HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
TEST: MINI CAR BENCH van DS Electronic Racing Products


Van Alex Leistra, eigenaar van Roerslot, kregen we geheel onverwacht dit item in handen gedrukt. Of we daar misschien even aandacht aan wilden schenken. Nou, hup dan, we zijn tenslotte de beroerdste niet zullen we maar zeggen. "Wat is het?"Vroegen we nog. " Is nieuw, van DS. Kijk zelf maar" was het korte antwoord. Nou, dat hebben we dus maar even gedaan. De doos laat weinig te raden over, de inhoud liet zich snel raden. Thuis er maar eens even voor gaan zitten dan. We hebben het hier over het nieuwste product van DS racing, de "mini car bench". Vers van de pers. Eerlijk gezegd hiervoor nog niets over gehoord of van gezien. Bij deze dan toch.  Dat hebben we inmiddels even bekeken. Wat allereerst opvalt is de kleur. Fel geel, heel fel geel. Even heel sneaky dit apparaat tevoorschijn toveren is er dus niet bij. Persoonlijk hadden wij toch voor smaakvol zwart gekozen, maar goed. Niet omdat dat minder opvalt, maar gewoon wat beter en serieuzer smoelt in onze ogen. Maar goed, smaken verschillen. Gelukkig maar. Verder is dit stukje gereedschap helemaal van plastic. Oogt ook niet echt professioneel.  Dan komen langzaam de vragen. Wat is het, wat doet het, wat kan het....?? Even de handleiding erbij en lezen dan maar.
VRIJE VERTALING
De handleiding bevat Spaans, Engels, Duits en Frans. Daarom hieronder een vrije vertaling van onze kant; "Bedankt voor de keuze van deze Mini Car bench. We hopen dat het product aan uw verwachtingen voldoet en de mogelijkheden  een behulpzame steun zijn.
Het apparaat is eenvoudig te gebruiken en is, naast het laten inlopen, ook geschikt voor controle van tuning werkzaamheden aan slotcars in de maten 1:32 en 1:24. Verder is het geschikt voor controle op functionaliteit van auto of chassis, altijd en overal, ook als er geen externe stroombron voorhanden is."
De opgegeven specificaties zijn als volgt;
- Handzaam formaat met standplaat voor auto;s. Voor zowel schaal 1:32 en door middel van een uitschuifbare plaat, ook voor 1:24 
- Extra lange contactpunten maken het mogelijk een externe meter te bevestigen om de spanning en/of stroomafname te kunnen meten - Een speciaal stuk foam absorbeert trillingen en zorgt ervoor dat de auto op zijn plek blijft staan - driedubbele stroomverzor- verzorging; door middel van 9 volt batterij of aansluiten van een externe voeding middels bananenstekkers of 2 polige ministekker.
Voorzien van een externe schakelaar om apparaat uit te zetten en batterij te sparen.
Traploze regelaar om rijspanning in te stellen.
En tot slot LED-indicatie zodat je kunt zien dat het apparaat is ingeschakeld. Dat is niet niks...

Maar goed. Dat is wat DS er zelf over kwijt wil. Nu eens kijken wat we er zelf van vinden....
Tsja, de kleur en het materiaal hebben we het al over gehad. Maar je kunt het ook positief benaderen; Op een volle sleutelplek zul je hem zo niet gauw kwijt zijn. Punt twee is de montage van de batterij. Kennelijk verwacht DS dat de toekomstige gebruiker in het bezit is van een externe voeding of bereid is die aan te schaffen. Want om de (bijgeleverde) batterij te plaatsen of te vervangen moet je de bodem onder de bench uit schroeven. Er zit geen schuifbaar klepje in of zo. Op zich nog niet erg, ware het niet dat 2 schroefjes onder de rubber dopjes aan de onderkant verborgen zitten. Die moet je dus eerst verwijderen en daarna weer terug plakken.
Bovendien wordt de blok batterij niet vastgeklemd, maar aan een los stekkertje bevestigd.
En komt dan vervolgens los in het daarvoor bestemde vakje te liggen. Voor de veiligheid beveelt DS aan de batterij vast te maken met dubbele plakband. Daarna de zaak weer dichtschroeven.

Kortom, het kan wel. Maar waar mogelijk is gebruik van een externe voeding toch wel handiger.
Door middel van de genoemde schakelaar kun je vervolgens de externe bron kiezen en de batterij bewaren voor "noodgevallen". Bovendien, je kunt met een externe voeding het apparaat desgewenst belasten tot 20 volt. En dat is dan wel weer prettig. Niet alleen voor 1:32 maar zeker voor 1:24 modellen. Als we het apparaat feitelijk gaan uitproberen ontdekken we dat het apparaat stabiel staat en verder wel erg degelijk in elkaar zit. Schakelaars en aansluitpunten laten niets te wensen over en scheppen vertrouwen. Een 1:32 auto blijkt bij een spanning van 9 volt inderdaad zeer stabiel te blijven staan. Schuif je het plaatje uit vind ook een 1:24 auto (net) voldoende plaats. Met behulp van de spanningsregelaar kun je op deze manier je motor en/of tandwielen op prima wijze van langzaam naar snel, of op een vast voltage laten inlopen. Ook kun je zo inschatten of de aangedreven as goed recht is en of de velgen goed centrisch op de as gemonteerd zitten. Eventueel kun je zo ook nog even een bandje wat opschuren. Je zou met dit apparaat verder ook nog een losse motor kunnen testen door deze op het middenvlak te leggen. Dit om te luisteren, maar ook om te zien hoe de balans in de motor is. Want volgens meerdere ervaren slotracers is een motor die rustiger blijft liggen ten opzichte van een andere motor vaak de snelste van de twee. Maar dat mag je niet verder vertellen hoor, is een goed bewaakt geheim!
Is de voorkant van de slotcar niet te lang kun je met behulp van meetapparatuur, voorzien van krokodillenbekjes, via de verlengde contactpunten aan de voorzijde inderdaad ook meten hoeveel spanning je gebruikt en/of zien hoeveel spanning je auto wegtrekt. Op die manier zou je bijvoorbeeld informatie kunnen krijgen of uitlijnen van lagers en achteras en/of afstelling van je tandwielen tot betere resultaten heeft geleid. Maar dat is echt iets voor de fanatici onder ons.
CONCLUSIE
Al met al is deze handzame mini car bench van DS best een leuk item. Hij vraagt bovendien maar weinig ruimte in je slotkoffer of op je werkplek. Hij is door middel van een batterij in noodgevallen ook mobiel te gebruiken of daar waar even geen stroom voorhanden is. Maar een externe voeding geniet de voorkeur, los van de levensduur van een batterij natuurlijk. En laten we eerlijk zijn, een of andere voeding hebben de meeste onder ons nog wel ergens liggen. Natuurlijk kun je ook zelf een soortgelijk iets maken van een oude voeding en baanstuk of zo, maar dit oogt dan toch net ietsje professioneler. Hoewel er in onze ogen best wel een aantal verbeterpunten zijn is het desondanks een handig hulpmiddel voor de fervente slotracers onder jullie. De prijs bij Roerslot ligt op 32,90 euro. Of dat dit stuk slotrace gereedschap je dat waard is moet je zelf maar bepalen. 

Webtips

Distributie DS in Nederland; QUICK

Leverancier o.a. Roerslot

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
9 juni 2008 - Copyright racebaan.com