HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
TEST: CARRERA GO, DE "KLEINE" VAN CARRERA

Carrera heeft als enige van de grote merken racebanen in meerdere schalen in hun programma.
Carrera Evolution (1/32) en Carrera Exclusiv (1/24) zijn daarvan de meest bekende. Tot slot hebben ze ook Carrera GO, een baan met auto's in de schaal 1/43. Daar gaan we het in dit artikel even over hebben. Tenslotte proberen we onze hobby zo breed mogelijk in beeld te brengen, dus deze telg hoort er dan ook bij. In dit geval werd door Carrera een Super Formula Racing baan ter beschikking gesteld. De titel zegt het al een beetje, een baan geschoold op de wereld van de F1.
We gaan eerst de doos eens nader bekijken.DE INHOUD
Hierboven zien we de doos in beeld, alsmede de inhoud van de doos. En die is op zich niet gering moeten we zeggen. We hebben het hier tenslotte over een baan die in totaal ongeveer hetzelfde kost als de gemiddelde slotcar in de schaal 1/32, of links of rechts in de aanbieding zelfs nog minder. Wat mag je van een dergelijk stuk speelgoed verwachten? We zijn benieuwd.

Eerst nog even kijken wat we voor dat geld allemaal aantreffen in de doos. Dat is in ieder geval niet gering; Allereerst natuurlijk twee auto's, de nodige baanstukken waaronder rechten, bochten, een aansluitstuk met start/finish streep, een baanstuk met rondetelling, twee loopings, twee drukregelaars, een voeding, clips om de baanstukken aan elkaar vast te klikken, steunen voor het viaduct en de loopings en tot slot wat vangrails. De baan die je hiermee kunt bouwen staat op de doos afgebeld en is onderaan dit artikel ook opgebouwd te zien. De baan heeft dan een totale baanlengte van 5,4 meter, verdeeld over een benodigde oppervlakte van 1,7 bij 0,85 meter. 
Een klein hoekje in de kamer biedt dan ook voldoende plek om aan de slag te kunnen gaan.


DE AUTO'S
De set is voorzien van twee Formule 1 bolides, een Ferrari en een Renault. Ondanks de kleine schaal zien de auto's er redelijk gedetailleerd uit, inclusief de nodige details als wielophanging, banden met groeven inclusief opdruk op de wangen, een camera en goed geslaagde reclame op de auto. Ze zijn bovendien stevig en de voorspoiler zit los, zodat deze niet direct sneuveld bij de eerste de beste uitvlieger. Hieronder zijn de beide auto's even wat nader in beeld gebracht.
Geen superschoonheden, maar gezien de doelgroep van jonge kinderen zeker meer dan voldoende.
DE TECHNIEK
Ook deze kleine slotcars zijn voorzien van de bij Carrera gebruikte dubbele slepers. Ze hebben geen draaiend schoentje maar een geleidepin die in het slot valt. Binnenin ontbreken de draden naar de motor maar is een vaste verbinding van ijzerdraad en weerstanden aangelegd. Tot slot een kleine electromotor en kunststof tandwielen, waaronder een relatief groot kroonwiel.
Het chassis is ook herkenbaar van Carrera, zowel wat materiaal betreft als ook de wijze van plaatsing van techniek en magneet.

DE BOUW
Er zat geen handleiding in de doos. Met onze ervaring zat de baan desondanks toch redelijk snel in elkaar. Met name een stabiele afstelling van de loopings vinden kostte hierbij de meeste tijd.
Hierbij wordt gebruik gemaakt van verstelbare steuntjes. Het zal ook een kwestie van gewenning zijn en een goede volgorde, hetgeen ongetwijfeld in de beschrijving zal staan. Als de baan in elkaar gezet is ziet het geheel er in ieder geval degelijk uit. De baanstukken zijn stevig en heel leuk om te zien is dat de bochten voorzien zijn van binnen- en buitenranden, ook nog van verschillende breedte. Bij het insteken van de stekkers voor stroom en regelaars blijkt dat men hier gebruik maakt van gescheiden voeding per spoor. Dit heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat de regelaars zijn voorzien van een turboknop. Hiermee zet je extra stroom op de auto, met name bedoeld om de loopings te kunnen nemen.HET GEBRUIK
Gezien de doelgroep wordt de test uitgevoerd door Frank en zijn zoontje van 7 jaar oud die, hoe kan het ook anders, uiteraard al wat racebaanervaring achter de rug heeft.
Nadat de auto's op de baan zijn gezet gaan ze van start. Dat blijkt nog niet mee te vallen.
Met name het nemen van de looping vergt een goede timing om tijdig de turboknop te bedienen, zeker gezien het feit dat er bij de buitenste looping maar een beperkt recht stuk beschikbaar is.
Na de nodige rondjes lukt dit echter al een stuk beter. Helaas laat het rijden zonder gebruik te maken van de turboknop wat te wensen over. Misschien dat dit wat beter wordt als de auto's wat beter ingereden zijn, maar in het begin was het niet mogelijk om alleen door gebruik te maken van de drukker de bochten door te komen. Uiteindelijk bleken de beste resultaten bereikt te worden door de regelaar gewoon ingedrukt te houden en gas te geven middels het indrukken van de turboknop. Het aantal uitvliegers bleef binnen de perken en als dit gebeurde reed de auto min of meer gewoon rechtdoor. De keren dat de auto's in de looping slachtoffer werden van de zwaartekracht hebben geen schade veroorzaakt aan de auto's. Het spreekt voor zich dat de auto's g, gezien de doelgroep, door de magneet behoorlijk vast op de baan liggen. Je kunt dan ook snel je rondjes afleggen als je een beetje gewend bent aan het functioneren van het geheel.
De rondeteller deed zijn werk naar behoren. Wat dat betreft is een aanschaf als deze geen tegenvaller.CONCLUSIE
Voor de relatief kleine prijs die je voor een baan van Carrera GO betaald krijg je kwalitatief gezien in ieder geval waar voor je geld. Wat dat betreft is het de meerprijs boven de andere "meeneem"racebanen in de speelgoedwinkels zeker waard. Ander groot voordeel is dat zowel auto's als baanstukken los verkrijgbaar zijn, net als bij de grotere broertjes. Zeker gezien het feit dat men bij Carrera GO veel met thema's werkt zoals James Bond en andere bij kinderen populaire onderwerpen is dat vaak een leuke aanschaf. De loopings blijven altijd een onderwerp van discussie.  Met de praktijk, zeker met een formule 1 race, heeft het in ieder geval niets te maken. <aar voor de 7 jarige coureur bleef het leuk om volgas door de looping te scheuren.
Wat extra baanlengte op de rechte stukken is echter wel gewenst. Al met al is een baantje als deze een leuke start om kennis te maken met de racebaanwereld en eventueel een kinderwens in vervulling te doen gaan. Ook voor de vader die zijn eigen materiaal wil sparen is dit een leuk alternatief voor zijn kids. Is het echter een aanschaf die bedoeld is om ook de grotere broers en zussen of vader zelf (voor langere tijd) bezig te houden adviseren we toch om nog even wat door te sparen voor een racebaan in de wat grotere schalen....

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
5 maart 2007 - Copyright racebaan.com