HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP


TEST: DE COURAGE C60 LE MANS 2003  VAN  HOBBY SLOT RACING


De firma Hobby Slot Racing uit Spanje is sinds kort één van de nieuwe spelers binnen onze racebaanwereld. Althans wat auto's betreft, kwalitatief goede onderdelen leveren ze (met name daar) al langer. Hun eerste model is de hier besproken Courage C60. De winkel MPV-Olline heeft deze auto in het assortiment. Eigenaar Marcel Violier was zo aardig om ons een exemplaar beschikbaar te stellen voor een test. Marcel, bedankt en bij deze!
De auto zit in een kartonnen doosje, maar mét merksticker. Waar hebben we dat eerder gezien? 
De hier getoonde Courage betreft de uitvoering zoals die heeft meegestreden in de race van Le Mans 2003. De auto kwam uit voor het team Courage Competition en werd bestuurd door een drietal coureurs, allen van Franse afkomst. Dat waren achtereenvolgens Jonathan Cochet, Jean-Marc Gounon en Stéphane Grégoire. Zij wisten het met deze wagen te schoppen tot een 7e plek in het overall klassement. Voorwaar niet slecht! Maar goed, met een doorontwikkeld versie 5 chassis, een Judd V10 GV4 - 4,0 liter motor aan boord en voorzien van Michelin sloffen zijn de voorwaarden ook aardig ingevuld wat dat betreft.
Overigens hebben we hier al eens eerder een Courage voor op de racebaan getest. Die kwam toen wat rijeigenschappen betreft niet al te geweldig uit de test. Wil je die test nog eens lezen klik dan hier. We zijn benieuwd of deze uitvoering van Hobby Slot Racing het beter gaat doen!

 

Zoals op bovenstaande plaatjes te zien is zijn het lakwerk en de print op de auto in ieder geval dik in orde. Wat dat betreft heeft Hobby Slot in ieder geval goed gekeken naar de concurrentie en hoeft men zich wat dat betreft zeker niet te schamen. We moeten hier wel even kwijt dat het lakwerk van het model in werkelijkheid meer richting donkerblauw neigt. Maar dan was het vrij lastig om de auto hier goed weer te geven, vandaar dat de kleur hier wat lichter wordt afgebeeld. Het model  op zich is met al zijn ronde vormen duidelijk herkenbaar als deelnemer binnen het LMP veld. De body is mooi vormgegeven, die laat op zich ook weinig tot niets te wensen over.
Leuk detail zijn bijvoorbeeld de luchtgaatjes in de (lekker flexibele) achtervleugel.
Als verbeterpunten zou de (hard plastic) cockpit wat meer detaillering kunnen gebruiken.
Ook zijn de glazen van de koplampen niet helemaal braamvrij. Maar dat kan er allebei nog wel mee door. Wat in de toekomst wel echt anders moet zijn de uitlaten, die doen de auto echt te kort. De spiegels zijn wat groot uitgevallen, maar gaan hierdoor mogelijk wel wat langer mee.
Maar toch, voor een eerste auto zeker niet slecht en het geheel verdient toch wel een 8.5. Draaien we de auto vervolgens om zien we een zeer plat chassis. Ook valt gelijk op dat er, ook wat techniek betreft, gekeken is naar wat de concurrentie allemaal zoal levert. Op zich slim natuurlijk, maar hopelijk hebben ze dan wel bij de juiste concurrentie "gewinkeld". We zullen zien. Het schoentje ligt en draait verzinkt in het chassis. Dat doet ie keurig, zonder enige speling.
Geen wonder, het schoentje blijkt nadien dan ook gemonteerd te zijn met een schroefje.
De motor ligt, samen met de achteras, ook bij Hobby Slot in een subchassis. Niet nieuw, maar wel vaak met goede resultaten. De body zit, zoals we het graag zien, maar met 2 schroefjes vast. Naar aanleiding van wat we tot op dat moment gezien hebben hoogste tijd om die eens los te draaien en de auto van binnen te bekijken. Ook daar vinden we een aantal mooie zaken terug.
Allereerst vallen direct de voornamelijk in lengterichting geplaatste verstevigingbalken op.
Deze dragen bij aan een stevig maar toch flexibel chassis. Laten we vervolgens maar vooraan beginnen. Daar zien we dus dat het schoentje inderdaad van het type is dat met een schroefje in het chassis wordt vastgedraaid in plaats van geklikt. Ook niet origineel, maar wel erg goed. Dit beperkt ongewenste speling van het schoentje nagenoeg helemaal.
De stroomkabeltjes zijn niet uitzonderlijk van afmeting, maar wel lekker soepel en stevig genoeg om het schoentje in het merendeel van de uitvliegers terug te zetten in middelste positie.
De draden lopen, geklemd tussen een aantal geleidepinnetjes via het midden naar de motor.
We zien dat ook bij dit model de vooras op hoogte wordt gehouden door een tweetal nokjes.


Nu we het daar toch over hebben; De auto ligt, met name aan de voorzijde, laag op de baan, érg laag zelfs. Voor sommige reglementen misschien zelfs té laag. Dan zal de vooras wat naar beneden moeten en zullen de nokjes ingekort moeten worden. We gaan verder naar achteren.
De aandrijflijn ziet er op het eerste oog zeer goed uit. De lange motor is voorzien van een kleurige wikkel. Daarop, naast een verwijzing naar hun website, ook de vermelding dat de motor 23.000 toeren draait bij 14,8 volt. Handig, hoeven we dat niet meer uit te zoeken. Op de motor zien we een prima pinion liggen en ook het (bekend ogende) bronzen kroonwiel geeft vertrouwen.
Als we even aan de achterwielen draaien blijkt het geheel erg soepel te draaien, de motor geeft weinig weerstand. Een beetje vergelijkbaar met bijvoorbeeld de NC 5 van Ninco....?? 

In het subchassis zitten al 2 gaatjes om deze, of indien gewenst een andere motor, vast te kunnen schroeven. De achteras ligt met twee koperen lagers lekker strak opgesloten in het subchassis en heeft slechts een ietsje horizontale en totaal geen verticale speling. Heel netjes!
Daarmee hebben we de auto wel zo ongeveer besproken. Rest nog te vermelden dat de enige plek voor de magneet net voor de motor is. Met een magneet soortgelijk aan die van Slot.it. 
De auto is overigens voorzien van prima assen. De kunststof velgen horen, kijkend naar het geheel, eigenlijk niet thuis op een auto als deze. Maar goed, ze zijn wel netjes op de as gestoken en goed afgewerkt in ieder geval. Al met al voor de techniek ook hier zeker een 8,5!

CONCLUSIE
Deze Courage van Hobby Slot is als primeur voor het merk zeker een goed geslaagd model.
De Courage is op zich al een leuke keuze. De uitvoering van de body doet zeker niet onder voor de gevestigde orde en de techniek is misschien niet helemaal origineel, maar in ieder geval een stuk beter als die van andere nieuwkomers als destijds Spirit en bijvoorbeeld de nieuwere Zytec van Sloter. Daar liet met name de techniek standaard toch het nodige te wensen over.
Zo niet bij deze Courage. De techniek geeft het volste vertrouwen in een fijn rijdende slotcar.
We kijken er naar uit om met dit model de nodige rondjes te gaan maken. We gaan hem ook eens rechtstreeks vergelijken met wat andere auto's. Zonder magneet dan wel. Want dat moet met deze auto goed te doen zijn. De resultaten volgens waarschijnlijk dit weekend nog!
Tot slot nog even wat cijfers; Het referentienummer van dit model is HSR-40004.
De auto weegt zonder magneet ongeveer 84 gram. De auto is 147 mm lang en 63 mm breed.
De wielbreedte achter is 62,7 en voor 62,3 mm bij een wielbasis van 89 mm.
Banden achter 9x19 mm en voor 8x17,5 mm. De tandwielverhouding is 27/10.

Webtips

Fabrikant: Hobby Slot Racing
Leverancier: MPV-Online
De Courage als achtergrond? Klik hier


Home
| Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
12 februari 2008 - Copyright racebaan.com