HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP

KLEIN MAAR FIJN deel I


Het is alweer ’n poosje geleden dat Racebaan.com bij ’n club op bezoek is geweest.
In deze 2delige miniserie daarom gelijk aandacht voor 2 clubs uit het zuiden des lands.
De ene gelegen in het Noord-Limburgse Venlo (ga naar deel II) en net gestart, zoekt nog gelijkgezinde 1:32 racebaanliefhebbers.  De andere, Slot Race Club Urtrack, 16 leden sterk is oorspronkelijk opgericht in het huidige Zuid Limburgse Sittard/Geleen. Zij gaan langzaam aan al de 2e generatie in, maar hebben het liever ’n maatje groter.
Hoewel je dan zou denken dat beide niet zoveel met elkaar gemeen hebben, is dat dus niet zo. SRC Urtrack, die al jaartjes meegaat en in diverse schaalgroottes en classes ook al heel wat ervaring heeft opgedaan, is onlangs aan ’n nieuw hoofdstuk begonnen. Zij zijn het seizoen ‘06/’07 ingegaan op een nieuwe houten baan.
Hetzelfde bij de Venlonaren, die feitelijk op het punt staan waar Urtrack 17 jaar geleden stond, maar die van meet af aan op hout hebben gezet. In Venlo worden momenteel echter nog de "puntjes op de I gezet". Hier zullen we later dit jaar dus nog op bezoek gaan.
We reizen daarom af naar Urmond, ’n klein dorpje gelegen aan het riviertje de Ur aan de monding van de Maas Op een steenworp afstand van de Belgische grens.


Het laat je nooit meer los
De oprichters van de club, de gebroeders Bert en Ger, zijn van oudsher echte modelbouw liefhebbers. Daar weet ook Ton wel over mee te praten. Want ook voor hem is het hier in ’99 begonnen. Sterker nog, dit drietal kent elkaar al vanuit hun jeugd. Toen hebben zij na schooltijd en in de weekenden elkaar al met auto’s, vliegtuigen en speedboten het vuur aan de schenen gelegd. Met almaar snellere en gekkere modellen..! 
Ja (zucht), het was ’n onvergetelijke tijd, aldus Bert, Ger en Ton! En zoiets gaat nooit meer over zegt men dan wel eens. Dit laatste wordt bij dit drietal dan ook bevestigd, want na 2 decennia hebben zij eigenlijk gewoon weer opgepakt waar zij destijds mee waren gestopt; Elkaar het vuur weer aan de schenen te leggen dus..…

Het was 1987 tijdens de IMCA wereldkampioenschappen in Valkenburg toen Bert en Ger voor het eerst met het Slotracen in aanraking kwamen. Een zeker op vandaag wat excentriek geldende Belgir, John Pierre van Rossem, maar nog altijd zeer begaan met de Slotracesport, was de organisator van de in dat jaar gehouden races in het casino van dit bekende toeristenplaatsje aan de Geulle.  Hier kwamen de herinneringen aan oude tijden weer boven. Sindsdien hadden ze dan ook ’n droom of eigenlijk twee; De droom zelf ooit eigenaar te worden van ’n club n van 'n heuse, zelfgebouwde houten baan!

Oefening baart kunst
Geen weg meer terug stortten Bert en Ger zich dus volop in het racebaangebeuren. Nadat zij eerst 2 jaar bij een club in Valkenburg de kneepjes van het vak hebben geleerd en menig wedstrijdje hadden gestreden, vond “men” het eind ’89 tijd op eigen benen te gaan staan. Beter gezegd op eigen banen te gaan rijden. Deze werd uiteindelijk in 1990 opgericht, toen nog SRC-Geleen geheten. Men begon klein, althans qua leden. De eerste baan waar Bert, Ger en een aantal anderen, die mee waren verhuisd, mee begonnen werd gelegd in een leegstaand lokaal van ’n basisschool. Deze was al van aanzienlijk formaat. De 4 Lanes baan, merk Fleischmann (met 'n toentertijd nog populaire kombocht erin) had na voltooiing een totale baanlengte op van om en nabij 22 meter.
Nog uit hun jeugd en uit Valkenburg gewend het snelle spul te rijden, ging hun interesse in de jaren daarna toch steeds meer uit naar het originelere Scaleracing in de schaalgroottes van 1:32 en 1:24. De kombocht verdween dus al snel.
Hiernaast Ger (rechts). Nog altijd bestuurslid . Links n van de medeoprichters van SRC Geleen.

    Passie     
In 1996 verhuist Urtrack noodgedwongen naar het ca. 6 km verwijderde Urmond. Geleen bloeide en groeide in die tijd. De inmiddels leegstaande school moest dus wijken om plaats te maken voor nieuwbouw. Zo moesten ook onze Trackies wijken en op zoek gaan naar ’n nieuwe locatie. Op het terrein van wederom 'n school vonden zij in de kern van dit dorp plek in 'n voormalig Scouting lokaal. Voordat dat zover was, waren echter nog diverse technische aanpassingen nodig om deze, iets kleinere locatie, geschikt te maken voor gebruik.
Hiernaast is de lokatie van Urtrack in beeld gebracht.


Nu bestond de uitdaging er nog in met de resterende beschikbare middelen ‘n bij de ruimte
passende baan Lay-out te kiezen. Maar ook daarin slaagden ze. ’n Paar maanden later was Urtrack I ’n feit. Nauwelijks korter dan de Geleense baan hadden ze ’n baan gecreerd die minstens zo uitdagend was.
Omdat beide heren inmiddels ook al 'n aantal jaartjes ouder waren geworden, n dus ook wat minder snelheidsbelust waren geworden (sorry jongens, maar de tand des tijds knaagt aan iedereen) was de baan echter ook iets langzamer.., of meer nog, beter beheersbaar geworden. Maar dit was natuurlijk vooral bedoeld om het Slot- en Scaleracen mogelijk laagdrempelig te houden en leden te winnen, met name om jongeren iets anders te bieden dan alleen de speelplaats in het dorp.
 
Hiernaast circuit Urtrack I na 10 jaar trouwe dienst. Hier is menig kilometertje asfalt afgelegd.


Gezien de 2e generatie ondertussen al staat te popelen om de teugels over te mogen nemen, geeft dit al voldoende aan hoe betrokken… En met hoeveel passie Bert en Ger er in al die jaren bij zijn geweest...!
Zoals gezegd: Urtrack is vandaag de dag nog altijd ‘n kleine maar fijne n gezellige club waar je ook als gastrijder altijd van harte welkom bent om een rondje te draaien...!
Want we mogen er gerust nog aan toevoegen dat voor Bert en Ger zaken nooit belangrijker hebben gevonden dan de club zelf n het welbevinden van hun leden. Dit ondanks de wens voor een houten baan waar beide heren sinds jaar en dag van droomden. Hier kwam je binnen, kon je voor een paar luttele oude guldens lid worden en meedoen met de rest. Nooit te beroerd hielp men elkaar, vooral de junioren. Men deed het allemaal met hetgeen er aan contributie en opbrengsten uit consumpties binnenkwam. Ttdat in 2005 een aantal gulle sponsoren op het toneel verschenen om te helpen de cirkel te doorbreken.

Under Construction
De laatste bocht was genomen, de laatste keer de finishlijn gepasseerd. Het seizoen ’05-’06 ten einde. Tijd voor vakantie.
Maar niet voor onze Trackies, want er was (weer) werk aan de winkel. Tijdens n van de heetste zomers berhaupt gingen hier, naar bijna traditionele gewoonte, de handen gezamenlijk uit de mouwen. Als eerste werden alle Fleischmann baanstukken na jaren trouwe dienst gedemonteerd en netjes in dozen opgeborgen. Vervolgens werd de rest van de baan afgebroken en de clubruimte zelf opgeknapt. Hierna men kon beginnen met de start van de nieuwe baan!

Vanwege het krappe tijdschema, men wilde bij aanvang seizoen weer klaar zijn,was alles al ruim van tevoren gepland. Zo was de toekomstige, uit 11 segmenten bestaande baan, al definitief uitgetekend. Tientallen MDF platen, met een dikte van 18 mm, waren al kant en klaar uitgefreesd. Ook het onderstel was al klaar en ook het merendeel van de overige benodigdheden waren al ingekocht.
Het bouwteam, van dag tot dag varirend tussen de 3 tot 6 mensen, kon zo meteen beginnen om het gearriveerde bouwpakket tot een (semi-)permanente baan samen te voegen.
Indien nodig kn hij verplaatst worden!
Ger maakt er een potje van, eeeh sorry, drinkt er een potje op!! Wel zo lekker tijdens een ingelaste pauze.

Na 2 maanden vrijwel dagelijks tot in de late uren aan baan, techniek en scenery gewerkt te hebben, konden de startlichten eind augustus eindelijk weer op groen. De baan was precies op tijd klaar!
Hiervoor gaan we het rijtje graag even af: Bert, Ger, Harrie, Rob, Twan en Ruud – PETJE AF!!!

 


Het resultaat; Wat te denken van de volgende specificaties:

-        
Een 4 Laner Speedway-Track van 25,35 meter lang en 74cm breed, geschikt voor 1:24 dus ook voor 1:32.

-        Lanes met 11 cm tussenruimte naar de volgende en uitloopstroken van 19cm om ervoor te zorgen dat het onder alle omstandigheden sportief blijft en grote schades vermeden kunnen worden. Daar zorgen ook de 4 Marshals voor, die slechts nodig zijn om 720o aan bochten, te overzien, te bewaken en waar nodig vliegensvlug in te grijpen.

-         Twee naar behoefte uitschuifbare Controller-plateaus, waaraan elk 2 rijders. Daar onder staan steeds 2 regelbare voedingen van 3-30V/12A. Deze staan er garant voor dat elke lane onder alle omstandigheden evenveel power (14V) krijgt.
Wel zo handig en  “effectief omgaan met de beschikbare ruimte” die verrijdbare plateaus. f aan de baan, f aan de niet minder belangrijke bar altijd voldoende plek!

-         Drie nieuwe 18’’ Flat Screens, waarvan n voor de wedstrijdleiding, n voor de rijders en de laatste voor de toeschouwers.

-         Tot slot nog een viertal xtra sleutelplekken in de naast de baan opgeknapte ruimte zodat nu ieder lid z'n eigen plekje heeft om te kunnen sleutelen.
 


Om wel nog even bij stil te staan:
Dit alles kon worden gerealiseerd voor de prijs van net geen €2600,-. (de gesponsorde materialen en dergelijke t.w.v. €800,- inbegrepen)
Dit betekent kortom ook dat (mits je zo’n klus met voldoende eenheid van kracht wilt beginnen n de aankleding en de voor een club en wedstrijden geschikte techniek niet meerekent) een houten baan stkken goedkoper is dan een plastic baan uit de doos!
Kunnen wij dus ook kort zijn want hiermee wordt eens te meer bevestigd dat: ‘n houten baan, met name ’n relatief goedkoop en deugdelijk alternatief is voor als je niet genoeg plek hebt voor ’n uitdagende kunststofbaan.
Hoewel, 1:32 Liefhebbers zullen de scenery bij Urtrack misschien iets aan de schaarse kant vinden. Maar dat is gelet op de beschikbare ruimte van 6,4 x 9,2m n de voorkeur voor 1:24 natuurlijk een bewuste keuze geweest. 
Dan ng hebben onze Trackies getoond duidelijk oog voor detail te hebben en zal er, zoals dat ook elders meestal het geval is, met der tijd zeker nog wel een of ander, mogelijk schaalonafhankelijk landschapsonderdeel aan of naast de baan worden toegevoegd.

Competitiedrang
De blaren niet eens geheeld door het voor sommige ongewende handwerk, menig wondje werd nog gelikt, maar men was er medio augustus helemaal klaar voor!
Gemotiveerd werden dan ook de 1:24 GT’s, DTM’s en 1:32 Trucks geprepareerd en opgepoetst. Althans voor degenen die er nog de tijd voor hadden gehad. De rest moest dat gaan inhalen tijdens de eerste dit seizoen gereden races.
De oude, relatief dun geschuurde PU bandjes van Wiesel en Ortmann, bleken al gauw vervangen te moeten worden tegen dikkere. Dit omdat ’n houten baan nu eenmaal niet meeveert. In het begin werd elke onbalans in de bandjes dan ook genadeloos afgestraft. De rondetijden en het geluid bewezen dat men de juiste weg was ingeslagen. Ondertussen is het ronderecord van Utrack I (6.25), om het zo maar te zeggen, “geruisloos” gesneuveld. En dan te bedenken dat Urtrack II zo’n 3 meter langer is dan Urtrack I! Of het ronderecord uiteindelijk onder de 6 zal uitkomen?! Het zit erin. De tijd zal het ons, nee “hen” moeten leren!
 Men wil in dit seizoen mogelijk ook nog een stapje verder gaan. Dit door volgens de reglementen van het “Duitse Slotcar Classics” DSC-verband gaan rijden. Met overwegend 1:24-25 GT’s modellen tot bouwjaar 1974.
Hier kun je je hart als (Slotrace)autoliefhebber ophalen terwijl je als modelbouwer nog eens extra wordt uitgedaagd. Meer over Scaleracing vind je hier: Testbank BRM, DSC

 

Meer over Urtrack
Als toefje op de taart is er, naast alle andere vernieuwingen, tevens nog de veranderde en verbeterde Website van de club. Begrijpelijk dat die nog niet heleml actueel is, maar anders dan in het verleden wordt die nu toch regelmatig ge-update. Neem gerust ’n kijkje op www.urtrack.nl
Of beter nog als je toch ‘ns in de buurt bent: wip eens binnen..!! (routebeschrijving op de Site)


Home | Racebaanweetjes | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
1 oktober 2006 - Copyright racebaan.com