HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP


TEST: SET VAN  AVANT SLOT; DE TOP DRIE LMP1 KLASSE, LE MANS 2007.


Voor we het vergeten willen we hier gelijk maar even Klaas van Slotraceshop bedanken voor het beschikbaar stellen van deze set. Want met deze set ,van de top drie in de LMP1 klasse van Le Mans 2007, beleeft Avant Slot de primeur hier op racebaan.com. Want zover we ons kunnen herinneren is hier nog niet eerder materiaal van dit merk besproken. Wordt daarom de hoogste tijd. En over tijd gesproken. Die kan niet beter zijn met een artikel als dit. Dit weekend bezochten enkele van onze medeclubleden van RBC Slotmanege de 1000 uren van Spa. Als opwarmertje zullen we maar zeggen. Maar wel een heel leuk opwarmertje. Want Jos Verstappen heeft in de LMP2 klasse met zijn maatje toch maar mooi een 1e plek weggehaald! Goed gedaan Jos!
Komende zaterdag, 17 mei 2008 is RBC Slotmanege ook nog eens het strijdtoneel voor een wedstrijd binnen het Nederlands-Belgisch FIA GT32 kampioenschap. Tijd en zin? Kom eens kijken zouden we zeggen! En binnenkort gaan diezelfde clubleden ook nog eens met de camper naar Le Mans. Bofferds...! Nou weten we dat daar een vrij aardige amateurfotograaf tussen zit.
En een klein schrijftalent. Eens kijken of ze samen te porren zijn voor het maken van een gast artikeltje alhier. We zullen zien. Afijn, veel endurance geweld in deze drukke racetijden.
Op naar deze drie schaalmodellen. De drie modellen zitten verpakt in een vrij grote kartonnen doos, waarvan de binnenzijde is voorzien van opdruk van de finishlijn van Le Mans met passende achtergrond. Heel leuk om te zien, maar slecht in beeld te brengen. Afijn, voor de liefhebber staat hij vast wel ergens afgebeeld op internet. We houden het liever bij wat individuele plaatjes.

Mede ook omdat het stuk voor stuk heel erg mooie slotcars zijn om te zien. De Peugeot is inmiddels door meerdere fabrikanten uitgebracht. Allemaal heel mooi, maar deze uitvoering van Avant Slot is bijzonder mooi. Om de een of andere reden blijft ons oog naar het sleepoog van deze 908 trekken... We gaan er niet al te uitvoerig op in. Daarvoor zijn drie modellen in één artikel wat veel. Om het kort te houden, op bovenstaand plaatje is het enige schoonheidsfoutje te zien wat we hebben kunnen ontdekken op alle drie de auto's. Het wit onder de koplampen is wat uitgelopen. Het is ze vergeven, voor de rest zijn het echt prachtige racebaanwagens om te zien.  


Een schitterend trio voor op je racebaan. En dan hebben we het enkel nog maar over het uiterlijk.
Het enige steekje dat men heeft laten vallen is de cockpit. Die zijn, met name het stuur, wat sobertjes uitgevoerd. Ze zijn niet slecht, maar er zijn er tegenwoordig gedetailleerder nagemaakt. Maar voor de rest? Niets dan lof over het uiterlijk van dit trio. De Peugeot, overigens winnaar in de LMP1 klasse op Spa dit weekend, blijft een markante verschijning. Ook op de miniatuur racebaan. De Audi in zijn zilver met rood/zwarte opdruk is ook weer eens wat anders om te zien. En dan de nummer drie, de Pescarolo. Dat is natuurlijk een geweldige en originele modelkeuze van Avant Slot. Die in onze ogen trouwens met de prijs voor de knapste en meest geavanceerde van dit stel gaat strijken. Waarom? Dat komt verderop aan bod. Op eerder genoemd schoonheidsfoutje na is lak en opdruk van uitstekende kwaliteit en toont het geheel kraakhelder.

 

Techniek I
Ga je echt op zoek vind je ongetwijfeld nog wel links of rechts een plekje waar de scheiding tussen kleuren wat strakker had kunnen zijn.  Maar laten we vooral één ding niet vergeten, we hebben het hier over racebaanauto's, oftewel slotcars. En dan ook nog van het soort die bedoeld en gemaakt zijn óm mee te racen! Want onder die mooie kapjes zit standaard heel wat techniek verborgen. Genoeg dus even over de looks van dit drietal. Dat zit wel goed. Tijd om de body eens te verwijderen. Draaien we de auto om zien we een chassis dat net iets anders is dan andere. In ieder geval ligt de body geheel los van het chassis. En de body zit met maar twee metrische schroefjes vast. Oftewel, het is kinderlijk eenvoudig om de body indien gewenst vrij te laten bewegen van het chassis. Iets wat met name de clubrijders graag zien. 

Techniek II
Als het niet verboden wordt door de reglementen tenminste. Vervolgens zien we dat ook Avant Slot gebruik maakt van een subchassis waarin motor, magneet en achteras zijn aangebracht. Het chassis zelf is, heel opvallend, aan de zijkanten echt voorzien van een soort chassisbalk die zorgen voor de nodige stevigheid in lengterichting. De steun voor het schoentje vormt overigens de voorkant van het chassis. Daarvoor zit niets. Geen ondersteuning voor de body. Die zal eventuele klappen dus helemaal zelf op moeten vangen.
Zo ook aan de achterkant, die ook helemaal vrij ligt van het chassis. De auto's wegen overigens alle drie rond de 79 gram. En alle drie hebben ze een kap van slechts ongeveer 17 gram. Lichtgewichten dus. Maar hopelijk gezien de constructie en het ontbreken van steun door het chassis van zichzelf wel sterk genoeg. Dan komt iets heel opvallends.Techniek III
Het subchassis is voorzien van een veersysteem. Geen springveertjes, geen magneten, nee, vering gebeurt met behulp van twee bladveren, die elk aan één zijde langs het subchassis lopen! En die op verschillende manieren naar behoefte ingesteld kunnen worden. Kijken we verder zien we dat er technisch onderling ook wat verschillen zijn.
Zo wordt de stroomvoorziening van de Audi verzorgd door koperstrips. Althans tussen het schoentje richting de motor. Daar zit wel een stroomdraad op aangesloten. Maar het systeem lijkt wat op dat van SCX. En daar is niet iedereen fan van. Bij de Pescarolo en de Peugeot zien we de gebruikelijke draden. Dit heeft wel tot gevolg dat de Audi als enige van de drie over een (goed passend) verend schoentje beschikt. De andere twee schoentjes zitten dan weer met een schroefje vast. Alle drie de schoentjes zijn zelfcentrerend, maar bij de Audi gebeurt dit middels een (niet helemaal perfect werkend) veertje, terwijl dit bij de andere twee door de stroomdraden gebeurt. Stroomdraden die overigens lekker dik zijn. 

 Techniek IV
Maar dan zijn we er nog niet, er zijn nog meer verschillen. De Peugeot en de Audi zijn beide voorzien van een starre vooras. Die optioneel met M2 imbus schroefjes op een vaste hoogte of zelfs tussen twee gewenste hoogten geblokkeerd kan worden.  De Pescarolo daarentegen heeft twee losse voorassen. Die kunnen ieder met 2 schroefjes afgesteld worden. Op die manier kun je zelfs per wiel de hoek (camber) afstellen waarmee het betreffende voorwiel op de baan rust. Zodat bijvoorbeeld alleen de buiten- of binnenkant van het wiel de baan raakt.
Kennelijk luistert en doet men bij Avant Slot iets met kritiek van de gebruikers. Dat zou kunnen verklaren waarom deze onderlinge verschillen er zijn. Een soort evolutie in beeld. En dat alles in één doos. Hoe dan ook, zeker de Pescarolo lijkt ons een prima clubracer.
Rest ons nog te vermelden dat er helaas standaard geen lichtmetaal onder de auto licht. Maar alle velgen lijken goed rond en netjes afgewerkt te zijn. En hoewel de bandjes nog wel iets vlakker geslepen kunnen worden zijn ze standaard al heel mooi rond en liggen lekker strak om de velgen. 


 
Testen
Zo zien we het graag. Potentie voldoende aanwezig om uit de doos al lekker mee te kunnen racen. Al met al dus heel leuk speelgoed om eens een lange middag of avond uitgebreid mee aan de slag te gaan. Maar daar hebben we door drukte helaas nog geen gelegenheid toe gehad.
Maar dat gaan we toch zeer beslist ook nog eens doen binnenkort! De behaalde testresultaten zullen we dan zeker ook op de testpagina vermelden. Dat betekend natuurlijk dat er een risico is dat één of zelfs meerdere van deze auto's schade oplopen. En dan kunnen we ze niet meer terugsturen naar het baasje natuurlijk. Maar afscheid nemen zou toch al heel zwaar vallen.
Dus Klaas, bij deze, de set komt niet meer retour.... VERKOCHT! 


CONCLUSIE

Het moge duidelijk zijn. Zowel de doos als het uiterlijk van dit trio zelf spreekt ons enorm aan.
En ook technisch gezien zijn er meer dan genoeg uitdagingen om ermee aan de slag te gaan.
Een zeer geslaagd debuut voor Avant Slot. Althans tot zover dan. Het lijkt ons stug dat deze slotcars in de praktijk op de baan gaan tegenvallen, maar je weet maar nooit.
Hoe dan ook komen we hier nog op terug. Is de rijtest positief beperken we dat tot het vermelden van de testresultaten op de testpagina. Zijn er echt schokkende zaken die van belang zijn zullen we die in dit artikel aanvullen. Eerlijk is eerlijk. Maar vooralsnog; Vooral doorgaan Avant Slot! 


Webtips

Importeur: O.U.I.C.K

Fabrikant: Avant Slot 

Leverancier: Slotraceshop

 


Home
| Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
12 mei 2008 - Copyright racebaan.com