HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP


TEST: OPEL GT (limited) VAN POWERSLOT


Deze Opel GT was de eerste sportieveling van het Duitse Opel. Hoewel de auto voor een groot deel werd geproduceerd in het buitenland. Deze en meer wetenswaardigheden zijn te vinden op Wikipedia, waarvan hieronder een link. Het is een auto die menigeen aansprak en aanspreekt.
In de tijd dat ik aan mijn rijbewijs ging denken was deze GT ook een droomauto. Naast mijn eeuwige favoriet, een Corvette uit 1964. Beide droomauto's zullen er vermoedelijk nooit komen. De Corvette is al een tijd in diverse uitvoeringen te verkrijgen. De Opel GT was tot op heden echter een zeldzame verschijning. Het Spaanse Powerslot brengt daar nu verandering in. Hun Opel GT is in meerdere uitvoeringen beschikbaar, waaronder deze (limited) Targa Florio uitvoering. In de verpakking kon het model rechtstreeks uit de stal van Revell komen. Een combinatie van de bedrukte kartonnen verpakking met achtergrond voor de showbox, het plateau en de uitstraling van het model zelf. Schijn bedriegt zegt men wel eens. Hoe dan ook brengt Powerslot met deze Opel iets bijzonders op de markt. Zeker deze uitvoering, zoals hij deelnam aan de befaamde Targa Florio straatrace, is heel leuk om te zien. Onderaan staat een link naar 8mm filmpjes van de race.


Zoals gebruikelijk bespreken we eerst even het uiterlijk van de auto. Door het opvallend kleurgebruik sneeuwt het model van de Opel GT iets onder. En dat is jammer, zeker omdat deze toch heel knap op schaal is nagemaakt.  De kenmerkende lange neus met daarin de relatief kleine motorkap, de opklappende koplampen en de bumper laten direct zien om welke auto het gaat.
Voeg daar de kenmerkende ronde buitenspiegel en ronde achterlichten aan toe en het beeld is bijna compleet. Wat dat betreft is de Opel GT net zo herkenbaar als een Corvette. Niet voor niets wordt hij door liefhebbers de Duitse Corvette genoemd. Hoewel die vergelijking wat ver gaat.
Bij deze uitvoering zijn er nog wat extra schijnwerpers voorop gemonteerd. Spuitwerk en print zijn niet van wereldklasse, maar beslist voldoende en passen prima bij een model als deze Opel GT.
De gekleurde velgen maken de opvallende auto compleet. Die velgen lijken op het eerste gezicht overigens geheel massief, maar de kern is toch echt opengewerkt. Met het interieur en de coureur is ook niets mis. Dus al met al scoort het uiterlijk van deze Opel GT een dikke voldoende. Tijd om eens te gaan bekijken hoe het zit met de techniek van de auto.
Na het losdraaien van twee schroefjes verwijderen we de body. Althans, grotendeels dan.
Want de voorbumper en verstralers blijken achter te blijven op het chassis.

    Op het chassis valt onze blik als eerste op de Powerslot PS-3 motor en zien tot onze verbazing dat deze met twee schroefjes is vastgedraaid aan de motorsteun! Daar kan menig fabrikant een voorbeeld aan nemen! De metalen pinion drijft een kroonwiel aan a la Slot.it. Niets mis mee. Zowel de voor- als achteras draaien in bronzen lagers. Achter zitten de lagers goed vast in het chassis en de as ligt prima opgesloten in de lagers. Speling op de achterlagers en as is er dan ook niet of nauwelijks. Keurig! De vooras is helaas een ander verhaal. Die heeft behoorlijk wat horizontale speling, waardoor de wielen al snel aan een kant van de body uitsteken. Dat hadden we toch anders gedaan. Tweede opmerking over de vooras; De lagers liggen niet opgesloten in het chassis. En dat is toch op zijn minst wel vreemd te noemen. Want waarom dan lagers monteren? Als je een " verende" ophanging wilt nabootsen kunnen die wel achterwege blijven, bijvoorbeeld zoals Ninco het doet. Tot slot nog even het schoentje. Dit is door gebruik van vrij stugge stroomdraden naar de motor redelijk zelfcentrerend. Ook kan het, hoewel niet actief geveerd, verticaal in hoogte bewegen door gebruik te maken van een asje dat langer is dan strikt noodzakelijk. Hierdoor zit er echter ook wat horizontale speling in, maar we hebben al eens erger meegemaakt. De velgen zijn goed centrisch en netjes afgewerkt zonder gietresten of andere slordige zaken. Rest nog te vermelden dat de schroefsteuntjes op het chassis zijn vormgegeven als busjes. Die omsluiten de bodysteunen als de body wordt vastgeschroefd.
Zo wordt de kans op inscheuren van de bodysteuntjes iets verkleind. Dat was het zover.

 Op de baan gingen we in eerste instantie voorzichtig van start. Te voorzichtig bleek al snel. Aangezien de auto vrij smal is en we zonder magneet zouden testen waren we, mede gezien de speling op de vooras, toch bang dat de auto misschien snel zou gaan rollen. Die vrees bleek echter al snel ongegrond. De wegligging bleek verrassend goed voor een auto als deze. Waarschijnlijk is de relatieve lage wegligging van de Opel daar de oorzaak van.  Ook de goede techniek van de aandrijving zal daar ongetwijfeld aan bijdragen. De motor heeft een redelijke topsnelheid, prima passend bij een auto als deze. De remwerking van de motor is fors.
Dat maakte het in het begin wat lastig om bochten met een juiste snelheid te naderen en te nemen. Maar al doende leert men en al snel lukte dat een stuk beter en nam ook de bochtsnelheid verder toe. Na wat gewenning kwamen we tot een snelste tijd van net onder de 11 seconden. Geen supersnelle tijd, maar dat mag je ook niet verwachten van een model als dit.
Het feit dat de auto ook zonder magneet echter goed in het slot blijft maakt dat ruimschoots goed. Nu weten we zeker dat het geen model van Revell is. De gebruikte Ortmann bandjes bieden veel grip. Maar met de standaard gemonteerde rubber profielbandjes zul je ongetwijfeld ook lekker kunnen driften met deze Opel. Rijplezier is dan ook gegarandeerd zullen we maar zeggen....

Powerslot brengt wat ons betreft met deze Opel GT een leuke toevoeging uit op het bestaande aanbod voor de racebaan. Er zijn vast voldoende liefhebbers te vinden die deze Opel willen toevoegen aan hun collectie. Niet alleen verzamelaars, maar ook gebruikers die iets hebben met dit soort modellen. Dankzij leuke rijeigenschappen en goede techniek zeker een aanwinst.
En wie weet ook voor de liefhebber die zijn baan in de stijl van Targa Florio of soortgelijke scenery heeft aangekleed. En dat is de kracht van dit soort modellen. De uitstraling en het gevoel daarbij. Een houder van het baanrecord zal het niet worden. Maar wel een auto die in stijl zijn rondjes aflegt. Al met al is kijken naar en het rijden met deze Opel GT een heel leuke ervaring...

WEBTIPS


Opel GT club NL

Opel GT volgens Wikipedia

Opel GT Targa Florio op Youtube (8mm film)


Home
| Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
24 februari 2009 - Copyright racebaan.com