HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP

DUBBEL DUBBELVERSLAG
: AUDI R10 & PORSCHE SPYDER (1/24 & 1/32


Zoals beloofd bij deze een verslag van maar liefst vier modellen tegelijk. We hebben het over de Porsche RS Spyder ALMS 2006 en de Audi R20 TDI van Le mans 2006. Diverse andere merken leveren met name de Audi inmiddels ook al. Wat dat betreft geen heel erg originele keus dit keer van Carrera. Maar ja, die hebben ze al genoeg natuurlijk.
Beiden auto's komen aan bod in zowel schaal 1/24 als schaal 1/32. Dit om eens te bekijken of er nou wel of geen verschillen te ontdekken zijn tussen beide uitvoeringen. En natuurlijk ook omdat met de 1/24 uitvoeringen in december te Gilze-Rijen de kwalificatie voor het WK Carrera 2008 verreden wordt en we wel eens willen weten waar men dan mee mag gaan stoeien. Een goede gelegenheid toch? Bij deze. Overigens, zoals ook op het eerste plaatje te zien is, hebben we al wat getest met deze modellen. Bij thuiskomst bleek de spoiler van de 1/24 Porsche verdwenen en onvindbaar. Nog maar eens een keertje goed naar zoeken. Die spoiler moeten jullie er maar even bij verzinnen. Een tip; hij lijkt op die van de 1/32 uitvoering ;<) Wel een goede gelegenheid om gelijk aan te geven dat, zowel bij de 1/24 als de 1/32 uitvoering van deze Porsche, de achterspoiler als de grootste van de twee airwings aan de voorzijde los aangebracht zijn. Zo ook de achterspoiler van de Audi. Handig om blijvende schade te voorkomen.

 
DE VERSCHILLEN
Op het eerste gezicht zijn er tussen beide schalen geen verschillen te ontdekken. Bekijken we de modellen van dichtbij blijft dat eigenlijk ook zo. We moeten echt op zoek gaan om wat verschillen te ontdekken. Lakwerk en print is uitstekend. Het geel van de Porsche doet zelfs pijn aan de ogen als je daar te lang naar kijkt. De two-tone grijze uitvoering van de Audi is ook erg mooi gemaakt. Jammer dat je dat eigenlijk alleen ziet als je de auto van boven bekijkt. Een aantal leuke details om te zien zijn de verschillend geplaatste (verchroomde) spiegels en de tankvulopening op de Audi. Op de Porsche zijn de koplampen mooi uitgevoerd en is de stootrand in de cockpit mooi zichtbaar. Beide modellen zijn voorzien van een met knopjes bezaaid stuur, waarbij boven het stuur van de Porsche op het dash nog een digitaal display is nagebootst. Leuk allemaal, maar nog niet echt verschillen tussen beide maten onderling natuurlijk. Het is knap om te zien dat er eigenlijk geen verschillen te ontdekken zijn. Alle ribbels en openingen vinden we terug op beide uitvoeringen. Uiteindelijk dan toch twee verschillen kunnen vinden. Het midden van het stuur van de Audi is bij de 1/24 uitvoering voorzien van een donker vierkant. Display? Bij de 1/32 uitvoering ontbreekt dat. En het glaswerk van de koplampen van de Audi sluit bij het 1/24 model net even iets mooier aan als bij de maat 1/32. Tot slot zijn de velgen van de Porsche in de maat 1/32 iets dieper uitgevoerd en ogen daardoor iets reŽler als bij de andere 3 modellen. Dat was het dan wel.
 
DE TECHNIEK
De in de 1/24 modellen gebruikte techniek is grotendeels vergelijkbaar met de eerder geteste 1/24 Ferrari P330. Inclusief bewegende arm met schoentje voorzien van dubbele slepers, een starre vooras voorzien van vering, aandrijving in sidewinder opstelling en 2 magneten onder de auto die indien gewenst ook van onderuit afgesteld en/of verwijderd kunnen worden. De Audi is nog voorzien van een getrapt chassis, de Porsche heeft een nagenoeg geheel plat chassis, waarvan alleen de zijkanten iets omhoog lopen. Van binnen zit de auto weer behoorlijk vol, zoals we dat gewend zijn. Een printplaat, 4 ministekkers, de nodige bedrading. Druk in het vooronder om het zo maar te noemen.
En dan is hier nog redelijk wat plek beschikbaar. In de 1/32 versies is het binnenin nagenoeg vol.
Wel zit alles relatief netjes onderin de auto. Dat moet ook wel, zoveel plek is er in deze modellen  natuurlijk ook niet. Deze drukte mede ook omdat ze voorbereid zijn voor ombouw naar het nieuwe Carrera digitaal systeem. En voor de in beide maten standaard aanwezige verlichting middels leds.

Want dat hebben beide formaten ook weer aan boord. Er zijn nog wat meer overeenkomsten, maar ook duidelijke verschillen. De 1/32 uitvoeringen hebben wel een starre vooras, geen vering. Beide maten maken gebruik van hetzelfde nieuwe schoentje met een ronde voet a la Scalextric. Ze zijn middels een veersysteem zelfcentrerend (dus niet met behulp van de stroomkabels) en zijn voorzien van een hoge en lange, iets afgeschuinde vlag.
Bij beide schalen is de aandrijflijn aan de bovenzijde afgedekt. Bij schaal 1/24 moet je het deksel vanaf de binnenzijde verwijderen voor een onderhoudsbeurtje. Bij schaal 1/32 ligt de aandrijflijn in inline opstelling op een (vast) subframe. Deze kan met 1 schroefje vanaf de onderzijde worden losgedraaid om wat beter bij tandwielen en motor te komen. Nu we het toch over de onderkant hebben. Ook het 1/32 model is weer voorzien van 2 magneten. De bekende verschuifbare magneet in het midden van de auto heeft echter plaats moeten maken voor een exemplaar met een vaste positie. Deze is nog altijd het sterkste van de twee.  Zowel voor de 1/24 als de 1/32 maat worden er plaatjes bijgeleverd om de magneet desgewenst nog wat te kunnen laten zakken.
Noodzakelijk zal dat alleen niet snel zijn verwachten we. Sterker nog, velen zullen de achterste magneet van beide uitvoeringen eerder verwijderen dan verlagen. 

 
Het rijden
Want twee magneten is toch wel erg veel. Zeker als je deze auto's op een baan gaat gebruiken waarvan de litzen een grotere magneetwerking hebben en het baanoppervlak ook nog stroever is dan bij Carrera. We hebben met de auto's gereden. De maat 1/32 ook nu weer met 12 volt op de baan. Daarmee komt de auto al heel aardig vooruit moeten we zeggen. We kwamen tot een tijd van 10,5 seconden, voorwaar niet slecht. Weliswaar mede dankzij de twee magneten, maar toch.
Met wat extra aandacht voor met name de achterbanden en het verwijderen van de achterste magneet kwam er al veel meer uitdaging in de auto. Datzelfde verhaal geldt eigenlijk ook voor de maat 1/24. Die werd overigens met 16 volt getest. Eigenlijk een volt of twee te weinig, maar hoger gaan de baanvoedingen helaas niet. En de rondetijden liepen op die manier niet eens zo heel ver terug. 
De auto's zijn erg stevig en kunnen dan ook tegen een stootje. Dat, in combinatie met de verwijderbare spoilers en voor 1/24 zelfs bijgeleverde reserveonderdelen, maakt ze prima geschikt voor de minder ervaren rijder. Maar ook een ervaren rijder zal er met wat tuning zeker plezier aan kunnen beleven. Andere banden, een wat sneller motortje, de ingewanden wat uitdunnen en hup.
Want met ongeveer 104 gram voor de 1/32 en 225 gram voor de 1/24 mogen ze wel iets afvallen.
Maar erg mooi zijn ze in ieder geval. Duur zijn de auto's van Carrera ook niet, dus een aanschaf voor gebruik van alleen de body op een ander chassis is natuurlijk ook een aardige optie.....

Wij van racebaan.com wensen alle deelnemers in ieder geval veel succes en nog belangrijker, veel racebaanplezier tijdens de kwalificatiewedstrijd voor deelname aan het Carrera WK 2008! Deze auto's zijn daarvoor in ieder geval een prima keuze!

 

Webtips:

Carrera

Beide auto's volgens Wikipedia:
Audi R10 TDI
Porsche RS SpyderHome
| Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
24 november 2007 - Copyright racebaan.com