HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP


PORSCHE 962 C van B.R.M.
een nieuw Slotcarmerk aan de Nederlandse horizon...??!
 


...met in de toekomst toch langzaam ook meer aandacht voor Slotracen in schaal 1/24 …
Zo nog onze aankondiging niet lang geleden in de intro van ons eerste 1:24 (test)verslag over de Ferrari 330 P4 van Carrera. In dit uitvoerige verslag (helaas weer géén "echte" test maar beslist niet minder boeiend) een overstap van het 1 op 32 Slotracen naar het ‘Scaleracen’ in de schaalgrootte van 1 op 24.

Wat is Scaleracing, vraag je je misschien af?
Scaleracen is eigenlijk gewoon een ander woord voor Slotracen, maar dan met dien verstande dat men zijn Slotcar wel zelf nog moet bouwen alvorens mee te kunnen doen. Hier gaat het erom een origineel zo mooi en zo gedetailleerd mogelijk na te bootsen en tegelijkertijd een mogelijk competitieve auto op de baan te zetten. Bij het Scaleracen is dus niet alleen de race-uitslag maatgevend. Ook de verzamelde punten voor uiterlijk en details wegen mee voor het bepalen van de uiteindelijke Rankings.

Kortom, ook hier weer raakvlakken met 1:32, beter gezegd met onze gezamenlijke hobby en zoals we dat onderaan deze pagina ook graag nog eens aan de hand van een aantal mooie plaatjes willen laten zien.

Nu echter aandacht voor een voor ons in Nederland vrijwel geheel onbekend Slotcarmerk uit Italië, bij uitstek leverancier van zéér exclusieve en hoogwaardige 1:32 en 1:24 Tuningonderdelen...
B.R.M. Slotcarmodels” is de merknaam, “Porsche 962C” één van de “Custom made” Slotcars die wij – voor het eerst in Nederland – eens uitgebreid aan de tand mochten gaan voelen.

Een primeur dus die tot stand kwam nadat BRM ons benaderd had met het verzoek, of wij ‘n aantal producten van hen eens op onze testbank wilden nemen!? Na wat informatie inwinnen wilden we daar graag aan tegemoet komen!
Maar dat zij ons - intussen al vele weken later - een héél pakket zouden toezenden met van alles waar menig racebaan-liefhebber-hartje sneller van gaat kloppen, daar hadden we dan toch niet mee gerekend.
Hun aanbod was dus net zo serieus bedoeld als al het materiaal uit het pakket zelf.. en met als hoogtepunt: de te testen, splinternieuwe 962, die overigens in meerdere uitvoeringen beschikbaar is.


Wat maakt de BRM replica van de Porsche 962C, in ons geval de Taisan uitvoering, dan zo bijzonder? Er zit op de eerste plaats ‘n fenomenaal eenvoudig chassis onder dat, speciaal voor Porsche 962 body’s is gemaakt. Op de tweede plaats is de Body Custom-made, geheel handgemaakt dus, waarbij als basis een Porsche 962C modelbouwdoos van het merk Tamya dient.

Nauwelijks te geloven… en op ’n eerste en zelfs tweede en derde blik niet te herkennen dat er een “gewoonlijke” Tamya kit onderzit. We hoeven er dan eigenlijk ook niet veel woorden aan te besteden. Wie zelf al Slotcars (modelauto's) heeft gemaakt, weet wat erbij komt kijken en, hoe nauwkeurig je te werk moet gaan wil het resultaat zo worden zoals op het plaatje hiernaast. Ons werd al vrij snel duidelijk dat ze het modelbouwvak zeer goed beheersten. Uit de kunst dus!

Voor, we noemen het maar even “kleinserie geproduceerde modelauto-chassis”, heeft men aan deze BRM/Tamya body ook voldoende aandacht besteed voor waar het oog van buitenaf op kan vallen.

Voor de rest bijna grote leegte. Zo kan men het namelijk het beste omschrijven als je als 1:32 rijder de auto zou openmaken.
Met 2 aan de zijkanten losgedraaide schroefjes gaat de kap er vanaf en kan het Dashboard verwijderd worden.
Van onderen de met 1 schroefje bevestigde cockpit losgedraaid, ligt alles al open en bloot.

Het bijzonder stevige, vlakke en torsiearme chassis, naar het uitziet uit Polyurethaan (PU) gegoten, bevestigde ons tweeën al dat de mensen die dit doordachte maar gewaagde concept hebben doorgezet, drommels goed weten waar ze mee bezig zijn en dat de symbiose BRM/Tamya’s Porsche 962C een wel overwogen keuze is geweest.

Wat we op het chassis vinden, blinkt uit in simpele eenvoud:
De voor Ton althans vertrouwde 3mm hardstalen assen, ‘n 36-tands Sigma kroontandwiel op ‘n 8-tands pion, die samen goed zijn voor een dan toch wel ongebruikelijke overbrenging van 1 op 4,5. Dit alles gefixeerd tussen 4 volledige omsloten en zeer robuust uitgevoerde Brackets met daarin zowel voor als achter geheel spelingvrije bronzen glijdlagertjes.


Details? Klik op het plaatje voor 'n afbeelding op ware grootte.
 

En ook de velgen op de auto, geheel in stijl van de destijds zo succesvolle Porsche 962C, blinken zowel letterlijk als figuurlijk uit in detail. Nevenstaand plaatje maakt dat al duidelijk.


Meer over deze en andere BRM velgen kun je vinden in onze test hierover:
velgen+banden = BRM wielentest.
 

Het motorformaat trouwens is zoals die ook bij het scaleracen meestal worden gebruikt:
Hierin ’n Boxer-24 motortje van Slot-it, net iets groter en zwaarder als elke 1:32 slotracer dat gewend is. Enkele gegevens:
ca. 26 gram; 24.000 rpm bij 12 Volt (135 g.cm) en maar liefst 29600 rpm bij 14,8Volt (205 g.cm).
Dat verklaarde dan ook de overbrenging van 1/4,5 en beloofde dat op de baan nog héél wat te worden, zo onze verwachtingen.

Bijzonder veel aandacht heeft men besteedt aan een, onder Insiders, klein maar zeer belangrijk detail:
de met 2 kabelschoentjes aan het sleperschoentje vastge-schroefde siliconen aansluit-draden die naar de motor gaan.
Dat in een draad ooit metaal-moeheid zal optreden, kortom zal afbreken, lijkt ons werkelijk uitgesloten.


Hebben we dan nog een minpuntje kunnen ontdekken? Jawel, eentje dan toch! Het sleperschoentje zelf of, hoe je het maar bekijkt, de iets te grote opnamebus voor het schoentje. Het schoentje kan daardoor weliswaar vrij zwenken maar kan ook net wat meer kantelen dan goed is. Hier kan duidelijk nog winst behaald worden! 
 

VOL VERWACHTING KLOPT ONS HART!
Zó en niet anders ging het ons toen we na alle inspecties op het punt stonden een eerste proefrit te gaan maken. Uiteraard waren we benieuwd naar de prestaties, maar je wist maar nooit hoe de auto het er na een mogelijk harde praktijktest vanaf zou brengen.
We waren speciaal voor deze testrit naar zuid Limburg afgezakt, naar Slotraceclub Urtrack in Stein/Urmond, waar men "nóg" over een ruim 4x18,5 mtr lange Fleishmann baan beschikt.
Bij Urtrack zijn namelijk veranderingen op komst. Reden ook om hier - als het zover is - weer naar toe terug te komen en om deze reeds in de 80er jaren opgerichte Slotraceclub eens goed in beeld te brengen.

Logisch dat deze BRM of Tamya veel belangstelling vond en nog heel wat keertjes van z'n startplek werd opgetild om de auto van dichtbij ook nog eens goed te kunnen bekijken.
Eindelijk was het dan zover, gas erop en rijden maar. Maar snelle rondetijden? Ho maar!
Er zaten dus rubberbandjes onder. En dat gaat nu eenmaal niet samen op een baan waar al jarenlang met PU wordt gereden.
Afijn, amper 5 minuutjes later, met een fris geprepareerd setje PU-banden, werd snel duidelijk waar deze Porsche toe in staat geacht moest worden. Daarom en om eventuele brokken te kunnen voorkomen hebben we de baanspanning tot op een redelijk veilig niveau omlaag gebracht want zelfs bij 12 Volt ging hij er nog als een speer vandoor. De remwerking was briljant, bijna 1:32. Dus ook in dit opzicht erg vergelijkbaar met wat 1:32 rijders gewend zijn.

Met slechts 184 gram totaalgewicht ontwikkelde de auto meer dan genoeg grip en zou die zelfs een duel met een directe tegenstander niet uit de weg hebben te hoeven gaan. Maar gezien de exclusiviteit van dit model hebben we dat natuurlijk niet gedaan.
Wel hebben we het rijgedrag een hele poos gadegeslagen en alle rondetijden geklokt. Die vertoonden naargelang we de auto beter leerden kennen en vooral het accelererende vermogen beter leerden te beheersen, een duidelijke positieve lijn.

Het niveau van geluid, dat door de motor naar het ‘kunststof’ chassis werd overgebracht, was op de relatief grotere krachten in de overbrenging gelet, zoals verwacht, iets aan de luide kant. Maar in vergelijking met menige andere Slotcars met kunststof chassis was dat nog altijd minder en beslist niet onprettig om te horen. Al met al nodigde het ons zelfs uit in een steeds beter ritme onze rondjes te blijven draaien. Jammer dat we na een goed uurtje testen de baan moesten ruimen voor de wedstrijden die die avond nog zouden plaatsvinden. Maar voor een testoordeel hadden we genoeg gezien.

In vergelijking met de broertjes van deze Tamya Porsches 962, die ook bij Urtrack maar dan op zwaardere stalen Plafit Excel, Schöller en Slot Vision chassis worden gereden, zou de BRM zijn mannetje hebben kunnen staan. En dat wil toch wat zeggen!!

Rijeigenschappen:
De gewichtverdeling in de auto, zoals we hem kregen, liet wat te wensen over en zal dat met name het geval zijn bij rijden op rubber. De auto vond ontzettend veel grip. Zelfs met PU bandjes die normaliter toch iets eerder/meer tot driften neigen. Aan de Limit gereden schoot de auto bij het uitgaan van een snelle bocht dan ook graag eens rechtdoor. Niet geheel typisch voor PU en zoals we weten uit Baanbrekers is dat tekenend voor teveel druk op de achteras, resp. te weinig op de vooras. Dat neemt echter niet weg dat deze BRM geen serieuze kandidaat zou kunnen zijn om er zelfs wedstrijden mee te rijden...

...Want we mogen hoe dan ook niet vergeten dat, mede door het lichtere chassis, de auto slechts 184 gram weegt en het zwaarte-punt van de auto iets hoger ligt dan bij Slotcars op metalen chassis. Maar omdat de meeste Scaleraceclubs een gewicht voor- schrijven tussen 200 en 220 gram, houdt dit dus in dat je met deze BRM en behulp van lood echt nog alle kanten op kunt. Dit temeer BRM nog 'n 2e chassis in haar assortiment heeft, dat nog lichter is en dus nóg meer mogelijkheden biedt.

Conclusie:
Naar onze mening en zoals eerder ook al aangegeven, weten ze bij BRM blijkbaar héél goed waar ze in 2004 aan begonnen zijn: Het concept “serie geproduceerd chassis” in combinatie met ‘n “Tamya 962 Body” maakt, dat je ook zonder veel technische kennis nog véél meer van deze prachtige Slotcars in elkaar kunt zetten. Dit zal met name de modelbouwers onder ons aanspreken.
Op het chassis is niets op aan te merken, behalve dan dat het sleperschoentje, dan wel opnamebus wat extra aandacht nodig heeft. Een vaardige Slot/Scaleracer zal hier echter snel raad mee weten.
In en aan de auto zit verder ook niets wat overbodig is. De Porsche bestaat alles bij elkaar inclusief alle bevestigingsmiddelen uit slechts enkele tientallen onderdelen.
Gelet op de prestaties zal de Porsche 962 zijn baasje dan ook veel plezier doen en met enkele kleine aanpassingen menige tegenstander het nazien kunnen geven. Zogezien is deze Custom made Slotcar dan ook té zonde om alleen maar vanuit de vitrine te bewonderen, hoewel hij juist bij diegenen waarschijnlijk de meeste afnemers zal vinden.

Nawoord:
Wij zijn ervan overtuigd dat het merk BRM met al hun excellente producten nog naam in Nederland zal gaan maken. Andere aanbieders op het gebied van Tuning-onderdelen zullen in BRM een geduchte concurrent vinden. Hoezeer is verder niet zo belangrijk. BRM zal een verrijking zijn en onder invloed van welke concurrentie dan ook zullen wij racebaanliefhebbers daar alleen maar van kunnen profiteren.

Daarnaast en tot slot nog een laatste invalshoek en over wat deze nagenoeg volledig handgemaakte Slotcar kost.
Duidelijk is natuurlijk dat alles wat Custom made is, een klasse apart is; zulke auto's hooguit in kleine series worden gemaakt en daardoor een waarde kunnen krijgen die de materiele waarde ver overstijgt. De vraag is dan eigenlijk ook hoeveel zo ‘n Slotcar je waard is.
Wat BRM biedt, mag zich niet alleen laten zien maar kan zich qua kwaliteit en prestaties ook nog meten met menig ander merk.
In dit geval maakt het daarom niet uit of men de vergelijking met een auto uit de doos maakt, met duurdere, professionelere, eigenhandig gebouwde wedstrijdauto’s of met statische modellen voor in de vitrine. BRM vraagt voor ‘n rijdbare én strijdbare Porsche 962 vanaf € 150,-.

Kortom, ben je ook verknocht in één van deze uitvoeringen van de 962? Schrik dan niet van de levertijden. Op wens wordt elke body pas na bestelling gemaakt. Begrijpelijkerwijs duurt dat wat langer. Definitieve prijzen zul ja dan ook pas te horen krijgen, temeer men met deze Handmade bolides pas sinds kort de markt is opgegaan. Een en ander zal afhankelijk ervan zijn van hoe goed/vaak men daarmee gaat scoren

              

              

Leverancier van deze prachtige slotcars: WWW.BRMMODELCARS.COM

Signori di BRM: ringraziamenti per il vostro interesse in racebaan.com e la riservatezza in nostro e per il futuro avanzano molto successo!

Oftewel: Heren van BRM: bedankt voor jullie belangstelling in racebaan.com en het vertrouwen in ons. Voor de toekomst verder veel succes!


Home | Testbank | Gulf Racing | Report | Sitemap
3 mei 2006 - Copyright racebaan.com