HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP

                                 TEST
: CARRERA CHEVROLET DEKON MONZA "LE MANS 1978"


Een hele mond vol de kop van dit artikel. Toch is dat de officiŽle doopnaam van deze slotcar.
Carrera heeft en naam hoog te houden op het gebied van toch wat afwijkende modellen binnen onze hobbywereld. Daar hebben we in de loop der jaren al de nodige voorbeelden van voorbij zien komen. Deze Chevrolet valt ook in die categorie. Geen voor de hand liggende F1 of GT wagen.
Wagens als deze zijn altijd een kwestie van smaak. Of meer nog, van leeftijd en/of interesses uit het verleden. Met name beoefenaars van onze hobby die in die tijd al races volgden op de TV of live kunnen slotcars als deze zeker waarderen. Dat is onder meer de doelgroep voor dit soort auto;s van Carrera. En ook de reden dat we er hier aandacht aan besteden. Lelijke auto's bestaan niet zegt men, dat is altijd een kwestie van smaak. Neem bijvoorbeeld de modellen van Citroen in de loop der jaren. Door de een vergruist, de ander vind ze helemaal geweldig.
Deze Chevrolet Dekon valt wat dat betreft nog wel mee. Hij doet sterk denken aan bijvoorbeeld de klassieke Ford Capri. Of aan een Porsche 911. Een Porsche 911..?? Jawel, we zien je denken...
Nee, we zijn niet gek geworden. Wacht maar tot je verderop in dit artikel de achterkant ziet!


Wat als eerste opvalt is de vrij unieke kleurencombinatie van deze auto. Het rood-wit-blauw oogt op zich bekend, maar de combinatie met geel is op zijn minst toch wel bijzonder te noemen. Maar goed, al met al staat het deze racewagen niet eens verkeerd. Vinden wij dan. Dit, samen met de opvallende startnummers maken het toch een echte racewagen om te zien. Wat reclame betreft is het verder een vrij rustig ogende auto. Die ziet er, net als de lak, wederom keurig netjes verzorgd uit. De voor Amerikaanse begrippen normale, maar in onze Europese ogen wat kitscherige velgen, in chroom met goud, trekken ook de nodige aandacht. Ook de verchroomde spiegels verloochenen de afkomst van de auto niet. We hadden graag gezien dat ook de dikke uitlaten aan weerszijden verchroomd waren geweest. Nu doen deze wat plasticachtig aan.
Wel leuk om te zien is het feit dat de diverse uitlaten van het blok samen komen een de dikke eindpijp. De veiligheid is ook dik in orde met zware rolkooi en de brandblusser die letterlijk voor het grijpen ligt. Dit alles, in combinatie met een paar keurig afgewerkte (werkende) verlichtingunits maken het geheel tot een keurige slotcar om te zien. Complimenten zijn hier zeker op zijn plaats.

Tot zover de bespreking van het uiterlijk. Door naar het nog altijd belangrijkste gedeelte van een slotcar. Hier is (sommigen zullen zeggen helaas) nog niets aan veranderd. Carrera staat en gaat nog altijd voor (Duitse) degelijkheid wat dat betreft. Op zich kunnen we wel waarderen dat Carrera wat dat betreft nog altijd hun eigen weg kiest en zich niet aanpast aan "de rest"...
En toch, we zijn er van overtuigd dat ze, in ieder geval buiten Duitsland, meer auto's zouden verkopen als ze zouden besluiten om toch eens over te stappen naar gebruik van meer "eigentijdse" technieken. Gebruik van een zwaar chassis en de nodige min of meer overbodige elektronica zoals richtingsschakelaar en bekabeling van de verlichting maken de auto;s tot ware zwaargewichten. Toch zijn er al zaken aangepast voor en na, waardoor ze in ieder geval al een stuk beter rijden dan vroeger. De aandrijflijn zou wat meer remkracht mogen bieden, maar is tegenwoordig verder prima in orde en behoort tot de meest stillen binnen het racebaanwereldje. Ook het gebruik van de twee magneten verdeelt kopers in twee kampen. De een vind het zwaar overdreven, de ander waardeert het des te meer. Overigens zit in deze wagen geen verschuifbare voorste magneet. Wel zijn beide van buitenaf te verwijderen of aan te passen. De vooras ligt ook weer in lagers en ook het grote schoentje met dubbele slepers is weer als vanouds.


We hebben nog niet gereden met deze auto. Dat gaan we zeker wel nog doen. De onlangs geteste "Moby Dick" was wat dat betreft een aangename verrassing dus we zijn benieuwd.
Bovendien was dit niet de enige auto die beschikbaar werd gesteld voor een test. Ook de Audi R8 wordt deze week namelijk nog besproken. Die mag dan ook mee naar de racebaan om de nodige testrondjes te draaien. Hoe dan ook, deze Chevrolet is wat ons betreft, hoewel afwijkend, zeker een welkome aanvulling op de meer voorkomende modellen. Verandering van spijs doet eten.
De resultaten op de baan zullen we op de testpagina aanvullen, tegelijk bij de publicatie van het artikel over de Audi R8. En zeg nou zelf eens. Lijkt het hieronder niet echt een Porsche 911...??!!


 

Webtips:


Carrera

Info & foto's

Deze Porsche als achtergrond?

 Home
| Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
13 december 2008 - Copyright racebaan.com