HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
INTERVIEW MET FRITS PASSET (HORNBY - SCALEXTRIC) 
De meeste van jullie zal het niet zijn ontgaan dat Scalextric heel veel nieuws voor 2004 heeft aangekondigd. Zoveel nieuws dat je je kan afvragen aan wie aan ze dat allemaal slijten. De hobbyist kan zijn geld immers maar één keer uitgeven! Voor ons een mooie aanleiding om een verzoek bij Hornby (de eigenaar van Scalextric) in te dienen voor een interview. Onder het genot van een goed glas zijn we aangeschoven bij Frits Passet. De speelgoedindustrie is voor Frits niet vreemd, want voordat hij bij Hornby in dienst kwam was hij al werkzaam bij Otto Simon, Hasbro en Matchbox. Frits Passet heeft op dit moment Director International op zijn visitekaartje staan. Frits is in die hoedanigheid verantwoordelijk voor het contact van de importeurs van Scalextric (en Hornby treinen) over de hele wereld. Een belangrijke taak is natuurlijk een stuk voorlichting, maar ook de feedback vanuit het veld naar de moeder- maatschappij behoort tot zijn takenpakket. Ondanks zijn drukke agenda (met veel vlieguren) maakte Frits graag een paar uurtjes vrij voor de bezoekers van racebaan.com.
Racebaan.com: Jullie komen dit jaar met drie nieuwe productlijnen: MotoGP, Digital en World Sport. Gaan in jullie ogen de racebaanhobbyisten veel meer consumeren of denken jullie een veel groter publiek te kunnen bereiken?

Frits Passet: Met MotoGP denken we wel degelijk echt nieuwe klanten en een volledig nieuwe doelgroep aan te boren. Met het digitaal race willen we vooral onze bestaande klanten en de huidige hobbyisten een stukje extra functionaliteit bieden. Ja het is veel bij elkaar, maar World Sport gaan we dan ook eerst in de UK introduceren. Ook hiermee gaan we zeker nieuwe klanten bereiken. Op een aantal plaatsen gaan we met Sport World natuurlijk direct in de concurrentieslag met de fabrikanten van PC spelletjes.

Racebaan.com: MotoGP is het eerste nieuwe product. De eerste previews laten zien dat de motor toch wat knullig rechtop door de bochten gaan. Denk je dat dit een bezwaar is voor de acceptatie van dit product bij de echte liefhebbers?

Frits Passet: Voor ons was een zeer belangrijk uitgangspunt dat de motoren een aantrekkelijke verkoopprijs gaan hebben. Daar zijn we in geslaagd en je zult moeten toegeven dat de motoren er erg fraai uitzien. Natuurlijk zijn deze motoren niet het eindstation en gaan we verder op zoek naar mogelijkheden om je genoemde bezwaren op te lossen. Overigens zijn er nieuwe kuipbochten die we speciaal voor de motoren hebben ontwikkeld. Deze kuipbochten zijn veel minder stijl dan de oude kuipbocht, maar voldoende om de motor te laten overhellen.

Racebaan.com: Voor de auto's hebben jullie een ruim aanbod aan scenery en meer staat er op stapel. Komen er voor de motoren ook toebehoren zoals baanfiguren?

Frits Passet: Dit jaar zeker niet, want we komen dit jaar al met veel nieuwe baanfiguren in de gewone (red: 1:32) schaal. Voor volgend jaar weten we het nog niet. Wat wel vast staat is dat we volgend jaar een nieuwe lijn met gebouwen gaan introduceren.

Racebaan.com: Scalextric, Carrera, SCX, DS komen allemaal met digital. Is dit de toekomst voor de racebaan of een lokkertje voor nieuwkomers? 

Frits Passet: Digitaal zien we niet als vervanging van het traditionele slotracen. Dat zal altijd blijven. Zeker op clubs en bij grote evenementen. Maar we zien digitaal vooral als een "add on" voor de huidige hobbyisten en daarnaast zal het zal zeker effect hebben op nieuwkomers in deze hobby.

Racebaan.com: Toch niet bang voor een misser zoals in het verleden met You Steer?

Frits Passet: Nee want de aanpak die we nu volgen is een geheel andere. Tijdens de ontwikkeling van digitaal zijn we ondersteund door een technisch ontwerpbureau en we zijn zeker niet over één nacht ijs gegaan.

Racebaan.com: Slotracen was tot 2003 erg simpel. Pak een baan van merk X en een auto van merk Y en het werkt. Met digital zien we nog niet veel standaardisatie. 

Frits Passet: Iedere fabrikant vindt natuurlijk dat zijn methode de standaard moet worden. Toch hebben wij een aantal argumenten waarom het systeem van Scalextric daarvoor in aanmerking kan komen. Belangrijk is dat je geen andere baan hoeft te kopen en auto's die je al hebt zijn straks eenvoudig op te waarderen zodat ze op je digitale baan bruikbaar zijn. 

Racebaan.com: World Sport is een omvangrijk pakket van trackdesign, tips voor onderhoud tot racen via het internet. Vooral dat laatste zijn we erg nieuwsgierig naar. Is het echt zo simpel dat een ander straks met een simpele muisklik op Parkzoom kan komen racen?

Frits Passet: Ja zo simpel gaat het straks worden. Een ieder moet wel over dezelfde baan beschikken en natuurlijk over de speciale aansluitmodule. Strikt genomen kan je zelfs met zes man op een twee baans circuit racen. World Sport zorgt voor de "wedstrijdleiding" en de twee,drie desnoods zes racers moeten zich alleen druk maken om het racen zelf.

Racebaan.com: Veel nieuwe producten. Dit jaar maar liefst vier (!) catalogi. Drie nieuwe websites! Hoe vindt de consument nog de weg in deze enorme overkill aan informatie?

Frits Passet: Scalextric zal ook niet meer het traditionele racebaanproduct zijn. Wij willen meer doelgroepen bedienen en die zullen we allen op een daarvoor geschikte wijze informeren. Met MotoGP halen we beslist een andere racebaanhobbyist over de streep en met World Sport gaan we zelf richting de PC games en dat is weer een heel andere doelgroep. Maar het blijft veel maar daar zijn we ook trots op!

Racebaan.com: Nog een laatste vraagje Frits. Je moet natuurlijk een bijdrage leveren aan veel modellen die je niet aanspreken, maar vanuit commerciële overweging gewoon moeten. Toch zal je zelf wel een favorieten model hebben?

Frits Passet: Ik weet dat je graag hoort dat het de GT40 is, want dat vinden we beiden een erg sexy auto. Toch is de Renault F1 mijn troetelkindje. Ik heb daar zeer veel energie in gestopt en tientallen keren met Renault wezen onderhandelen. Daarnaast is geel en blauw een geweldige kleurcombinatie voor een raceauto. Ik heb in deze Renault met veel plezier veel tijd gestopt en op dit gebied gaan nog een paar mooie dingen komen, maar dat bewaar ik tot een volgende keer!

Een bereisd (55 landen per jaar!) man als Frits kan natuurlijk over nog veel meer onderwerpen zeer smaakvol vertellen………….. Helaas valt dat buiten de scoop van deze site, maar we bedanken Frits zeer hartelijk voor zijn medewerking aan dit interview.


Home | Testbank | Verzamelen | Reportages | Sitemap | Mail
10 maart 2004 - Copyright racebaan.com