HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP

         
THE FAST AND THE FURIOUS; FORD MUSTANG EN NISSAN 350Z (TUNING) VAN CARRERA
 

Het was even een tijdje stil op racebaan.com. Geen angst, we gaan vrolijk verder waar we gebleven waren. De stilte had overigens een goede reden. Achter de schermen is intussen wl heel hard gewerkt hoor! De reden voor de stilte staat al aangekondigd op onze homepage....
In dit artikel de al enige tijd geleden aangekondigde test van auto's behorend tot het nieuwste thema van Carrera; "The Fast and the Furious".
Opnieuw een door Carrera aangekochte licentie om thema-auto's voor op de racebaan te mogen produceren. De film, of beter gezegd inmiddels, de films van The Fast and the Furious zijn wereldberoemd. Een ode aan alle tuning liefhebbers en straatracers over de hele wereld.
Een cult voor de vele deelnemers, een schande en overdreven lelijk voor buitenstaanders.
In dit geval hebben we het over de Ford Mustang in klassieke uitvoering (het nieuwe model van de Ford Mustang heeft Carrera inmiddels ook in hun programma) en een tuning versie van de ook op racebaan.com veelbesproken Nissan 350Z. De Mustang is een relatief bescheiden straatversie, de Nissan daarentegen is juist bijzonder opvallend aangekleed....

.
             

UITERLIJK
De Ford Mustang is voorzien van een mooie groenkleurige metallic lak. In lengterichting lopen over de auto twee brede witte banen, vrij kenmerkend voor sportievere uitvoeringen Ford.
De strepen zijn overigens goed aangebracht, strak van lijn en overal helder wit.
Verder is de auto alleen aangekleed met heel veel chroom, zoals dat hoort bij een dergelijke klassieke Amerikaan. Binnen- en buitenspiegel, ruitenwissers, grillerand en rand van de achterzijde, wiellijsten, bumpers en uitlaten. De auto is trouwens voorzien van groen getint glas. Achter het driespaaks stuur een "coole" bestuurder, met zijn hemd open tot aan zijn buiknavel.
De zijramen staan overigens "open". Van ons had er dan ook best een figuurtje in mogen zitten die zijn arm nonchalant op het portier had hangen....
Het dashboard is verder niet gedetailleerd. Onder de auto meerkleurige spaakvelgen.
De Nissan is zodanig uitgevoerd dat de oorspronkelijke auto nog nauwelijks te herkennen is.
De Nissan is uitgevoerd in mat grijs en zwart en voorzien van een zeer grote tattoo op de rechterzijkant, dak en een stukje op de motorkap.  Op het portier staat een vervaarlijk uitziende tor afgebeeld. Verder van voor tot achter allemaal tuning wat de klok slaat. Aangepaste bumpers, verbrede wielkasten, sideskirts, opengewerkte zijspiegels, een forse achtervleugel en verchroomde dubbele uitlaten. Ook hier trouwens tweekleurige spaakvelgen met een zwarte kern en chromen randen. Door de (ook groen getinte) ramen zien we achter de veel gebruikte fles lachgas om het vermogen de motor indien nodig tijdelijk even op te krikken.....
Achter het stuur een gespierde kerel gekleed in zogenaamde tanktop en beide handen stevig aan het stuur. De plaats van de antenne, linksachter naast de verlichtingsunit is opvallend te noemen. Beide auto's zijn, zoals het hoort, voorzien van (verschillende) profielbanden.


TECHNIEK
De auto's van Carrera zijn zeer stevig, maar daardoor zoals bekend niet de lichtste in slotraceland. De Nissan weegt 105 gram en de Ford 97 gram. Daar is eventueel wel wat aan de doen, bijvoorbeeld door het verwijderen van de richtingschakelaar en bijbehorende bedrading.
Ook deze wagens zijn beide voorzien van twee magneten. Op een baan van Carrera of Scalextric sport is driften daarmee nog goed mogelijk. Voor banen met meer grip is de achterste eigenlijk overbodig. Indien gewenst zijn ze natuurlijk ook beide te verwijderen, hoewel de ruimte om met lood te werken erg beperkt is.
De rest van de gebruikte techniek is inmiddels allemaal vrij bekend. Beide hebben de motor achterin, in inline opstelling. Zoals bekend zorgen de kunststof tandwielen in combinatie met het motortje altijd voor een prima en zeer stille aandrijving. Dat is hier niet anders.
De assen zijn standaard ingevet en liggen zowel voor als achter in bronzen lagers.
Verticale speling is er niet of nauwelijks, horizontaal alleen voor een beetje.
De motoren liggen vrij vast op hun plek. De techniek is eigenlijk gewoon goed te noemen.
Een keuze om in de nabije toekomst te kiezen voor een wat lichter chassis en wat feller motortje zouden we echter wel ondersteunen.
De schoentjes met dubbele brede slepers zijn wat aan de grote kant en wiebelen een beetje.


   


HET RIJDEN
Beide auto's hebben wat testronden gedraaid op een SCX baan. Door de twee aanwezige magneten waren beide auto's zeer baanvast. Beide auto's zijn op die manier prima geschikt om met hogere snelheden hun rondjes te draaien. Trekkracht en remwerking zijn zoals altijd iets minder dan bij andere merken, maar door de hoge baanvastheid ligt de gemiddelde snelheid toch op een acceptabel peil. Wordt de achterste magneet verwijderd is de Ford, door diens geringere breedte ten opzichte van de Nissan, ietwat in het nadeel. Op zoek naar de grens tussen driften en uit de baan vliegen kantelt de Mustang net wat eerder. Wat lood aan bijvoorbeeld de onderkant van het chassis zal dit wel kunnen opvangen.
De techniek doet zijn werk verder ook nu uitstekend, problemen hebben zich niet voorgedaan.
De verlichting die Carrera standaard in hun voertuigen monteert bevalt ons ook nu prima.
Niet overdreven fel, en zodanig van constructie dat hij eigenlijk bijna altijd op volle sterke brand.
Slecht bij iets langer gas loslaten dooft het licht. Om de auto's zij en zij hun rondjes te zien draaien is dan ook een lust voor het oog.
Na afloop hebben we nog even naar de bandjes gekeken. De bandjes van de Nissan bleken iets vlakker te zijn dan die (smallere) van de Ford. Deze bleek nog wat teveel op de zijkanten van de banden te rijden, met name achter. Hier moet dus nog wat werk verzet worden, zeker als je gaat voor het rijden met minder of geen magneet. 

CONCLUSIE

Carrera heeft ons inziens een leuke en originele keuze gemaakt voor deze beide modellen. Het was natuurlijk veel meer voor de hand liggend geweest om twee moderne auto's uit te brengen. Keuze genoeg in de betreffende films. Met name het getint glas is erg origineel. Wat dat betreft laat Carrera de laatste jaren steeds meer zien oog te hebben voor details. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan de Neon verlichting onder de auto en de spinner wielen bij de Chevrolet Corvette.
Zeker de Nissan is een bijzonder opvallende auto. En de Mustang een leuke aanvulling op je collectie "Amerikanen". De techniek, met name op gebied van de snelheid, is misschien wat verouderd, het is en blijft een degelijk product met betrouwbare techniek aan boord. En een ander motortje is nogal eens snel gemonteerd.
Al met al vormen deze beide auto's, die ook nog eens prettig geprijsd zijn, een leuke en originele aanvulling in ons gelukkig nog regelmatig groeiende racebaanlandje.

        


Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
7 november 2006 - Copyright racebaan.com