HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP


TEST:  PAGANI ZONDA VAN MB SLOT

Van Quick, onder andere importeur van MB Slot, ontvingen we deze Pagani Zonda.
De eerste complete slotcar van dit merk, dat tot dusverre bekend stond als fabrikant van hoogwaardige tuning onderdelen. Het is eigenlijk niet echt de eerste slotcar als zodanig, de "white-kit" uitvoering ging hem voor. Die kon naar eigen smaak uitgevoerd worden.
Maar dit is wel de eerste kant en klare uitvoering van deze supersportwagen, die overigens al dateert uit 1999. Een model dat wat vorm betreft toch behoorlijk afwijkt.  
En daarom ook nogal uiteenlopende reacties oproept bij mensen die dit model onder ogen krijgen. En dat varieert van "wat een lelijke auto" tot wat een bijzonder en apart model". Hoe dan ook, afwijkend is deze Pagani Zonda zeker. Een beetje te vergelijken met de Ferrari Enzo. Je vind hem f heel mooi f juist helemaal niet. Maar goed, dat neemt niet weg dat er toch een exclusieve sportwagen is neergezet. We gaan dit model hier eens van dichtbij bekijken.


 
MB Slot heeft als fabrikant van hoogwaardige onderdelen een naam hoog te houden. Men heeft dan ook duidelijk zichtbaar veel werk gemaakt van dit eerste model. Niet alleen om van hun eerste slotcar een natuurgetrouw schaalmodel te maken, maar zeker ook om een technisch hoogwaardige slotcar te produceren. En dat is hun volgens ons dan ook uitstekend gelukt.
Deze slotcar is de naam schaalmodel meer dan waard. Details te over. Op de foto's zijn die afdoende in beeld gebracht en die behoeven dan ook weinig toelichting. Kijk en geniet.
Wel willen nog even de aandacht vestigen op de (kunststof) velgen. Die zijn behalve goed rond, ook nog zeer gedetailleerd en voorzien van zowel remschijven als remklauwen!
Enige nadeel bij dit alles is de helaas erg kwetsbare positie van de spiegels. Tijdens het testen is er jammer genoeg al n gesneuveld. Die ontbreekt daarom dan ook op de foto's....
Een verslag over een model als deze Zonda is niet compleet zonder diens prestaties beoordeeld te hebben. We hebben met de auto dan ook al de nodige rondjes afgelegd alvorens dit verslag te schrijven. Dat is ook de reden dat je op sommige plaatjes wat lichtblauwe spikkels ziet.
Dat is slijpsel van de gebruikte Ortmann bandjes. 


Zoals gezegd is er niet alleen zorg besteed aan het uiterlijk van de auto. Ook wat techniek betreft heeft MB slot iets bijzonders neergezet. We benoemen even het met een schroefje instelbare schoentje. De vlag heeft een aparte vorm. Voor en achterkant zijn ietsje breder dan het midden. Dit om weerstand in het slot te verminderen. Het chassis is stevig maar toch flexibel. De (geheel blanco) motor (model NC2) betreft een open motor, goed voor de koeling.
De achterzijde van de motor ligt opgesloten, de voorzijde zit vast met 2 schroefjes.
De motor ligt overigens in een verend subchassis, dat is voorzien van echte veren. In dit subchassis zien we vier posities voor de twee kleine knoopmagneten. Achter op het chassis, onder de achteras, vinden we ook nog 3 posities. Het subchassis is met 3 schroeven gemonteerd in het chassis. Met behulp van deze schroeven kan de hoogte van de auto ook nog enigszins worden benvloed. Dat niet alleen, ook de vooras loopt in een losse brug. Ook die zit met schroefjes vast op het chassis en kan op die manier eveneens in hoogte worden versteld.
Men maakt uiteraard gebruik van hoogwaardige assen, tandwielen en slepers uit eigen huis.
De bedrading loopt van de motor naar het schoentje via brugjes in het subchassis.
Op onderstaande plaatjes hebben we een en ander in beeld gebracht.Al met al maakt dit eerste model van MB Slot veel indruk en roept al snel een gevoel van degelijkheid op. Een slotcar duidelijk bedoeld om mee te racen. En die veel mogelijkheden biedt om naar eigen behoefte afgesteld te worden. Met een gewicht van 87 gram is het overigens niet echt een lichtgewicht. Maar daar kan aan gewerkt worden. Zo is er bijvoorbeeld een lichtgewicht interieur verkrijgbaar. Ook technisch kun je nog wat zaken aanpassen. Bijvoorbeeld door de optioneel van MB Slot verkrijgbare as te monteren. Daarmee kun je onafhankelijk draaiende voorwielen gebruiken. Hierdoor zal de rolweerstand op de voorwielen verminderen en zal de auto minder snel uit het slot gelicht worden. Het moge duidelijk zijn, we zijn enthousiast over dit eerste model. De Pagani Zonda in niet alleen een exclusief model binnen racebaanland, hij is ook nog eens erg mooi afgewerkt en technisch van uitstekende kwaliteit.
De auto is daarmee wel wat duurder dan gemiddeld, maar gezien hetgeen er geboden wordt is die prijs in dit geval zeker niet te hoog. Geld voor betere onderdelen of een snellere motor kan in de portemonnee blijven zitten, dat scheelt.
Deze Pagani Zonda als bureauachtergrond? Klik hier!

 
Het rijden
Zoals gezegd hebben we met dit model redelijk uitvoerig getest. Dat was nodig ook.
Nee, niet omdat de Zonda in de praktijk tegenviel. Integendeel. Ook op de baan is het een auto die indruk maakt. Maar de motor die MB Slot voor dit model heeft uitgezocht is, voorzichtig uitgedrukt, aan de snelle kant. Zelfs op onze grote clubbaan heb je er de handen vol aan.
Acceleratie is fors, evenals de topsnelheid. Die kon, zelfs op ons lange rechte stuk, alleen behaald worden als je de bocht voor het rechte stuk netjes uitkwam. Voordeel daarbij is wel dat de remwerking van de motor uitstekend is. Je kunt bij nood echt "in de ankers" als het moet.
Al met al hadden we echt wel de nodige rondjes nodig om rondetijden te kunnen klokken die de auto waardig waren. De auto vraagt zeker enige gewenning. Heb je hem echter in de vingers is het echt een beest van een slotcar die zorg kan dragen voor veel en vermoedelijk ook probleemloos racebaanplezier. De clubracer doet er goed aan te experimenteren met wat verschillende overbrengingen, om zo het maximale uit de motor en de auto te halen.
Voor een thuisbaan lijkt ons montage van bijvoorbeeld een Ninco NC 2 een goed idee. 
Onze eindconclusie? MB Slot moet het beslist niet laten bij dit ene model. Op naar de volgende. En dat mag wat ons betreft best een racetrim zijn van deze Zonda.
Bijvoorbeeld zoals de Zonda te zien is op onderstaande link van Ultimate Carpage.
Ook kijken we nu al uit naar de aangekondigde Ferrari 430 van model fabrikant BBR waarvan MB de distributie op zich zal nemen. En die zo te zien ook voorzien zal zijn van techniek van MB Slot.


Webtips:

MB Slot
Pagani Zonda
Ultimate Carpage
En zoek ook eens op Youtube...


Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
9 april 2008 - Copyright racebaan.com