HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
BEZOEK AAN DE SPAANSE KIOSK
Geen land heeft zo'n racebaancultuur als het Spaanse schiereiland. Er is geen land waar het woord Scalextric zo synoniem is aan racebaan als in Spanje. Natuurlijk is het woord Scalextric oorspronkelijk geen Spaans woord, maar nergens ter wereld is het begrip Scalextric zo uitgegroeid tot een soortnaam. Natuurlijk heeft het Engelse Scalextric een stevige positie in de UK. Carrera is mateloos populair in Duitsland. Maar in deze landen is de racebaanhobby maar een slap aftreksel van hoe dat in Spanje wordt beleefd. Beleven is dan ook het juiste woord, maar een rationele blik maakt duidelijk dat Spanje het Mekka op racebaangebied is. Hoeveel merken zijn er die niet van Spaanse afkomst zijn? Scalextric, Carrera, Revell (net terug en moet een hoop leren), MRRC, Slot IT en dan? Kijk dan eens op de menukaart in Spanje: SCX, Team Slot, Vanquish MG, Spirit, Ninco, Fly, Gom Slot, Bum Slot, Pink Kar, Reprotec, Mini Replica, Art Kit, Kelvin Light, Cartrix, Q-Slot, Proteus en Slot Classic. Tel thuis maar eens hoeveel procent van je racebaanspullen Spaans zijn en bij velen zal de naald stevig uitslaan naar het Iberische schiereiland. 
KIOSK
Als er een plaats is waar je kan zien dat een hobby in een land leeft is het natuurlijk de kiosk. Een kiosk is een perfecte afspiegeling wat er in een land leeft. Zo zal een land dat sportgek is meer sportdagbladen hebben. In Spanje zijn ze helemaal daas van auto- en motorsport en het aantal tijdschriften op dit gebied is enorm. Regelmatig wordt er in deze tijdschriften aandacht besteed aan racebanen. Het is bijna ondoenlijk om deze artikelen eruit te filteren zonder de kiosk als een bibliotheek te gebruiken. Maar dat is ook niet nodig want er zijn ook een aantal speciale tijdschriften.
MINIAUTO
In dit algemene tijdschrift op het gebied van modelauto's wordt ieder nummer zeker 30 pagina's aan racebanen besteed. Natuurlijk altijd een aantal tests van recente modellen. Maar Miniauto bevat ook leuke achtergrond artikelen zoals over de geschiedenis van de racebaan of een interview met de grote baas van Techni Toys (SCX). Of een reportage van een bezoek aan Fly. Van dat laatste artikel wordt je erg onrustig als je de foto's ziet van prototypes van pitboxen, digitale scoreborden, en auto's waar we nog steeds van hopen dat Fly ze toch nog eens gaat uitbrengen. We denken dan vooral aan de Ford GT40. Miniauto is een aanrader en vooral erg leuk om te lezen als je ook belangstelling hebt in gewone modelauto's. Liefhebbers van racebanen mogen de nummers 79 t/m 83 van Miniauto overigens niet gemist hebben. Bij deze nummers zat namelijk een video CD met hierop steeds dertig minuten racebaanpret. De filmpjes zijn qua kwaliteit aan de magere kant, maar voor de echte hobbyist is dit toch wel smullen.
ANUARIO SLOT
Al een aantal jaren (sinds 2000) brengt Miniauto jaarlijks een extra dik tijdschrift uit met daarin een opsomming wat er allemaal voor fraais dat jaar op het gebied van racebanen is gebeurd. Helaas beperkt het overzicht zich sterk op auto's. Aan scenery en banen wordt eigenlijk geen aandacht besteed, hoewel de cover anders sugereert. Anuario Slot wordt sinds een paar jaar ook in het Engels uitgegeven, maar de purist wil natuurlijk de Spaanse versie hebben. De purist zal overigens vast een aantal auto's ontdekken die niet in het met foto's overladen overzicht voorkomen. Je moet echter al een saaie boekhouder zijn om in het 180 (honderdtachtig!) pagina's dikke jaaroverzicht te ontdekken welke slotcars van het afgelopen jaar eigenlijk ook in dit boekje hadden moeten staan. Voor verzamelaars ondanks wat missers toch een MUST! 
Na een bezoek aan de kiosk nog even naar een terrasje voor een Cafe Solo en maar wegdromen bij die oneindige rij coches de slot!
SLOT MAS
Prachtig tijdschrift dat in een Spaanse en in een Internationale Engelse versie beschikbaar is. De Spaanse versie is een stuk dikker en goedkoper en verdiend daardoor onze voorkeur. Maar deze is natuurlijk wel een stuk lastiger door de de toch wat lastige taal. Slot Mas gaat erg gedetailleerd in op nieuwe producten. Naast de enorme hoeveelheid tekst bevat Slot Mas vooral erg veel foto's. Het is daarom erg aangenaam om op een terrasje met een goede Sherry en wat knoflookgarnalen van Slot Mas te zitten genieten. Geloof me dat kan je uren volhouden! Beheers je het Spaans niet? Gewoon een woordenboekje erbij en nog wat langer genieten! 
AUTOTEC
Naast slotracen is ook het RC racen behoorlijk populair in Spanje. Een groot aantal hobbyisten combineert het slotrracen met RC. Meestal valt de keus van slotracers dan op Mini Z en je hebt geen grote fantasie nodig om daar de meest wilde dingen bij te denken. Er zijn overigens genoeg slotracers die MiniZ materiaal gebruiken om mee te racen op 1/24 banen.
Autotec bevat doorgaans zo'n twintig pagina's met slotracing en is dus meer dan de moeite waard. Heb je ook belangstelling voor RC dan is dit blad gewoon een dikke aanrader. Als je terug bent op de camping dan kan de middag niet lang genoeg duren. Lekker met een biertje in je hangmat en maar genieten van al dat moois!
RALLY MITICOS
Na de zeer succesvolle serie Coches Miticos loopt er nu al weer een tijdje de serie Rally Miticos. Beide serie's bestaan uit 48 afleveringen. Iedere aflevering bevat naast een tijdschrift een aantal slotcaronderdelen (chassis, body, motor of assen) en per vier afleveringen kan je dan een auto bouwen. Op deze manier kan je in kleine stapjes een leuke collectie opbouwen. De tijdschriften bevatten artikelen over zowel de echte racerij als leuke tips voor de racebaan en het onderhoud op je auto's. De serie Rally Miticos bestaat natuurlijk uitsluitend uit echte dikke rallywapens zoals de Lancia 037.


MEER DOCUMENTATIE
Tijdschriften die niet in de winkel liggen, maar wel de moeite zijn, zijn Guia Slot Racing (zie review nummer 30) en Chicane van de Spaanse Scalextric club. In de betere kiosk of boekenwinkel kan je verder nog een tweetal boeken vinden:
- Coches de slot 5 anos prodigiosos (matig)
- 40 Anos de Scalextric en Espana (tip!)
Het laatste boek is begin 2002 uitgegeven in een zwaar gelimiteerde oplage voor relaties van Techni Toys. Daarna is het boek met een dunne kaft en een extra hoofdstuk uitgebracht in combinatie met een jubileum set voor de Spaanse markt. Het boek dat nu los verkrijgbaar is heeft zowel het extra hoofstuk als de harde kaft en er zijn dus minimaal drie varianten van dit boek!
Tot slot nog een tip voor als je in Figueres bent. Figueres is de stad van die man met die snor die al die provocerende kunst heeft gemaakt. Maar dit leuke stadje heeft ook een erg fraai speelgoedmuseum. Daar kan je voor drie Euro een prachtige Scalextric (Techni Toys) poster kopen! Souvenirs die je voor dat geld nergens anders in Europa gaat scoren. Spanje is een must en niet alleen voor de disco, bier, zon en zee. 
Tsja, nog 334 nachtjes slapen................
Home | Testbank | Verzamelen | Reportages | Sitemap | Mail
29 juli 2003 - Copyright racebaan.com