HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP

         
                                                                           DTM 2004 VAN CARRERA

 
                     DTM AUDI A4 "RED BULL"    DTM MERCEDES CLK "AMG"

De Deutsche Tourenwagen Meisterschaft, beter bekend als de DTM,  heeft inmiddels ook in Nederland vele fans. Dit bleek ook tijdens de onlangs gehouden en druk bezochte race op Circuit Park Zandvoort. Het F1 team van Minardi, met hun twee Nederlandse coureurs Albers en Doornbos, gaf hier nog even een leuke show weg, voor de fans en hun sponsors natuurlijk!
In de DTM wordt er nog echt om een plekje gestreden. Dit levert natuurlijk altijd een spannende race op. Overigens jammer dat Volkswagen (nog?) niet meestrijdt in deze competitie. 
BMW zal het in ieder geval te druk hebben met hun entree in de F1 volgend jaar!

Carrera bracht onlangs uit deze spannende competitie voor de liefhebbers in racebaanland een aantal aantrekkelijke auto's uit. Racebaan.com kreeg de beschikking over maar liefst drie van de beschikbare zeven uitvoeringen! Ze komen dan ook alle drie even aan bod....
Twee maal de Mercedes C-Klasse, respectievelijk  bestuurd door Christian Albers en oud F1 coureur Jean Alesi, en een Audi A4 bestuurd door Ekström.
Uiteraard waren wij graag bereid deze racewagens eens te vergelijken met de eerder door Scalextric en SCX uitgebrachte DTM modellen.

De Mercedes van J. Alesi is een lust voor het oog....

Stevig bodywork....Er worden 2 reserve-sterren standaard als reserve bijgeleverd!


"PLAATJES".
Naar onze mening zijn deze modellen pláátjes om te zien! Met name van de geheel in chroom uitgevoerde Mercedes van Alesi zijn we zeer gecharmeerd! Maar ook de Audi, in "Red Bull" uitvoering is en blijft een beauty. Om meerdere modellen in één plaatje mooi in beeld te brengen valt niet mee, maar geloof ons maar op ons woord, het blijft een mooi gezicht om ze bij en langs elkaar te zien staan. De auto's zijn weer zeer precies uitgevoerd, zover na te gaan zijn alle spoilers en luchthappers keurig vertegenwoordigd (en dat zijn er wat tegenwoordig..). 
Ook ruitenwisser, tankaansluiting en interieur laten weinig tot niets te wensen over. Ook bij deze wagens is het mogelijk en aan te raden om de spiegels voor een heftige race te verwijderen.
Het lakwerk van de Mercedes van Alesi schittert je letterlijk tegemoet en ook de prints zijn van hoge kwaliteit. Iets wat zeker bij de fel gekleurde reclame van Red Bull  niet meevalt! Antenne's zijn niet aangebracht en kunnen dus ook niet sneuvelen.  Ook nu liggen de prachtige velgen weer heel mooi opgesloten in het bodywork. 
Kortom, de uitstraling van deze auto's? KLASSE met hoofdletters! 

Glimmende lak en zeer mooie velgen met strak Dunlop rubber

De Mercedes CLK DTM als bureablad?  Klik hier! 


TECHNIEK

De auto's behoren zeker niet tot de lichtste in slotraceland. Ze voelen en zijn ook zeer degelijk uitgevoerd. Zowel het chassis als de body, samen zo 'n 105 gram, zijn zwaarder dan gemiddeld. Overigens zien we ook hier dat een deel van het bodywork aan het chassis blijft zitten na openen.
De techniek onder de kap is, met de dubbele magneet, waarvan 1 verstelbaar, weer zeer vertrouwd. De standaard motor (inline) oogt ook bekend. De velgen en assen zijn van goede kwaliteit, evenals de strakke en van opvallende reclame voorziene slicks. Zowel voor als achteras lopen in nagenoeg spelingvrije bronzen lagerbusjes.Bij de Audi ligt de printplaat voor het licht boven de tandwielen!
Bij de Mercedes ligt de printplaat voor op de bodem.

 
Velgen en bandjes zijn mooi rond. Het loopvlak van de banden wordt nagenoeg geheel benut. Dit hebben we wel eens anders meegemaakt!
Opvallend is dat de printplaatjes voor de verlichting bij beide auto's op een andere plek is aangebracht (demontabel), bij de Audi zelfs boven de tandwielen! Het binnenwerk maakt dit wel noodzakelijk, maar in ieder geval is er ruim aandacht aan besteed. 
De auto is standaard voorzien van (xenon) verlichting voor en achter. Hierdoor is het wel erg druk in het voor- en achteronder!
Loodplakkers zullen hier inventief moeten zijn.


De kleuren van Red Bull zijn altijd een opvallende verschijningHoezo downforce op de achterwielen is belangrijk....??
Als je goed kijkt zie je zelf "metallic"l akwerk.....


DE RIJERVARINGEN
We hebben een Mercedes van Albers en de Audi van Ekström uitgekozen voor onze rijtest. Even voorzichting starten en jawel, eerst nog even de schakelaar omzetten voor de juiste rijrichting. Al na de eerste meters kijken we elkaar aan, opnieuw verbaasd over de grote stilte waarin deze auto's de meters asfalt verslinden. Echt onvoorstelbaar! De nodige ronden worden afgelegd en we proberen de auto's uit met de diverse magneetstanden. Dit blijkt van grote invloed op het weggedrag van de auto's. Op eenvoudige wijze kan ook iemand zonder veel ervaring op het gebied van tuning de auto naar smaak aanpassen, van een baanklever tot een uitdagend slippende racer..... De Audi bleek in de praktijk iets moeilijker hanteerbaar, mogelijk een gevolg van de achterin gemonteerde printplaat? Verder geen probleem, het is en blijft een eerlijke strijd tussen beiden.
Wel even een klein advies om eventuele contactproblemen uit de weg te gaan; Houd de slepers wat korter en breder of monteer vanaf de eerste ingebruikname wat hardere slepers. Deze vervormden tijdens onze testrit namelijk vaker dan wenselijk was, tevens het enige wat zwakkere onderdeel van de auto.  
Nog altijd zijn de auto's van Carrera geen echte sprinters en de remwerking zou wat forser mogen zijn. Na de nodige ronden en wat aanpassing van ons "normale" rijgedrag gaan de wagens vlot en strak over de baan. Met iets minder magneet gereden geven ze af en toe "een uitdagend kontje".
Zoals reeds eerder aangehaald zijn er door andere merken ook DTM wagens uitgebracht. Dus maar even een DTM Mercedes uit 2003 van Scalextric tevoorschijn gehaald. Zoals bekend standaard uit de doos ook voorzien van een behoorlijke magneet. Na enige gewenning en min of meer tegen onze verwachting in blijkt dat Carrera best aardig  met de Scalextric overweg kan.
Ook racen tegen de standaard iets langzamere en eveneens met verstelbare magneet voorziene auto's  van SCX moet met de Carrera geen probleem zijn.
Al met al dus een zeer welkome aanvulling voor op onze racebanen en een overweging om aan te schaffen als tegenstander bij een ander merk!
Is ons verder nog iets opgevallen? Jazeker! De verlichting is naar onze mening de mooiste die momenteel standaard in de auto's voor op de racebaan wordt geleverd!


Albers opstapje naar de F1....

CONCLUSIE

Carrera laat met deze modellen te zien oog te hebben voor de concurrentie en voor detail. Hoewel de standaard motor langzaam aan vervanging toe is (zeker gezien de ontwikkeling van de steeds snellere motoren bij de overige merken) kun je met deze zeer degelijk uitgevoerde wagens veel racelol hebben. Door de mogelijkheden die standaard worden geboden (richtingschakelaar en verstelbare magneet) zeker geschikt voor de minder ervaren racers en kinderen. Voor de meer ervaren racers een uitdaging om door het vervangen van de motor en het strippen van de rest van de auto een aantrekkelijke winnaar in elkaar te zetten. De basis is in ieder geval prima! 
Gezien dit alles, in combinatie met zo ongeveer laagste aanschafprijs op de markt, scoort Carrera ons inziens opnieuw "zeer goed" met deze auto!

Beslist indrukwekkende achterpartijen....Beslist indrukwekkende achterpartijen....Beslist indrukwekkende achterpartijen....


Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
5 september 2005 - Copyright racebaan.com