HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP


TEST: RENAULT CLIO VAN NSR


Hij is niet meer helemaal vers van de pers deze Renault CLio van NSR. Maar daarom niet minder interessant. Dus besteden weer er alsnog maar even aandacht aan. En daar hebben we geen spijt van gehad. Waarom blijkt wel in de loop van dit artikel. Zoals te zien wordt de Clio ook geleverd in een nette show-case. In dit geval gaat het om de " Clio Cup Presentation" versie.
Er is ook een tweede uitvoering verkrijgbaar, de Clio R3 uitvoering. Naast uiteraard een iets andere opdruk is het verschil dat de Cup versie is voorzien van een sidewinder opstelling (onder een iets afgeschuinde hoek) en een kleine Shark 22 motor. De R3 heeft een anglewinder opstelling met de grotere King 21 motor. Het verschil in de praktijk is trouwens niet echt schokkend.

Maar de echte techneuten of ervaren rijders hebben een keuze in ieder geval. Ze kunnen hun voorkeur bij aanschaf al maken, zonder achteraf een en ander aan te hoeven passen. 
Het model van deze Clio is in ieder geval beter geslaagd dan de eerdere Mosler. Die was wat vorm betreft toch enigszins aangepast ten behoeve van een goede wegligging. Zo ook het laatste model, de Ford GT40 MKIV. Die is duidelijk ook wat afwijkend van uiterlijk ten opzichte van bijvoorbeeld Fly en Scalextric. Maar die zijn ook gemaakt met de doelstelling om competitie wedstrijden mee te winnen. De Clio uiteraard ook, maar de looks hebben er minder onder te lijden. De Cup Clio is leverbaar in lekker fel geel en metallic blauw. De R3 versie wordt geleverd in blauw en zilver. Deze kleuren staan de auto prima en laten hem lekker opvallen op de baan.
Zeker op de grotere wedstrijdbanen een niet te onderschatten voordeel.
 

De Clio is met zaken zoals de luchtinlaat op het dak, de dakspoiler, rolkooi en leuk vormgegeven sportstoelen als schaalmodel ook voldoende gedetailleerd. De lampen zien er ook netjes uit.
Overigens, een leuk detail; De Cup versie heeft alleen en bestuurder aan boord. Bij de R3 versie krijgt de bestuurder ondersteuning van een bijrijder met notitieblok. 
Het model is voorzien van hoogwaardige techniek zoals we die ook al kennen uit de Mosler. Ultralichte aluminium velgen voorzien van inlays, het "zwevende" subchassis, de geweldige tandwielen, rechte assen en een prima passend schoentje en uitstekende bandjes.
Uiteraard kunnen desgewenst diverse overbrengingen "gestoken" worden.
Dat, in combinatie met een zeer lage wegligging, biedt een goede basis voor een prima presterende slotcar. En dat is iets waar NSR naar streeft tenslotte. 

Het rijden
Inmiddels hebben we met de CLio al de nodige rondjes gedraaid. Zowel met als zonder magneet.
Het bleek een zeer aangename verrassing te zijn. Laten we het eerst hebben over rijden zonder magneet. Zo worden de auto's tenslotte de laatste tijd allemaal door ons getest.
Zonder magneet bleek de Clio een grote uitdaging te vormen. De auto ligt weliswaar laag op de baan, maar het is en blijft een vrij hoog model natuurlijk. Dat maakt het tot een dankbaar slachtoffer voor onze grote vijand, de middelpunt vliegende kracht. Beide motoren bieden de nodige acceleratie en topsnelheid. Gelukkig ook beide met een bijbehorende remwerking.
Op een baan waar de auto snelheid kan maken is en blijft tijdig remmen echter wel een noodzaak.
Ook nadat de auto wat uitgebalanceerd is met wat lood. Als de auto een beetje "in de vinger" zit kun je met een toch behoorlijke snelheid door de bochten. Ga je net iets te hard een bocht in zie je de auto kantelen. Als je geluk hebt of snel genoeg even gas loslaat valt hij daarna weer netjes in het slot. Verder is het een kwestie van niet te vroeg volgas geven. 


Want dan ligt ie alsnog op zijn zijkant. En dat wil je niet hebben natuurlijk. Je zult zonder lood niet direct een snelle tijd kunnen neerzetten, zeker niet op een wat kleinere baan. Maar daar zit hem nou juist de uitdaging. Je zult met wat oefening wel steeds sneller kunnen worden en de grens kunnen verleggen. Maar ook dan nog blijft het opletten geblazen. En eigenlijk is dat wat men zoekt in een goede slotcar toch?! In slaap vallen zul je zeker niet met deze Clio.
We kwamen uiteindelijk tot een respectabele 10,389. Niet slecht voor een "hoge" auto.
Dan het rijden met magneet. En daar barste de bom! Onvoorstelbaar wat een bommetje deze Renault van NSR op de baan bleek te zijn! Na wat aftasten ging het gas erop. Let wel, zoals gebruikelijk met 12,5 volt. Wij, maar ook de diverse aanwezigen, wisten niet wat ze zagen.
Al gauw gingen de rondtijden omlaag. Van een voorzichtige 9,9 naar een 9,7 enzovoorts.
Nadat het gevoel voor rijden op deze manier ontwikkeld was ging het langzaam (of snel) richting de 9 seconden! En toen was het feest (even) afgelopen....

Die 9 seconden is namelijk de ondergrens die we op de club hebben ingesteld op het tijdmetingsysteem. Om dubbel tellingen bij uitvliegers voor start/finish te voorkomen. Wij wilden natuurlijk meer. Kijken wat de Clio dan echt maximaal kon presteren. Dus de kenners van het systeem erbij en de minimumtijd naar 8 seconden geschroefd. En weer aan de slag. Weer even dat bepaalde ritme zoeken, concentreren, de mogelijkheden en grenzen opzoeken. Maar goed dat de Clio beschaafd de baan verlaat als het fout gaat. Weer verder. En jawel, daar ging de tot op dat moment magische 9 seconden grens. Een rondje 8,965! Verder, knijpen, gassen!
Afijn, om een lang verhaal kort te maken, we bleven uiteindelijk steken op een rondje 8,759. Geweldig, wat een spektakel! Mochten we ooit besluiten een raceklasse te gaan rijden, "zo uit de doos" maakt deze Clio een goede kans!

Conclusie
Als schaalmodel is de Clio zeker beter geslaagd dan zijn voorganger. De voornaamste basis voor een fijne slotcar, de techniek, evenaart die van de Mosler. De auto ligt zeer laag op de baan.
Knutselaars en liefhebbers onder ons die écht met de Clio de grenzen willen opzoeken zouden er goed aan doen om de body met name achter nog wat lager te leggen. Dat ziet er niet alleen stoer uit, maar komt zeker ook het baangedrag nog wat ten goede.
Hadden we al gezegd dat de aandrijving zijn werk in heerlijk aangename stilte doet trouwens?!
De auto is snel. Veel en veel sneller dan zijn uiterlijk doet vermoeden. Een wolf in schaapskleren om het zo maar te zeggen. Zowel zonder als met magneet is deze Renault Clio van NSR een slotcar waar je steeds opnieuw mee op zoek kunt gaan naar de grenzen. Ga je daar overheen hoef je niet bang te zijn. Ook bij onze "verkenningstocht" heeft de boarding van de baan de nodige "glijdende, vliegende en stuiterende meters weten te voorkomen. De Clio heeft het allemaal glansrijk overleefd. Inclusief de spiegels. Dikke racebaanpret en weinig of geen schade. Wat wil een slotracer nog meer?! 


webtips

NSR
PDS

Modelbouw Luthart
Achtergrond Clio (enkel)
Achtergrond CLio (dubbel)

   
Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
17 september 2008 - Copyright racebaan.com