HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP


TEST: PORSCHE 935 K3 VAN RACER


De looks...
Via Tom "Harlekijn" ontvingen we eindelijk eens een slotcar van het merk Racer. Bedankt Tom!
Bij velen onder ons is Racer alleen bekend van naam en de mooie foto's op internet. Maar vanwege de prijzen, tot ongeveer 160 euro per auto, is aanschaf slechts weggelegd voor een beperkt groepje liefhebbers onder ons. En dan al helemaal niet voor alledaags gebruik. Het merendeel zal ergens in een vitrine belanden vrezen we. Min of meer terecht, met name de klassieke Ferrari;s zijn een lust voor het oog. De laatste nieuwe Ferrari lijkt ons helemaal schitterend, maar dat terzijde. Hier gaat de auto dus niet in de vitrine. We willen van deze gelegenheid gebruik maken om de auto eens helemaal "door te lichten". Bij deze dus het testverslag van de Porsche 935 K3 van dit merk. Eigenlijk een min of meer rechtstreeks vergelijk met de eerder geteste Porsche 935 van Fly in dezelfde uitvoering. Meest opvallende verschil is de kleur. De uitvoering van Racer is duidelijk een stuk lichter van kleur als de uitvoering van Fly. Meer verschillen zullen we verderop nog vermelden.
Deze Porsche van Racer is beslist een lust voor het oog. Zoals vooraf verwacht. Maar dat mag natuurlijk ook wel voor die aanschafprijzen. De kwaliteit van het lakwerk en de print ligt op hoog niveau, maar ook weer niet zichtbaar hoger dan het niveau van de "normale" merken zeg maar.

 
Dit model
 Hoe dan ook ziet de auto er strak uit. We hebben het hier over een resign body. Die zijn zeer stevig, maar ook een stuk moeilijker behandelbaar zeg maar. Verder zijn er veel mooie details te zien zoals de echte ijzeren grille boven de voorspoiler en de brandblusser in het interieur. Zo meteen nog meer over de details van de body in het rechtstreeks vergelijk met de Fly. Eerst wat bijzonderheden over de techniek. Zoals vermoedelijk bekend maakt Racer gebruik van techniek van Slot.it. Men kiest duidelijk voor kwaliteit, ondanks het feit dat menig model dus nooit op de baan zal komen. Niet alleen vanwege de prijs overigens, maar ook vanwege het gewicht. De auto laat op de weegschaal toch een forse 101 gram zien in het schermpje. In een onderlinge competitie maakt dat niet zo heel veel uit, maar tegenover andere merken kan dat in het nadeel werken. 
We hadden vooraf gedacht dat men misschien een soort HRS chassis zou gebruiken voor deze modellen. Dat blijkt niet het geval. Het chassis is maatwerk voor de afzonderlijke modellen en sluit dus rondom aan op de body. Dit verklaart deels natuurlijk de hoge prijs van de Racer collectie. De omzet van deze modellen is vrij gering en er moet toch steeds weer een nieuwe mal etc. worden ontwikkeld door Slot.it. Maatwerk is nu eenmaal duurder dan massaproductie. Technisch gezien is de techniek verder gelijk als die van de eigen modellen van Slot.it zelf. In deze Porsche wordt gebruik gemaakt van een sidewinder opstelling. Er zitten lekker brede achterbanden op. Alleen de reclame van Good-year bestaat uit stickers die helaas bij de eerste de beste aanraking loslaten.
 


Het rechtstreeks vergelijk
Zetten we beide modellen van Fly en Racer naast elkaar kunnen we slecht 1 conclusie trekken. Wat uiterlijk betreft zijn beide uitvoeringen zeker aan elkaar gewaagd. Zowel de Porsche van Fly als de Porsche van Racer hebben ieder wat uiterlijk betreft wat voor- en nadelen. De grille van de Racer is mooier uitgevoerd, evenals de luchtinlaten op de achterschermen. Daarentegen zijn van de Fly de koplampen en de raamomlijsting van de achterruit weer mooier uitgevoerd. Een kwestie van plussen en minnen dus. Zo zijn er meer details te benoemen. Meest opvallende verschil zijn echter de velgen. Overeenkomst is dat beide mooi uitgevoerd zijn, met net iets meer details bij de Racer, verschil is de kleur van de velgen. Waar die van Racer zwart zijn met gouden lijnen, zijn die van Fly goudkleurig met zwarte lijnen. De wielmoeren van Racer zijn hoe dan ook het mooiste...
Wat uiterlijk betreft is het dan ook lastig een winnaar aan te wijzen. Een combinatie van beiden zou nog het meest ideaal zijn op zoek naar de ultieme slotcar wat uiterlijk betreft.
We moeten nog wel even zeggen dat de Racer normaal gesproken ook is voorzien van twee kleine metalen luchtgeleiders op het achtersteven. Ook die bleken echter bij de eerste aanraking al los te laten en zijn niet meer bevestigd voor de foto's. Gebruik van de auto betekend dus al snel (kleine) schade aan het oorspronkelijke uiterlijk van deze slotcar. Heel jammer voor een product als dit.
Maar goed, bij gebruik sneuvelt er vroeg of laat aan elke slotcar wel iets. Risico van het vak of beter gezegd van de hobby zeg maar. En dat we ook gingen rijden met de auto stond toch al vast.

Het rijden
Dat is inmiddels ook gebeurd. De auto mocht mee naar de club voor de nodige testrondjes. De overige leden hadden al snel in de gaten dat hier "iets anders dan anders"zijn rondjes ging draaien.
Men stopte dan ook even met rijden om ruim baan te maken en botsingen te voorkomen.
Na montage van een paar Ortmann bandjes gingen we aan de slag. Eerst nog maar even met magneet. Maar helaas waren de eerste paar rondjes eerlijkheidshalve een beetje een teleurstelling. De auto maakte behoorlijk wat lawaai en wilde niet lekker rijden. Dus maar even een korte pitstop ingelast. Al snel bleek het tandwiel tegen het interieur te lopen. Beetje jammer wel.
Na wat dremelwerk was dit echter zo verholpen. De auto gelijk toen maar gelijk even voorzien van wat olie en vet, magneet eruit en terug de baan op voor poging nummer twee.
 En dat ging ineens een verrassend stuk beter moeten we zeggen. Natuurlijk de eerste rondjes nog wat voorzichtig op zoek naar de grenzen van de auto. De waarde zit dan toch nog een stukje tussen de oren. De Porsche bleek lekker aan het gas te hangen en een goede remwerking te hebben. Dat stelt de gebruiker gerust natuurlijk. Het forse gewicht van de auto was niet echt merkbaar tijdens het rijden, uitgezonderd bij de wat scherpere chicanes. Daar wilde het achterste nog wel eens wiebelen als de chicane agressief genomen werd. Maar dat is misschien met wat lood nog te verbeteren achteraf. Uiteindelijk de stoute schoenen aangetrokken, een keer geslikt en er eens goed voor gaan staan. Oogkleppen op en gassen maar. De eerste tijd onder te 10 seconden. Boven verwachting. En toch, links en rechts nog een driftje, dat moet strakker kunnen. Concentreren, in iedere bocht wat winst zien te pakken. En ziedaar, de snelste tijd op de klok was uiteindelijk een 9,897 seconden! Voorwaar niet slecht voor een zwaargewicht als deze, zo uit de doos! Dat hadden we vooraf toch echt niet verwacht, eerlijk is eerlijk!

Conclusie
Deze Porsche 935 van Racer is beslist een prachtige slotcar om te zien. Diegenen die deze auto's aanschaffen zullen dat veelal ook doen. Kijken naar deze mooie schaalmodellen.
Feitelijke gebruikers, zeker in een wedstrijd, zullen er gezien de prijs wat minder zijn. En dat is, mede gezien de uitstekende prestaties op de baan eigenlijk zonde. Maar ja, datzelfde geldt eigenlijk ook voor veel modellen van Fly tenslotte. En zelfs voor Slot.it zelf. Ieder zijn ding.
Ben je fan van dit model en wil je met de auto racen blijft de Fly een prima betaalbaar alternatief.
Wij zijn in ieder geval blij deze ervaring op te hebben kunnen doen. En zijn nog nieuwsgieriger hoe de nieuwe en stuk goedkopere Sideways serie onder de vlag van Racer straks zal bevallen.
Die worden ook voorzien van Slot.it techniek. Als de prestaties op de baan hetzelfde blijven krijgt Slot.it er toch een zeer geduchte concurrent bij "uit eigen huis"... Dan zien we links of rechts nog wel een nieuwe competitie van de grond komen. Te zijner tijd een test daarvan? Graag zelfs!

webtips

Racer

Slot.it

Harlekijn

   
Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
7 november 2008 - Copyright racebaan.com