HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
TEST: DE ZYTEC VAN SLOTER

Na de klassieke Ferrari 312PB en de Lola maakt Sloter een sprong voorwaarts. In de tijd dan wel te verstaan. Als derde model is sinds kort deze LMP Zytec verkrijgbaar. En, aardig van Sloter, gelijk in twee kleuren. De ene in heel mooi (middel) blauw metallic en de andere in rood.
Die zien we hier. Voor zover wij begrepen hebben was het doel van deze nieuwe speler binnen 1/32 de racebaanwereld om standaard goede auto's te bouwen. Slotcars die weinig of geen werk nodig hadden om lekker te rijden op de club- of thuisbaan. Maar, zoals we in de eerdere test van de genoemde klassiekers al lieten vallen, op een aantal punten waren zelfs de racing versies nog te verbeteren. We hebben in dat artikel trouwens nog wat plaatjes toegevoegd van twee kant en klare uitvoeringen. Wil je dat artikel nog een keer bekijken? Klik dan hier.
Terug naar dit nieuw model. Want dat is het in ieder geval, geen ander merk heeft deze auto in hun programma. Deze versie betreft trouwens nog een standaard versie. De racing versies zullen vermoedelijk niet al te lang op zich laten wachten. We zijn benieuwd wat Sloter van deze in potentie erg interessante auto gemaakt heeft. Die potentie ligt zeker ook in de clubscene. 


De body
Deze Zytec staat beslist goed langs bijvoorbeeld een Audi R10 van bijvoorbeeld Avantslot. Of een van de andere beschikbare auto's uit deze raceklasse. Tenslotte heeft bijna ieder merk deze wel in hun programma of in ider geval gehad. Behalve deze Zytec dan. De body is dus lekker licht, ondanks het plastic (kleine) interieur. Daar is eventueel nog wat gewichtsbesparing te halen.
De body is strak vormgegeven en de rode lak glimt mooi. De auto laat dan ook geen plastice indruk achter. Spuitfoutjes hebben we niet kunnen ontdekken, uitgezonderd wat weggelopen verf op de 2 bultjes op wat normaal de motorkap is. Bij 1 model. De andere heeft daar geen last van.
De print, met name het wit is niet van de kwaliteit die we tegenwoordig gewend zijn, maar ruim voldoende voor een gebruiksvoorwerp als dit. Ook de zilverkleurige ring op de luchtinname van de motor is niet helemaal strak. Voor de rest maakt de auto, mede dankzij de in een aparte ruimte naast de coureur aangebrachte brandblusser en het met knoppen voorziene stuur toch een heel nette indruk. De namen van de coureurs zijn prima te lezen.
De coureur achter het stuur is trouwens bijna helemaal compleet, tot aan de enkels. Zelfs de helm is voorzien van kleurtjes. Een (héél) tengere antenne is aanwezig. Sterk punt zijn de lichtunits.
Die zitten keurig in de body verwerkt. De achterspoiler is redelijk flexibel maar niet afneembaar.
de auto staat op driespaaks velgen, zwart van kleur. Wel een apart gezicht. De velgen lijken in ieder geval goed rond te zijn, wel moeten ook bij deze auto wat gietrestjes weggewerkt worden.

Cijfers
Als we de auto uit kartonnen doos halen nemen we dit keer eerst even de weegschaal en schuifmaat erbij. O ja, dat hadden we vorige keer niet genoemd, maar een showbox levert Sloter niet bij hun product. Ze gaan er blijkbaar van uit dat hun modellen gewoon gekocht worden om te gebruiken. Maar goed, we komen tot de volgende gegevens. De auto weegt in totaal 71 gram.
Het chassis neemt daarvan 51 gram voor zijn rekening, de resterende 19 gram is voor de body en de slechts 2 schroefjes die de body op zijn plek houden. Zeker voor clubrijders natuurlijk ideaal als de auto een keer snel open moet tussendoor. Ook het gewicht van de auto biedt goede mogelijk- heden om deze te zodanig te tunen dat deze aan de verschillende reglementen kan voldoen.
De Zytec op schaal is ietsie meer dan 147 mm lang. De wielbreedte achter is 64,7 en voor 62,9 mm. De wielen vallen op die manier netjes binnen het chassis. De hoogte van de auto zit ergens in de buurt van de 34 mm. Van bodem tot bovenzijde rolbeugel. De wielbasis is 88,8 mm. De achterbanden zijn 21 mm hoog bij 11 mm breed, de voorbanden (ultralaag) 18,5 mm bij 9 mm, beide gestoken op velgen van 15,5 mm hoogte. Het schoentje tenslotte is 6,7 mm hoog.

Techniek
Nadat we de body verwijdert hebben kijken we even verder. Als we het chassis bekijken is dit optisch in ieder geval goed recht. Wat daarbij onmiddellijk opvalt is de (niet verende) losse motorbrug. De auto is voorzien van inline-aandrijving. Gezien de vormgeving heeft men echter al ruimte vrijgehouden voor montage van een sidewinderopstelling. Dit heeft echter wel tot gevolg dat er achterin slechts zeer beperkte ruimte beschikbaar is om met lood te werken.
Wat ook opvalt is de zo te zien geheel standaard motor die in de auto zit, niet al te snel dus.
De motor zit met verloopsteunen in de motorbrug gemonteerd. Er biedt zo de mogelijkheid om indien gewenst ook motor met lange behuizing te kunnen plaatsen.
Het kroonwiel is van het ouderwetse type en maakt bij rondraaien van de as geen beste indruk.
Als we daarmee bezig zijn blijkt al snel dat de lagers bij deze Zytec beter in het chassis vast zitten dan bij de Lola. Maar veel schieten we daar niet mee op helaas. De as en lagers zijn duidelijk niet aan elkaar voorgesteld bij de introductie van het model. De as vertoont zowel horizontaal als verticaal behoorlijk wat speling. Iets was eigenlijk bijna uitgestorven was in racebaanland. Zonde!
De vooras heeft verticale speling. Deze kan verminderd of zelfs vastgezet worden. De daarvoor benodigde imbus schroefjes zitten er echter niet bij. De auto is voorzien van een magneet,type dikke knoopcel. En lijkt daarmee meer bedoelt voor de thuisracer als de clubracer. Maar goed, het hart van de magneet ligt op 44,4 mm van het schroefje waarmee het schoentje op zijn plek zit.
De banden zijn een duidelijk minpunt, met name de voorbanden. Deze zijn erg soepel en we vragen ons af hoe lang ze op de velg blijven liggen.Maar erger nog, het lijkt wel of ze niet uit 1 stuk gemaakt zijn, maar aan elkaar "gelast"... Beiden vertoonden barsten/scheurtjes. Zie foto. Zonde!


CONCLUSIE
Sloter kiest met deze Zytec voor een leuk en zeker ook origineel model dat er ook nog eens goed verzorgd uitziet. Dat zijn pluspunten. Zo ook het strakke en op de juiste plaatsen verstevigde chassis. De mogelijkheid om optioneel een anglewinder opstelling te monteren is niet origineel, maar kan wel van pas komen. Zoals gezegd gaat dit wel ten koste van ruimte voor het plaatsen van lood. De zijkanten tussen de wielen is eigenlijk de enige plek die gewicht op de schaal kan brengen. En twee heel kleine stukjes onder de achteras. Ook het vastgeschroefde en aan de bovenzijde afgeplatte schoentje (i.v.m. de lage body) laat zien dat er best over nagedacht is. Jammer is dan weer dat de koperen busjes van de draadjes iets te lang zijn gebleven. Het kroonwiel, de standaard motor, maar zeker de banden voldoen eigenlijk niet meer aan de huidige standaarden die alle merken inmiddels toch bijna hanteren. De achteras moet ook vervangen worden door een beter passend model. Als die al voorhanden is. Zo niet moeten deze in combinatie met andere lagers vervangen worden. We hopen dat dit incidenteel is, maar vermoedelijk is dat wishfull thinking... Heel jammer! Gezien dit alles, alsmede gezien het ontbreken van een opbergbox, is de auto toch echt wel aan de prijzige kant. Zeker als je grote plannen hebt met deze auto. Dan zit er toch nog een forse investering aan te komen. Of je moet even wachten op de racing uitvoeringen. We hopen dat die wat beter zullen voldoen aan de verwachtingen. Benieuwd of deze Zytec straks op de baan toch nog wat pluspunten kan scoren.Webtips

Fabrikant: SLOTER
Importeur:
Q.U.I.C.K
Zytec racing


Home
| Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
5 september 2007 - Copyright racebaan.com