HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP


SLOTING-PLUS SLOTCAR ONDERDELEN


Via importeur QUICK ontvingen we van het merk Sloting Plus, leverancier van tuning onderdelen, een hoeveelheid testmateriaal om een artikel aan te wijden. Bij deze dus aandacht voor dit op slotcar onderdelen en gereedschap gespecialiseerde merk. We bespreken niet alles, maar wel in onze ogen de meest interessante zaken uit hun programma. We kunnen het wel alvast verklappen. We waren en zijn onder de indruk van de kwaliteit van dit merk.
Met behulp van dit materiaal kun je naast een mooie slotracer ook nog eens een heel goede slotcar bouwen. In dit artikel een overzicht van maar wat dit merk allemaal te bieden heeft.

Velgtype Europa
Allereerst hebben we het over de toch grootste blikvanger van Sloting Plus, hun velgen.
De hiernaast afgebeelde velgen, type Mondial, zijn in meerdere kleurvarianten verkrijgbaar.
Hiernaast zijn de kleurverschillen in beeld gebracht. Dat geldt ook voor het hieronder afgebeelde velgtype Mondial. Alle velgen zijn in meerdere hoogte- en breedtematen te krijgen.  


Velgtype Mondial

De hierboven en hiernaast afgebeelde velg Mondial is de velg met op het oog de meeste "diepte". Voor de rest is het, naast de Europa, de meest eenvoudige velg om te zien. Maar desondanks een sierraad voor onder je slotcar.
Zoals je op bovenstaande foto kunt zien is het wel van belang bij deze velgen ook een juiste asbreedte te gebruiken. Het mooiste is natuurlijk als de as niet buiten de velgen uitsteekt. Of eventueel om holle assen te gebruiken.
In dit geval betreft het de goudkleurige uitvoering, bij Sloting Plus de code Au.
Op de foto werd voor gebruik gemaakt van een 15,9 x 8,5 velg en achter van een velg in de maat 16,9 x 8,5. Het gebruik van verschillende type banden (rechte of bolle wang) laat de velg optisch ook nog iets anders uitkomen zoals je kunt zien. De velgen zijn overigens geschikt voor gebruik op assen in de maat 2,38 (3/32).

Velgtype Artic
De velg type Artic lijkt wel wat op het type Mondial, maar heeft de bolling van de velg juist naar buiten lopen en heeft daarnaast zichtbare wielmoer gaten rondom de kern. Dit model is (nog) alleen leverbaar in de hier afgebeelde kleur.  Al deze velgen zijn gemaakt van een aluminium-magnesium legering. Hierdoor, en omdat de velgen zijn vormgegeven als sportvelgen (en zo niet langer geheel massief zijn en eventuele inlays achterwege kunnen blijven), wegen al deze velgen maar 1,2 gram per stuk!  Als hulpmiddel voorziet Sloting plus de velgen per wielmaat van een ander kleurtje.

Velgtype Mercuro
Maar men gaat nog verder. Hun nieuwste model velg, de geheel vlakke Mercoro, is ook nog eens over de gehele kern van de velg van gaten voorzien. En de kern is aan de binnenzijde wat dunner ook nog. Je moet ze dan ook door de openingen heen vastdraaien. Dus ˇf een gaatje maken in de band, of eerst monteren en dan pas de band opleggen. Deze velg weegt, afhankelijk van de maat, slechts tussen de 0,6 tot maximaal 0.9 gram per stuk! De op de foto gebruikte maat 15,9 x 8,5 weegt 0,7 gram. Dat betekend een gewichtsbesparing van nog een 2 gram. Dat lijkt niet veel, maar op hoog niveau toch uiterst belangrijk als je slotcar aan bepaalde gewichten moet voldoen en je met lood het weggedrag van je auto te be´nvloeden.! Sloting plus gebruikt M2,5 schroeven. Een imbus sleutel wordt bij elke set meegeleverd!

Dubbele schroevendraaier (kruis & normaal)
Nu we het toch over gereedschap hebben maar gelijk iets meer hierover. Hiernaast is hun dubbele schroevendraaier afgebeeld. Deze beschikt over een verwisselbare en omkeerbare stift. Te gebruiken als normale en als kruisschroevendraaier. Deze werkt met een klikmechanisme en is dus heel snel naar behoefte om te draaien. De kop draait los en de handgreep is voorzien van reliŰf en biedt lekker veel grip om snel te kunnen werken.

Pinion puller en pusher
Het volgende stuk gereedschap betreft de Sloting Plus puller en pusher om de pinion van je motor te vervangen.  Met name het gemonteerde blokje werkt erg praktisch. Hierin zitten gaten met verschillende diameters. Daar kan de pinion ingelegd worden, waarna de motor aangedraaid kan worden. De pinion kan hierdoor geen kant meer op en centreert zich min of meer zelfstandig op de as. Het dikke stuk op de draaiende as betreft een magnetisch opzetstuk voor gebruik op aan de achterzijde gesloten boxer motoren van het type Ninco NC2 en soortgelijke. Zonder dit opzetstuk kun je hem gebruiken voor andere motoren met een asje. Deze vallen met de achterkant in een gaatje van de as, zodat ze ook niet kunnen wegglijden. Bovendien is het gereedschap net zo dik als de standaard motoren en kun je het dus gemakkelijk gebruiken op de rand van een tafel of zo. Zo hoef je de motor niet vast te houden.
Als laatste hulpmiddel levert Sloting Plus ook nog een hulpstukje mee om de wat smallere pinions (zoals o.a. van NSR) iets beter te kunnen verwijderen. Hij is niet goedkoopste, de kleinste of de lichtste, maar erg handzaam en de beste die we tot nu toe gebruikt hebben!

Schroefbare pinions
 Met een degelijk apparaat als dat is het volgende item des te opmerkelijker. Namelijk met behulp van schroefjes te monteren pinion. Met behulp van een imbussleutel monteer je in een mum van tijd, zonder de motor te verwijderen, een nieuwe of andere maat pinion. Kan een groot voordeel zijn als je onder tijdsdruk op zoek moet naar een juiste over- brenging. Zowel in 6,5 als 7,5 mm te krijgen.

Stoppers
Dan verder naar een essentieel gedeelte van je slotcar. De aangedreven as. Ook daarvoor heeft Sloting plus het nodige ten bieden.
Onder andere deze lichtgewicht stoppers, om de horizontale speling van je achteras naar wens in te stellen. Iets wat belangrijker is dan velen van ons nog beseffen. Dit voorkomt met name overmatige slijtage en onnodig lawaai veroorzaakt door je tandwielen.

Zelfcentrerende as 50 & 55 mm (SLPL 2355)
Naast normale assen in 3 maten heeft men ook deze zogenaamde zelfcentrerende as. Montage van het kroonwiel gaat niet geheel vanzelf, maar laat wel zien waar het kroonwiel geplaatst moet worden om de overhang gelijk te krijgen. 

RRSS Victor's Bushings (SLPL 1001)
Als laatste nog even aandacht voor een ander belangrijk onderdeel binnen de aandrijving, lagers. De hiernaast afgebeelde lagers bestaan uit teflon lagerbussen met daarin los bewegende koperen lagers. Gebruik hiervan betekend dat de as is staat is zichzelf te centreren met zo weinig mogelijk frictie als resultaat. Een as die moet draaien in niet goed gecentreerde lagers levert namelijk overmatige frictie en dus snelheidsverlies op. 

Tot slot nog aandacht voor een andere lager binnen hun programma, de combilager.
Deze bestaan uit een combinatie van een aluminium buitenzijde (ook weer voor gewichtsbesparing) met koperen kern voor de nodige slijtvastheid.
Sloting Plus heeft, naast de hier besproken zaken, nog meer onderdelen in hun programma.
Maar niet alles is hier leverbaar. Wil je meer weten of wil je iets aanschaffen, informeer eens bij je dealer of neem eens een kijkje op de website van importeur QUICK of van Sloting Plus zelf natuurlijk. Beide zijn hieronder te vinden als webtip. Wij zijn in ieder geval onder de indruk geraakt van hetgeen we gezien en uitgeprobeerd hebben. Met name de velgen, maar zeker ook de pully-trekker gaan we nog regelmatig gebruiken in de toekomst!

WEBTIPS

Sloting Plus

Importeur QUICK

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
1 december 2008 - Copyright racebaan.com