HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP

TEST: MOSLER MT900R VAN NSR
Allereerst een opmerking. Hier had eigenlijk een testverslag moet staan van de Aston Martin DB9 van Scalextric. Helaas hadden we wat problemen met ons fototoestel. De foto's van de Aston Martin deden de auto geen eer aan. Deze test volgt de volgende keer, in ieder geval nog deze week. Vandaar hier de test van de Mosler MT900R van NSR. Ook deze foto's zijn niet helemaal wat jullie van ons gewend zijn, maar voldoende om een goede indruk te verschaffen.
Eerder hebben we de Mosler van Ninco al behandeld. Daar waren we beslist over te spreken. Zo uit de doos een uitstekende auto om mee te racen. Ditmaal is de nieuwe concurrentie aan bod. Nieuwe concurrentie...? Jazeker, tenslotte is dit, net als de vorige keer geteste Toyota GT1 van MRRC/Scaleauto, de eerste complete slotcar die NSR op de markt brengt.
Tot nu toe waren zij tenslotte alleen maar leverancier van (hoogwaardige) slotraceonderdelen. Met name in thuisland Italie en ook in Spanje maken onze medeliefhebbers daar veel gebruik van.  Deze auto is dan ook grotendeels ontworpen om goed te scoren in de competities in die landen. Maar goed, dat was met de Toyota ook de bedoeling. Dat viel helaas behoorlijk tegen.
Benieuwd of NSR met hun 1e auto beter kan......STILSTAAND
Deze Mosler van NSR zit in een stevige transparante box. Wat presentatie betreft hier al een pluspunt voor NSR. De blister verpakking van de Toyota was, zeker gezien de prijs, erg triest.
Maar goed, de doos moet open om de auto te kunnen gebruiken. De schroef waarmee de auto vastzit op de bodem van de doos is van kunststof. Als we de auto willen losdraaien houden we plotseling de auto al in handen. Niet helemaal valproof op deze manier. Gevaar voor transportschade. Mogelijk dat men dit nog zal aanpassen, een en ander heeft onder hoge tijdsdruk moeten plaatsvinden. NSR wilde de auto namelijk graag voor aanvang van de competities in het zuiden op de markt brengen. Dat is niet helemaal gelukt, althans niet in deze uitvoering. Ze hebben daarom als tussenoplossing al eerder deze Mosler uitgebracht in beperkte oplage. Deze waren nog voorzien van een geheel witte body.
Op zich wel handig voor degenen die de auto in hun eigen kleuren willen spuiten. Voor al die anderen hebben ze kort daarna alsnog deze "Xavex" uitvoering uitgebracht. De auto oogt wat maatvoering betreft net even anders dan de uitvoering van Ninco. Wat rondere vormen, maar zeker niet onaantrekkelijk en in ieder geval laag!
De afwerking, details en opdruk van de auto zijn van een prima niveau, zeker voor een echte racewagen. Heel wat anders dan de afwerking van de Toyota GT1! Het chassis steekt aan de voorkant ongeveer een halve centimeter uit en beschermt op de manier de body een beetje. Door de voorkant van de auto kun je  het witte schoentje zien bewegen. Jawel, een wit schoentje.
Waar hebben we dat eerder gezien? Zal dat weer problemen opleveren bij tijd/rondemeting met de Pole Posotion van Ninco? Hopelijk niet....!
Een puntje dat bij een volgende auto verbeterd kan worden zijn de inlays die gebruikt worden in de hoogwaardige velgen. Ziet er aardig uit, maar had mooier gekund. Dit doet een beetje afbreuk aan de rest van de auto. Hieronder gaan we uitgebreid in op de techniek in deze racewagen.


TECHIEK

Aan de onderkant is duidelijk te zien dat ook NSR heeft gekozen voor het gebruik van een sub-chassis. In dit geval wit van kleur, niet te missen dus. Ook ziet we een magneet al la Ninco. Deze kan in vele posities aangebracht worden. De body sluit royaal op het chassis en veroorzaakt zo geen wrijving. We zien nog meer, maar hoogste tijd om de auto eens open te schroeven. Maar eerst wel nog even wegen. We komen op een totaalgewicht van 74 gram! Met drie, van redelijk grove schroefdraad voorziene schroefjes wordt de body zeer snel van de auto gehaald. Deze body is overigens zeer licht, omdat ook hier is gekozen voor gewichtsbesparing door het plaatsen van een lexaan interieur. De body heeft hierdoor een gewicht van zegge en schrijve 17 gram. Wat zien we hierna nog meer;
Allereerst twee hoogwaardige assen en vier velgen waarvan het zijvlak is voorzien van gaten. Weer winst in het gewicht. (Het "loopvlak"van de velgen is nog dicht, dus voor wiel wil, daar is nog meer winst te halen...) In het subframe zijn vijf posities beschikbaar voor het naar wens plaatsen van de magneet. Het subchassis it vast met drie schroefjes. De busjes waar deze invallen zitten los. Hierdoor kun je het subchassis door meer of minder strak vastdraaien van de schroefjes zowel in breedte- als lengterichting laten bewegen ten opzichte van de rest van het chassis.  De vooras heeft beperkte vertikale beweegruimte en iets meer horizontale. Dit is naar wens weg te werken natuurlijk. De achteras ligt in twee prima bronzen lagers die naar binnen toe smaller worden en daardoor minder weerstand bieden. Ze zijn zodanig van kwaliteit dat de as geen speling heeft in de lagers. Horizontale speling is er nauwelijks, mede door gebruikmaking van een extra tussenbusje aan 1 kant. Dat moet ook wel, want NSR maakt gebruik van smalle tandwielen, dus met een smal raakvlak. Het kroonwiel is opengewerkt en is met een imbusschroef te verstellen, evenals de velgen. Wel zo handig als men je auto wil afkeuren omdat de velgen net te ver buiten de body steken... Opvallend om te zien is de opstelling van de motor. Het is een sidewinderopstelling met een vleugje anglewinder. De motor ligt niet helemaal parallel aan de as, maar ongeveer 2 graden schuin hierop. Hierdoor vallen de tandwielen ook ietwat schuin in elkaar. Ze draaien in ieder geval heerlijk soepel. Om te zorgen dat de auto met al deze hoogwaardige techniek ook van zijn plek komt maakt NSR gebruik van hun (rode) Shark 22 motor die bij 12 volt 22.000 toeren levert met een trekkracht van 168 gr-cm. Tot slot. De voorbanden zijn hard, een soort Slot.it P0. Zero grip voor dus, om weerstand in bochten te vermijden.
Kortom, zeer hoogwaardige techniek aan boord van deze slotcar van NSR. Dat belooft wat!

RIJDEND
Stilstaand al met al behoorlijk was pluspunten voor deze NSR bolide. Maar daar gaat het eigenlijk niet om bij deze auto. Rijden, scheuren, boenderen willen we met deze NSR Mosler!
We hebben deze slotcar daarom ook meegenomen naar Belgie waar hij uitvoerig aan de tand(wielen) is gevoeld. Op de clubbaan van "t Otoclubke" (Ninco) met magneet en op een houten baan zonder magneet en voorzien van sponsbanden. Nou nee, niet helemaal waar. Clublid Chris Bruninx was die avond net bezig met zijn eigen NSR Mosler. De auto werd ook geheel standaard gebruikt, dus die van ons hoefde zich niet te bewijzen. Wij mochten de auto zelf even uitproberen om ook recht van spreken te hebben. Daarover kunnen we kort zijn.
Zowel op de Nincobaan met en zonder magneet, als op de houten baan zonder, bleek de NSR een gewelig racemonster te zijn. De rondetijden die met de auto werden gereden behoorden tot de snelste tijden, zo niet de snelste die op beide banen  ooit gereden waren. De auto is lekker stil, de motor hangt heerlijk aan het gas en de wegligging is formidabel. Het weggedrag is heerlijk voorspelbaar.
Kortom een racewagen pur sang. Als je enkele van deze auto's tegen elkaar laat strijden staat iedere deelnemer zeker het zweet in de handen...! Een auto in staat om baanklevers als bijvoorbeeld Fly Vipers racing het vuur aan de schenen te leggen. Zonder magneet is de NSR door zijn mechanische eigenschappen die auto's echter veruit de baas  Nooit eerder hebben we een auto zo uit de doos gebruikt die een dergelijke kwaliteit laat zien. Ook een Slot.it niet. Maar ja, er hangt dan ook helaas een prijskaartje aan.....

  


CONCLUSIE

De eerste auto van NSR is een geweldige slotcar. Je kunt er door de soepele (maar zeer snelle!) motor en uitstekende wegligging zelfs op een wat kleine baan redelijk mee uit de voeten.
Op deze auto valt op zich weinig tot niets aan te merken. Toch een drietal puntjes van aandacht. Allereerst de wieldoppen dus. Dit kan en mag bij een volgende auto wat mooier. Ten tweede de prijs. Met een gemiddelde verkoopprijs van rond de 70 euro is hij behoorlijk prijzig. Tenslotte koop je voor dit geld (Zeker als thuisracer) twee slotcars van andere merken. Voor een clubracer daarentegen is de auto zeer geschikt. Extra uitgaven voor betere onderdelen kunnen achterwege blijven. Alleen de auto is snel, zeer snel. Voor sommige reglementen is een maximum snelheid vastgesteld waar je met de standaard aanwezige motor al snel overheen zit. Hier zul je dus een andere motor moeten plaatsen. Gelukkig zul je die vanwege zijn maatvoering meestal al in je bezit hebben. Als derde nog een kleine maar niet onbelangrijke. De maatvoering van de imbusschroefjes is weer anders dan die van Slot.it. Een passend schroevendraaiertje erbij voor deze prijs was wel handig geweest. Nu moet je die nog los aan zien te schaffen.
Al met al is deze eerste auto van NSR zijn geld zonder meer dan waard. Tot op vandaag in ieder geval de beste "standaard" slotcar op de markt.....!


Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
31 augustus 2006 - Copyright racebaan.com