HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP

TEST: JP SLOT ONDERDELEN

Toeval bestaat niet. Althans, dat beweert men altijd. Binnen het racebaangebeuren is dat in ieder geval al snel van toepassing. Een wat vreemde opening, vandaar eerst een beknopte toelichting.
In 2008 genoot "yours truly" zijn vakantie in Spanje. Uiteraard hou ik daar mijn ogen open naar alles wat racebaan gerelateerd is of lijkt te zijn. Zo ontdekte ik in Figueras al gauw een groot racebaancentrum met meerdere racebanen en daarbij een kleine winkel.
In een gesprek met de eigenaar, naar goed gebruik in (van zijn kant) goed ratelend Spaans en zr gebrekkig Engels, begeleid met de nodige handgebaren en hoofdknikjes, werd duidelijk dat hij verwachtte op korte termijn verantwoordelijk te worden voor de Europese distributie van een nieuw slotracemerk genaamd JPslot. Hij kon al wat demo-materiaal laten zien zelfs.
Na het tonen van deze website, aanschaf van een slotcar en met achterlating van een visitekaartje namen we afscheid. Hij zou nog wat van zich laten horen als het zover was.
Zover kwam het echter nooit. Toen ik in 2009 weer een bezoekje wilde afleggen bleek het racebaancentrum niet meer te bestaan helaas, gesneuveld door de recessie of verhuisd?
Hoe dan ook, vorige maand kregen we een mailtje van Frank Goyaerts, eigenaar van de winkel Frankslot en leverancier van met name slotcaronderdelen. Of we interesse hadden om een artikeltje te maken over een nieuw merk onderdelen. U raadt het al, onderdelen van JPslot.

Natuurlijk wilden we dat. Zo blijkt ook nu maar weer, ons racebaanwereldje is klein maar fijn....

 Afijn, Frank was zo aardig en stuurde een aantal onderdelen die dit beginnende en nog kleine Spaanse merk onder andere op de markt brengen momenteel. Hierboven is alles op 1 foto in beeld gebracht. Van links naar rechts een verzamelsetje, dikke draad, koperen steekbusjes, dunne kabel en onderaan de (nog enige?) motor in hun programma. Alles keurig verpakt en voorzien van technische informatie en uiteraard het logo van het merk JPslot zelf. Het oog wil ook wat toch?! 
We moeten ergens beginnen en kiezen dit keer voor de bedrading. JPslot levert dus zowel een dunne kabel, in hun geval oranje van kleur en een dikke kabel, in dit geval lichtgroen van kleur.
Dat op zich maakt het bij gebruik natuurlijk al tot een opvallende kabel als je slotcar open is geschroefd. Los daarvan, de dikkere kabel zal in de meeste gevallen de beste en daarom ook meest logische keus zijn. Maar voor die gevallen waarin gewoonweg geen plek is in je slotcar kan er dus ook gekozen worden voor de dunnere kabel. Niks mis mee, goed over nagedacht.
De kabel is voldoende soepel om te buigen waar nodig, maar ook om desgewenst te dienen voor het centreren van je schoentje. JPslot beloofd, naast een prima hittebestendigheid en lange levensduur, tevens een uitstekende stroomdoorvoer. Dit vanwege gebruik  van volkern koperdraad van uitstekende kwaliteit. Beide soorten zijn voorzien van siliconen huls trouwens.
 Voor de test gaan we gebruik maken van de over het algemeen meer gebruikte dikkere kabel.

 

Deze kabel wordt ook geleverd in een setje met daarin tevens koperen busjes voor in het schoentje en slepers, zoals hier links te zien. Op zich een prima setje om zelf eens kennis te maken met dit merk trouwens, maar dat terzijde. JPslot levert drie verschillende soorten slepers. Zachte voor gebruik op met name de houten banen, medium voor algemeen gebruik en harde voor met name bestrooide rallybanen. Maar zelf experimenteren mag natuurlijk ook. De harde versie is in Spanje, met zijn vele rallyliefhebbers binnen de hobby, natuurlijk een slimme keuze van het merk.
De verschillen in stevigheid, veergedrag en gebruikte koperdraad zijn goed voelbaar en ook zichtbaar zoals hieronder goed te zien is.

Tot zover even het elektrische gedeelte. Uiteraard een enorm belangrijk deel voor onze elektrisch aangedreven slotcars, maar zonder motor lukt dat natuurlijk niet. Geen nood, die levert JPslot ook zoals gezegd. In dit geval betreft het een boxer motor. Voor de beeldvorming, een motor vergelijkbaar met de NC2 (of 5) van Ninco. Als specificaties geeft JPslot een toerental op van 20.000 touren bij 14,8 volt en een koppel van 240 gr/cm. Daarmee is het behaalde toerental vergelijkbaar met de NC5 van Ninco, maar ligt het koppel (en dus de trekkracht) theoretisch iets lager. Voor de thuisrijder zal dit nauwelijks merkbaar zijn en misschien zelfs wel een positief punt. Dat, n de aantrekkelijke prijs maakt deze motor tot een serieuze overweging als je een (of meerdere) slotcar(s) wilt voorzien van een andere (of vervangende motor).
 Deze motor wordt overigens, zoals je hieronder kunt zien, geleverd in een plastic kokertje.
Leuk en erg handig voor in je onderdelenkoffer bijvoorbeeld.

 Misschien dat je door de opvallende wikkel in twee kleuren wel eens wat vragen van derden moet beantwoorden, maar er zijn ergere dingen om over te praten toch...
Om de stroom van slepers naar de draad en zo richting de motor te brengen heeft JPslot  ook nog bijbehorende aansluitbusjes in hun programma. Deze zijn eveneens van koper en niet, zoals in veel gevallen, van messing. Dit zou tot een betere stroomdoorvoer leiden. Zoals men zo vaak beweert, het zijn de kleine dingen die het doen. In onze hobby kun je dan beter zeggen dat die net het kleine verschil kunnen maken. Hoe dan ook, JPslot heeft kennelijk nagedacht over hun producten. Het oogt goed, voelt goed en beloofd veel goeds, zeggen ze zelf.


Tot slot

De hier besproken onderdelen omvatten niet het gehele programma trouwens. JPslot levert ook assen met de universele doorsnede van 2,38 mm en passende lagers die zijn voorzien van een smeergaatje. Ook een compleet aansluitsetje met de dunnere kabel is verkrijgbaar trouwens. Tot slot is op hun website ook een buisje smeerolie te zien. Dat was het tot zover.
Het testwerk liet even op zich wachten, maar inmiddels is ook dat achter de rug.
Hieronder lees je de eravringen met al deze onderdelen van JP Slot. We zijn er prima over te spreken tot op heden in ieder geval.


Update 28-2-1010; Testresultaten
Afgelopen woensdag hebben we dit materiaal alsnog getest. Zoals gezegd hebben we hiervoor een Ninco Lamborghini enigszins omgebouwd. Althans, nadat we daarmee uiteraard eerst een richttijd als referentie op de klok hadden gezet. Standaard reed de Lambo op de clubbaan een snelste tijd van 9,495 seconden. Uit ervaring weten we dat deze Lambo niet de meest snelle NC5 aan boord heeft, maar wat baanligging betreft is hij lekker neutraal en betrouwbaar.
Hierna heeft de Lambo dus zeg maar een hartoperatie ondergaan. Het hele, niet onbelangrijke elektrische deel, bestaande uit slepers, aansluitbusjes, motorbekabeling en motor werden vervangen door de onderdelen van JP Slot. We kozen voor de middelharde slepers, die ongeveer vergelijkbaar zijn met de originele van Ninco. Verder gebruikten we (uiteraard) de dikkere van de twee kabels, qua gebruik vergelijkbaar met bijvoorbeeld de originele kabel van slot.it. Bovendien zijn deze dikker dan de originele van Ninco, altijd een (kleine) positieve verbetering.
De motor paste prima en aangezien deze ook is voorzien van de rode punt als plusteken lag die ook gelijk goed. Toen was het tijd om opnieuw de baan op te gaan.
En dat was toch wel een aangename verrassing eerlijk gezegd. De Lambo hing merkbaar lekkerder aan de trekker. Aangezien ik altijd zorg dat mijn slotcars een goed contact maken is het lastig oordelen in hoeverre de stroomdoorvoer beter was dan voorheen. In ieder geval was er wat dat betreft zeker niets te klagen en functioneerde het zoals het behoort te doen. De auto bleef zonder verdere aanpasingen netjes in het slot, dus de slepers waren zeker niet te hard.
De auto accelereert prima, zonder agressief over te komen. Ten opzichte van de NC5 is hij met name bocht uit ietsje tammer. Het iets lagere koppel is hier goed merkbaar. Maar de topsnelheid lag zeker zo hoog en mogelijk nog iets hoger dan die van de gebruikte NC5. De remwerking wan de motor is vergelijkbaar met die van de NC5, misschien net ietsje minder.
Dit alles was ook merkbaar aan de snelste tijd die geklokt werd. Een keurige 9,388 seconden.
Dat is weliswaar maar 0,11 seconde sneller dan de eerder geklokte tijd, maar de tuners en clubrijders weten dat deze tijdwinst meer is dan het lijkt. Grootste voordeel echter was dat de rondetijden steeds rond de 9,4 seconden bleef schommelen. En dat terwijl de eerdere tijd echt een snelste tijd was maar het merendeel boven de 9,5 seconden bleef hangen.
Kortom, de motor heeft beslist indruk gemaakt. Hij is erg soepel en lijkt zijn werk in iets meer stilte te doen dan de NC5. Wat ons betreft, zeker vanwege een aantrekkelijke prijs, een aantrekkelijk alternatief voor de NC5, zeker voor de thuisrijders.
Maar ook bijvoorbeeld als "hand-out" motor voor een clubcompetitie prima geschikt.
De slepers waren na gebruik nog in prima staat. Hoe lang dat zo blijft is lastig in te schatten en natuurlijk ook afhankelijk van de kwaliteit van de overgangen tussen je baanstukken.
Al met al is het materiaal van JP slot prima bevallen en gaat vaker gebruikt worden!

Webtips

JPSLOT

Leverancier; FRANKSLOT

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
21 februari 2010 - Copyright racebaan.com