HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP


TEST: VW POLO S1600 VAN POWERSLOT


Dit verslag betreft nog een openstaande schuld. Zowel bij jullie lezers als bij importeur Q.U.I.C.K. Deze was voor de pauze al aangekondigd, bij deze alsnog een artikel over de VW Polo S1600 van het (nog?) kleine Spaanse merk Powerslot. Vooralsnog richten ze zich met namen op de rally-raid markt binnen de racebaanhobby. In thuismarkt Spanje een veel groter begrip en een stuk populairder dan hier bij ons. Op zich dus geen verkeerde keuze. Hun Hummer wordt regelmatig geprezen, de Opel GT rally was een leuk model en deze VW Polo loopt nu dus ook al even mee.
Overigens is dit min of meer een soort Evo model. Er zijn technisch wat verbeteringen doorgevoerd, maar daar komen we zo nog op. Zoals gebruikelijk gaan we eerst even nader in op de looks van deze slotcar. Waar de Opel GT van de echte liefhebbers nog wat punten van kritiek kreeg als het ging om een schaalmodel zal dit bij deze Polo wel meevallen. Met zijn moderne uiterlijk zijn er niet zo heel veel details waar men een foutje mee zou kunnen maken.


Deze uitvoering van de Polo mag gezien worden. Het oranje staat de auto prima. De zwarte velgen, op het moment een redelijk veel geziene keus onder witte auto's, staan daar prima bij.
De print is ook deze keer van voldoende kwaliteit. Het kan zeker beter, maar vergeet niet dat Powerslot tot de beginners en nog niet tot de "grote jongens" behoord. Al met al is het voldoende om een nette indruk achter te laten en daar gaat het in dit geval ook om. Bovendien, de auto is echt bedoeld om mee te racen en niet voor verzamelaars of dergelijke. In de auto zien we de broers Kakuszi als respectievelijk bestuurder en bijrijder. De coureur met het stuur in de hand, de navigator met een notitieplankje (zonder notities). Overigens zijn beide maar tot het middel aanwezig aangezien er gebruik wordt gemaakt van een afgeplat interieur. Spiegels en achterspoiler zitten stevig vast aan de body, kentekenplaten voor en achter zijn aanwezig. Het dashboard is niet voorzien van bedrukking, maar wel aardig gedetailleerd gemaakt met onder andere de ventilatieroosters in het midden en een dashboardkastje recht bovenop. We kunnen rustig stellen dat Powerslot moeite heeft gedaan er weer een leuk model van te maken. 


    Deze polo beschikt over een subchassis met daarin een type boxer motor in anglewinder opstelling als aandrijving. Deze is voorzien van metalen tandwielen. Zoals je kunt zien zitten er de nodige schroeven aan de onderzijde van het chassis. Maar het lijkt erger dan het is hoor.
De achterste is voor de body, net als de (niet zichtbare) voorste, die onder het schoentje is weggewerkt. Het subchassis zit vervolgens ook met twee schroeven vastgedraaid in een steun aan de binnenkant. In het nieuwe subchassis zitten meerdere schroeven. Als we de ontvangen (Engelstalige) informatie goed hebben begrepen kun je daarmee de motorhoogte en afstand tussen de tandwielen regelen. Daarvoor wordt ook een extra afstelplaatje los bijgeleverd.
Verder is op de foto de magneet zichtbaar, voor een rally auto mooi gepositioneerd in het midden van de auto. Zo kan er op de gladdere banen ongetwijfeld ook met magneet nog gedrift worden met deze Polo. Bij dit model trouwens geen glijlagers op de vooras, achter uiteraard wel. Als je goed kijkt zie je tussen achterwielen en chassis nog net de geleiders zitten voor een snaaraandrijving. Op de vooras zitten die nog niet, maar ze worden wel los bij de auto geleverd. Net als een setje van 4 veertjes waarmee je desgewenst het subchassis verend kunt maken. Technisch gezien zijn er dus mogelijkheden genoeg en Powerslot kijkt duidelijk naar wat de concurrentie allemaal te bieden heeft en doet daar ook iets mee.


Zoals gezegd is dit model min of meer een evolutie. De eerdere uitvoering was technisch wat minder geavanceerd, met name de bandjes en (kunststof) tandwiel kregen wat kritiek.
De bandjes (overigens uitgevoerd met echt rallyprofiel!) zijn bij deze uitvoering een stuk beter, hoewel ook nog niet perfect. Dat geldt ook voor de velgen. Daar kan Powerslot zeker nog wat winstpunten scoren wat afwerking betreft. Maar met wat aandacht zul je hier zeker wat beter rijgedrag en tijdwinst kunnen behalen. Bij gebrek aan een rallybaan hebben we de auto op de gewone baan uitgeprobeerd. De auto reageert lekker op het gas en remt ook prima. Je kunt de motor een beetje vergelijken met een NC 2 van Ninco. Wel maakt de aandrijving helaas wat veel lawaai, vergelijk het maar met de anglewinder aandrijving van Ninco. Ondanks dat we geen aandacht hadden besteed aan het rollend materiaal bleek de auto, ook zonder magneet nog best goed door de bochten te komen, beter dan verwacht. Zelfs in de wat grotere bochten van de Carrerabaan was er leuk mee te driften, op wat nauwere circuits zal het rijgedrag van deze Polo, zowel met als zonder magneet, dan ook zeker veel racebaangenot opleveren. Kort samengevat is het een aardig ogend Ún rijdend model met veel mogelijkheden. Maar bovendien ook een waaraan lekker geknutseld mag, maar ook moet worden om het beste uit de auto te halen.
De Powerslot VW Polo S1600 is dan ook zeker een slotcar voor de knutselaars onder ons.

WEBTIPS


Filmpje

Technische info

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
9 oktober 2009 - Copyright racebaan.com