HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP


TEST: RILEY MKXX (DAYTONA PROTOTYPES) UIT DE SIDEWAYS SERIE VAN RACER


Het is eindelijk zover. De eerste Riley MkXX uit huize Racer liggen in de winkels. En dat in twee uitvoeringen. Zoals al enkele weken geleden op de nieuwspagina was aangekondigd waren we zeer benieuwd naar deze alternatieve lijn van Racer. Een lijn voor de óf minder gefortuneerde 'of juist voor de fanatieke gebruikers onder ons. Want voor die partijen heeft Racer deze nieuwe lijn dus uitgebracht. En wel onder de naam Sideways. Een treffend gekozen naam. Want ze leveren deze serie naast hun luxe en prachtige serie resin modellen. Deze Riley en de toekomstige modellen zijn "gewoon" uitgevoerd met een slagvaste plastic body, zoals andere merken ze ook leveren.
Maar Racer zou Racer niet zijn als ze hun reputatie als ware modelmakers ook met deze Sideways serie niet hoog zouden willen houden. En dat is ze zeker gelukt. Hij is echt prachtig geworden!
We kunnen niet anders dan adviseren onderstaande afbeelding eens te downloaden en in te stellen als bureauachtergrond. Dan kun je deze Riley eens op je gemak van dichtbij bekijken om duidelijk te zien wat Racer er van terecht heeft gebracht. Maar dat is natuurlijk geheel vrijblijvend.

Deze Riley als achtergrond?! Klik hier!
  Helemaal uniek of origineel is deze Riley natuurlijk niet meer in de slotrace scene. Tenslotte heeft Fly dit model ook uitgebracht. Ook die hebben we in huis en nog deze week zal die hier ook als artikel te zien zijn. Als vergelijk zeg maar. Uiterlijk dan wel te verstaan. Want de Flyers versie is bij voorbaat op de baan al de verliezer. Want hoewel de adviesprijs van de Racer Riley rond de 57 euro ligt heeft Racer niet bezuinigd op de techniek. Ook voor de Riley werkt men namelijk samen met Slot.it. Die levert ook hier de volledige techniek voor de auto. Chassis, onderdelen en de motor met oranje endbell. De Flyers Riley is dan wel ongeveer 20 euro goedkoper, maar heeft dan ook een stuk eenvoudigere techniek aan boord, inclusief een wat tammere motor. En de body is ook eenvoudiger uitgevoerd. Maar laten we niet teveel vooruit lopen, dat komt in dat artikel wel aan bod. Terug naar de Riley zoals Racer hem op de baan zet. De body is werkelijk een prachtig stukje vakwerk. Waar je ook kijkt, rondom is de wagen voorzien van allerlei schitterende details.
De afwerking van lak, print en details is van zeer hoog niveau. Het enige schoonheidsfoutje dat we na wat studie hebben kunnen ontdekken is het feit dat de streep die over het midden van de auto loopt van de achterruit naar de body niet helemaal recht doorloopt. Maar dat kan incidenteel zijn.

 

 We gaan hier geen eindeloze opsomming geven van alle aanwezige details. Dan zou dit artikel te lang worden. Veel te lang. Want als je denkt alles wel gehad te hebben zie je weer iets nieuws.
Laten we het er maar op houden dat wij niets meer kunnen bedenken wat we graag nog anders of extra op dit model zouden willen zien. Racer heeft hier werkelijk perfect werk geleverd.
Zelfs de velgen zijn van dien aard dat je kunt zien dat er iemand aan het werk is geweest met oog voor detail. Ook de losse, niet in de body gegoten extra spoiler en luchtgeleiding op het achtersteven laat dat zien. Kortom, deze nieuwe lijn van Racer maakt indruk. Diepe indruk.
We durven en kunnen gerust stellen dat Fly, maar ook de andere merken en niet te vergeten ook Slot.it zelf er een zeer geduchte concurrent bij hebben gekregen. Want deze Riley en als de kwaliteit zo blijft zeker ook de toekomstige opvolgers zullen gretig aftrek vinden. Zowel door echte verzamelaars als door fanatieke gebruikers die naast goede techniek ook schoonheid kunnen waarderen. Met de Sideways serie bedient Racer eigenlijk nagenoeg iedereen binnen racebaanland.
 
We gaan nog even wat verder in op de gebruikte techniek onder en in deze Riley Zoals gezegd komt de gebruikte techniek, net als bij de resin modellen, van Slot.it. Op zich is een samenwerking als deze natuurlijk al vrij uniek te noemen. Natuurlijk heeft Slot.it de nodige van de gebruikte onderdelen standaard in hun programma. Maar het chassis moet toch steeds speciaal voor de modellen van Racer worden gemaakt, hetgeen de nodige centjes kost en ook doorberekend zal worden richting Riley. Maar die kiezen blijkbaar voor kwaliteit. Hoe dan ook is deze MkXX zijn geld meer dan waard. Zowel wat looks, als wat kwaliteit betreft. Voorin zien we trouwens iets wat wij niet eerder gezien hebben. Op de plek waar de digitale chip gelegd zou kunnen worden, of een verlichtingssetje van bijvoorbeeld Slot.It, ligt nu een kunststof brugje in H-vorm. dit zit met vier schroefjes van onderen aan het chassis vast geschroefd. Waarom? Zeker weten we het niet.
Het is ons niet medegedeeld en we hebben het ook nergens terug kunnen vinden tot op heden.
Misschien een soort extra versteviging van het chassis aan de voorkant? Zou kunnen. Zeker? Nee. Is er verder dan helemaal niets op deze slotcar aan te merken horen we jullie denken? Nou, om heel eerlijk te zijn wel. En aangezien we naast enthousiast ook graag kritisch willen zijn en blijven vermelden we dat hier ook even. En nee, het zijn geen wereldschokkende fouten.
 
 
Eigenlijk zijn het niet eens fouten, maar slordigheden. En dan niet gemaakt door Racer. En ook niet door Slot.it. Door wie dan wel? Nou, door de chinees die deze auto in elkaar heeft gezet.
Want dat is wat slordig gebeurd. Niet a la Slot.It in ieder geval. Is dat zo? Ja, dat is zo!
Nadat we de auto uit de showcase hadden gehaald bleek namelijk al snel dat de voorwielen (op starre as) niet soepel konden ronddraaien. Hadden we eerst de hoop dat dit kwam omdat de velgen te strak waren aangedrukt, het probleem bleek iets groter.
De banden liepen namelijk binnenin ook tegen de wielkast. Maar hier bleek juist ook weer het voordeel van de keuze voor goede techniek. Op de vooras worden ook hier kunststof velgen gebruikt. Dat was dus alleen een kwestie van tegendraads draaien van de velgen om voor iets meer speling te zorgen. En aangezien de as met imbus schroefjes aan de boven- en onderzijde horizontaal (of zelfs onder een gewenste hoek) is af te stellen was het laten zakken van de as, tot deze niet maar tegen de wielkasten aanliep, ook een fluitje van een cent. Probleem opgelost. Hierna nog even een achtervelg wat beter op zijn plek zetten en de auto was klaar voor de rijtest. Deze kleine puntjes zijn onder de aandacht gebracht van de importeur die dit op zijn beurt weer zal doorgeven aan Racer en/of Slot.it is ons beloofd. Hoogstwaarschijnlijk zal betreffende Chinees hierop op maandagmorgen wel worden aangesproken, met de vraag of hij al wakker is.....

Helaas hebben we nog niet met de auto getest. Die test op de baan was gepland voor afgelopen vrijdag. Maar de pakketbezorger gooide helaas roet in het eten. Maar goed, wel iets om woensdag naar uit te kijken. Want dan gaat deze Riley zeker zijn rondjes draaien. Uiteraard gaan we dat hier dan aanvullen zodat het verslag helemaal compleet is. We gaan de auto overigens zoals gebruikelijk testen zoals hij in de doos wordt geleverd. Uiteraard zou je zeggen, maar zo helemaal vanzelfsprekend is dat niet. Want naar goed gebruik biedt ook het chassis onder deze Riley de mogelijkheid om indien gewenst een subchassis voor anglewinder aandrijving te monteren.
Maar dat gaan we dus niet doen. Net zo min als rijden met de meegeleverde en bijna onder de achteras bevestigde magneet. Wat we wel gaan doen is een paar passende Ortmann bandjes plaatsen en daarna de prestaties van deze uitvoering vergelijken met die van de Flyers Riley. Ook gaan we uitproberen of de auto in staat is om de strijd aan te binden met de Group C modellen van Slot.it zelf. We kunnen alleen maar hopen dat we daarbij de auto heel laten....


Conclusie
Racer heeft tot op heden vele slotrace liefhebbers doen watertanden met hun schitterende, maar helaas voor velen te dure resign modellen. Deze Riley is echter beslist een uitstekende pleister op de wonde zoals dat zo mooi heet. Een welhaast perfect afgewerkt schaalmodel, dat bovendien ook nog eens is voorzien van bewezen prima techniek om als prima slotcar gebruikt te kunnen worden. Een mooi huwelijk noemen ze dat toch? Natuurlijk kun je de auto nog tunen en/of voorzien van andere onderdelen. Maar standaard koop je voor het geld een slotcar die zeker elke eurocent waard is. Wat ons betreft is Racer dan ook zeker de juiste weg ingeslagen. Vooral doorgaan zo!

AANVULLING 5 FEBRUARI 2009; DE RIJTEST
Inmiddels hebben we deze Riley op de baan getest. Zoals gebruikelijk op 12.5 volt, zonder magneet en voorzien van Ortmann bandjes achter. De auto voldeed aan alle verwachtingen die we vooraf hadden. En meer nog zelfs. De snelste ronde werf afgelegd in een zeer snelle tijd van 9,268 seconden. Daarmee was deze Riley bijna een tiende sneller dan de Porsche 956 van Slot.it die ik in gebruik heb voor de clubcompetitie! En die is uitgetrimd met lood en voorzien van een voor de clubbaan meer geschikt kroonwiel ook nog! De Riley is dus zowel om te zien als in gebruik echt een geweldige slotcar. Jawel. we zijn er enthousiast over, dat moge inmiddels duidelijk zijn.
Het rijgedrag is, hoe kan het ook anders, vrijwel 1 op 1 vergelijkbaar met een model van Slot.it 
Inclusief het kleine driftje bocht uit. Maar dat houdt de spanning erin. Voor de rest is het echt een auto voor de wat langere wedstrijden, zeker ook op een thuisbaan met niet al teveel voltage.

webtips

Info Riley 

Racer


Slot.it


Q.U.I.C.K   
Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
2 februari 2009 - Copyright racebaan.com