere toekomst toch?! Ook deze reportage kwam weer tot stand dankzij het "ons kent ons" principe. Ton is enkele jaren lid geweest van Slotraceclub Urtrack in Urmond. Ze racen daar met name met 1/24 slotcars. Een ander lid aldaar maakt deel uit van de wedstrijdleiding van het Eurocircuit.
We houden het maar even op zijn voornaam Marcel, om een berg mailtjes met verzoeken te voorkomen.... 
Afijn, om een lang verhaal kort te maken, op verzoek van Ton waren we afgelopen jaar zijn gasten bij het genoemde FIA Europees rallycross kampioenschap. Het werd een heel aangename dag.
       
In dit artikel wat informatie daarover, maar met name heel veel leuke plaatjes. Want daar gaat het op het Eurocircuit grotendeels om. Er is veel leuks en met name heel veel spektakel te zien. En het mooiste van alles, het is nog lekker betaalbaar ook nog! We hadden geluk, het was lekker weer die dag. Groot pluspunt, het is van ons uit maar een goed half uurtje rijden. Het circuit ligt lekker buitenaf, parkeerplaats is er meer dan voldoende. Geen kilometers lopen naar de ingang. Aan de kassa lag zoals beloofd een enveloppe met onze "all-terrein" tickets klaar. Daarmee hebben we toegang tot het hele circuit, inclusief het binnenterrein.  

Het hele terrein is niet zo heel erg groot dus alles is goed te lopen. Hierdoor gaat er weinig tijd verloren en kun je tussentijds makkelijk naar een ander gedeelte van de baan lopen om daar een kijkje te nemen.
Vanaf de ingang lopen we in de richting van het circuit zelf. Op het tussengedeelte zien we al de nodige pitstands en voertuigen. Daarna zoeken we eerst maar eens een goed plekje langs de baan om naar de races te kijken die al volop aan de gang zijn. Het is genieten geblazen. De herkenbare geluiden van motor en naar grip zoekende banden, de geur van verbrande benzine en olie, de rookwolken en voorbijflitsende auto's van allerlei pluimage en motoren. Jawel, die gaven namelijk als demonstratie een mooi show weg. 

Nou ben ik, Frank, zelf ook een redelijk geoefend motorrijder, maar wat deze mannen laten zien maakt beslist indruk. Zowel op de track als op het off-road gedeelte. Ik doe het de mannen niet na in ieder geval. Geweldig, wat een spectakel! De fotocamera maakt overuren.....
Er worden op deze dag meerdere wedstrijden gereden in verschillende klassen. Variatie genoeg.
Zoals waarschijnlijk bij de meesten bekend bestaat het Eurocircuit uit een geasfalteerd gedeelte en een deel off-road. Dat, in combinatie met de vele bochten zorgt ervoor dat het hard aanpoten is voor de heren en ook enkele dames. Werken geblazen, uiterste concentratie vereist en weinig rust tussendoor.
      
Het kleinste foutje en je raakt uit koers. Uitloopstroken zijn er niet of nauwelijks. De kleinste remfout of al dan niet opzettelijk tikje laat je in de vangrail of het zand naast de baan belanden.
Als we het een en ander voorbij hebben zien rijden en schuiven en de fotocamera aan wat rust toe is gaan we via de brug naar het middengedeelte. Daar ligt onder andere de paddock en de kantine.
De toren van de wedstrijdleiding kunnen we helaas niet bereiken. Marcel dus ook nog niet.
Maar dat komt later nog wel. Als zijn taak erop zit, maar dat duurt nog even.


We maken een rondje paddock. Net als bij het bezoekje aan de FIA WRC rally in Duitsland valt het opnieuw op dat alles makkelijk toegankelijk is. Hekken staan er nauwelijks. Indien gewenst kun je bijna overal letterlijk en figuurlijk je nieuwsgierige neus insteken. Hier heb je geen telelens nodig om wat leuke plaatjes te schieten van dichtbij. Jammer dat dit bij "grote broertjes" als DTM, laat staan F1 allemaal niet meer kan.
Maar goed, we dwalen af. Terug naar Valkenswaard. In het midden lag nog een gebouwtje met een kleine statribune. Van daaruit een leuk zicht op start/finish en de chicane op het rechte stuk.
De middag vordert gestaag. Langzaam wordt het tijd voor de finalerace. het grote klapstuk.
      
Een spektakel van de eerste orde. Een groot aantal deelnemers rijdt met auto"s die rechtstreeks zijn afgeleid van de auto's in het FIA WRC. Alleen mogen ze hier rijden met nog wat meer PK's onder de motorkap. En daar maakt men dankbaar gebruik van! Als ook deze laatste race van start gaat worden we stil. Wat een geweld. Wat een spannende race. Er wordt gevochten voor iedere meter grind of asfalt. Ook hier worden er links en rechts wat tikjes uitgedeeld. Maar sportiviteit behoudt de boventoon. Zoals ook in alle eerdere races was opgevallen. De meningen van de coureurs verschillenen wel eens na afloop, maar dat hoort erbij. Het is natuurlijk knap vervelend als je na een tikje helemaal moet opgeven.

Maar het merendeel van het startveld haalt normaal gesproken toch de finish. Weliswaar niet alle auto's in ongeschonden staat, maar dat hoort er nu eenmaal bij hier. Maar goed, dat is dan zorg voor de eerstvolgende wedstrijd. Dankzij alle veiligheidseisen vallen er gelukkig maar zeer zelden gewonden.
Als ook voor de laatste wedstrijd de finishvlag valt wachten we tot Marcel "uit de ivoren toren" komt.
In de personeelskantine kletsen we nog wat na en drinken wat samen. Marcel toont zich dik tevreden met het verloop van de dag, beter gezegd het hele weekend. Want op zaterdag zijn de trainingen natuurlijk al geweest. Daarna neemt hij weer afscheid. Want ook na de wedstrijden moet er nog van alles en nog wat geregeld worden.....Het bezoek deze dag was voor ons beide eerlijk gezegd aan aangename verrassing.
Wat de boer niet kent dat vreet die niet zegt het spreekwoord. Nou, we hebben alles wat we deze dag te zien kregen opgevreten. Fantastisch. Marcel, een welgemeend hartelijk dank voor de gelegenheid!!

Zelf eens een keer gaan kijken...??!!
Dat kan! In het weekend van 16 en 17 augustus 2008 vind dit spektakel namelijk opnieuw plaats. Jawel!  Volgens opgave zullen er meer dan 90 deelnemers uit minimaal 16 verschillende landen aan de start verschijnen. Waaronder tweevoudig WRC kampioen Marc Grönholm. Een citaat van de website van het Eurocircuit: "Dit jaar neemt Grönholm deel aan slechts drie EK wedstrijden: Zweden, Nederland en Polen.
Zijn eerste wedstrijd in Zweden werd beklonken met een overwinning. Deze “vliegende” Fin, met 30 WK overwinningen achter zijn naam, zal met zijn bekende ‘Scandinavische rijstijl’ er stevig tegen aan gaan.  ‘Magic Marcus’ kruipt achter het stuur van een, vierwiel aangedreven Ford Fiësta met maar liefst 562 pk die goed is voor een acceleratie van 0-100 km in krap 2,5 seconden.
Heb je vakantie of vrij weekend, zeker eens gaan kijken! Desnoods met het hele gezin. Ook voor de kids is er namelijk van alles te zien en te belezen. Mooier en leuker kunnen ze het niet maken toch...??!!

Klik op onderstaande plaatjes voor een grotere foto!

U bent gewaarschuwd!       
       
       
    Jong geleerd = oud gedaan...!   
       
       
       
       
       
       
Soms was men het niet helemaal eens over een foutje....       
       
       


Webtips

Eurocircuit Valkenswaard

De rallysite

Home | Testbank | Verzamelen | Gulf Racing | Sitemap
22 juli 2008 - Copyright racebaan.com