HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
Deelname aan 6 uurs race bij slotraceclub "Speedtrack" in Kampen

De clubbaan van "Speedtrack" te Kampen

Zondagmorgen 4.30 uur: bij Ton gaat de wekker af. Drie kwartier later zit Ton bij Frank thuis samen aan 'n eerste bakkie leut. We hadden ons als "Mystery-team" ingeschreven voor een 6 uurs race bij de club "Speedtrack" te Kampen. Uiterlijk 6.00 is vertrektijd want naar Kampen is het vanuit Venlo toch nog bijna 'n 2 uurtjes rijden. Om 8.00 gaat de baan open om te testen. De baan is ons geheel onbekend dus we willen stipt op tijd zijn. Alleen onze derde rijder "Klaas Bos", beter bekend als "Klaas (nog) van alles wat" kent de baan al en vertelde ons dat het een baan was met veel bochten en moeilijk om "in de vingers te krijgen". Genoeg te doen dus....

De wedstrijd zou worden gereden onder het technisch reglement van de samenwerkende
Slotraceclubs Nederland (SSCN). Door dit overigens vrij eenvoudig toepasbaar reglement, wordt het mogelijk om meerdere type auto's toe te laten. Zo kan men een breed startveld verkrijgen met verschillende modellen. Kort door de bocht betekend dit dat de auto; maximaal 30 km/h mag rijden, de magneet 70 gram trekkracht mag hebben (een doorsnee auto uit de doos trekt zo'n 170 gram), een maximale wielbreedte van 64 mm heeft en minimaal 85 gram moet wegen (waarvan minimaal 25 gram kapgewicht). Tevens moet de auto voorzien zijn van werkend licht vr en achter voor de nachtsessie. Motor en bandenkeuze is vrij.
Dit reglement is volgens ons mede ook interessant voor een thuiscompetitie, vandaar onze interesse en deelname aan deze race.
Wij, team racebaan.com, hadden ditmaal de auto aan deze reglementen aangepast. Doelstelling was om in ieder geval te bezien of wij als Team racebaan.com een auto konden bouwen die competitief kon zijn tegenover de "ervaren" deelnemende clubteams. Met name Ton wilde wel eens bekijken of zijn ervaringen met 1/24 auto's ook naar 1.32 auto's vertaald konden worden.
We hadden samen besloten om aan de start te verschijnen met een Spirit Reynard 2KQ in sportuitvoering
.
De techniek voor handhaving van de SSCN regels

De CLUB

Het was rustig op de weg, dus we waren keurig op tijd. Een bordje op een hekwerk bij een loods op het industrieterrein gaf aan dat we onze bestemming bereikt hadden.
Eenmaal binnen bleek slotraceclub Speedtrack te beschikken over een mooie afgescheiden ruimte op de 1e verdieping. Alles wat nodig is voor een clubruimte was voorhanden, een grote baan, een sleutelruimte, een zit/vergaderhoek, tijd en rondewaarneming en een bar.
Bij navraag na de wedstrijd bleek de club in zijn huidige vorm te bestaan sedert 1997. De roots lagen echter ver daarvoor, men was ooit begonnen in een gebouw van een modelvliegclub. 
De slotracers hebben toen duidelijk hun vleugels uitgeslagen en zijn voor zichzelf begonnen. 
De locatie zoals wij deze aantroffen was in 2000 grotendeels onder eigen beheer tot stand gekomen nadat de eerdere ruimte moest worden aangepast aan nieuwe veiligheidseisen. De harde kern onder de leden heeft toen eens flink aangepakt, wat heeft geleid tot het huidige resultaat. Op het moment telt de club ongeveer 18 actieve leden, met nog enkele regelmatige gastrijders. Er worden normaal 3 clubcompetities gehouden, GT en DTM (beiden onder het SSCN reglement) en standaard Scalextric Mini's.   
Ondanks de heftige competitie op de baan is de collegialiteit groot en elkaar helpen is eerder vanzelfsprekend dan een uitzondering. Gezelligheid staat bij de leden nog steeds voorop en men heeft duidelijk een groot hart voor de jeugd. Hier hangt overduidelijk nog de sfeer van thuisracers Liefhebbers die eens willen komen rijden zonder gelijk lid te worden kunnen voor 5 euro per avond terecht, inclusief eventueel gebruik van een auto en regelaar. De club is elke vrijdagavond geopend van 19.30 uur tot ...?? Ook wordt wel eens op zondagmiddag geracet.
Leuk is dat de baan in zijn huidige vorm is ontstaan door heel gewoon met een aantal leden ervoor te gaan zitten en baanstukken te gaan uitleggen aan de hand van debeschikbare ruimte en baanstukken, net zolang tot men een voor een ieder bevredigend compromis had gevonden. Van het resultaat mochten wij vandaag dus gaan proeven.....

Zeer belangrijk; Een goede registratie
DE RACE|

Er werd deelgenomen door acht teams. Met de 4 beschikbare sporen betekend dat dus dat er werd gereden in 2 pools. Ieder team reed dus 3 maal 1 uur, bijna 1 kwartier per spoor. Hiervan werd 1 uur "in het donker" gereden.
Tijdens de training bleek al snel dat we ons niet hoefden te schamen voor de prestaties van onze auto. Na het concours d'elegance ging om 11.00 uur het licht eindelijk op groen!
Als snel bleek dat we inderdaad in onze pool 1 n van de snellere op de baan waren, steeds achtervolgd door het team "Slotracing Almere". 
Gezien eerdere ervaringen wisten we dat het aan ons als rijders niet hoefde te liggen, dus maar hopen dat we geen materiaalpech zouden krijgen... Na het eerste uur bleek dat we inderdaad op dat moment bovenaan in de ranglijst stonden.

Tijd dus om te zien wie in de 2e pool onze concurrenten zouden worden. Na hun 1e uur bleek dat het team van Fastlane in ieder geval, als er geen problemen zouden ontstaan, onze directe tegenstanders zouden worden voor een leuke eindklassering. Ook de hierop volgende nachtsessie en de 3e sessie "bij daglicht" kwamen we zonder problemen door. De spanning werd wel steeds groter, want Almere bleef ons het vuur aan de schenen leggen. Wij konden niet meer uitlopen, maar ook niet meer inlopen op het uiteindelijk winnende team "Fastlane". Hun auto, in Spongebob-uitvoering werd bovendien ook nog verkozen tot de mooiste in het deelnemersveld. Dubbel Proficiat dus!  Een mooie 2e plek voor het Mystery-team
Voor ons was het een heel leuke dag die, met 20 rondjes achterstand op team Fastlane, met een mooie 2e plaats werd bekroond.
Zoals altijd bleef iedereen nog gezellig nakletsen over de race. Wij namen afscheid van elkaar, in het bijzonder van Klaas en met de harde kern van Club Speedtrack aan de bar tenslotte zijn we dan nog ingegaan op de historie van Speedtrack.
Daarmee werd deze gezellige dag afgesloten!
Anderhalf uur later, het ging vlot, waren we weer in Venlo. Met nu een wat humanere tijd op de wekker lagen we 'n half uurtje later, het was zo tegen 1.30 uur, vermoeid maar tevreden in bed.

FOTOGALERIJ
(klik op de foto's voor een grotere weergave)


Technische controle

Gespannen gezichten

Concentratie

Bochten genoeg...

Tevreden....

Zeer mooi gebouw

Jawel, Zandvoort

Drukte in de pits

De winnende auto

Nachtsessie

Prijzenregen

Team Fastlane
 

meer informatie:

Slotraceclub "Speedtrack
Samenwerkende slotrace clubs Nederland (SSCN)


Home | Testbank | Verzamelen | Reportages | Sitemap | Mail

17 maart 2005 - Copyright racebaan.com