HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
 
TEST: FERRARI 512 BB LM van CarreraCarrera komt wederom met een model van Ferrari voor op de racebaan. Een auto die eigenlijk reeds voor 2004 gepland stond, maar nu dus alsnog is uitgebracht. We hebben het hier over de Ferrari 512 BB LM. Een hele mond vol, mag ook wel, het is zeker voor een Ferrari een behoorlijk grote auto. Op zich al een heel bijzondere modelkeuze van Carrera, want het is wat zijn racehistorie betreft niet echt een succesvolle racewagen geweest. 
Dit ondanks zijn 5 liter V12 motor met, afhankelijk van de modificaties, ergens tussen de 450 en 500 PK. Drie auto's werden, als voorloper op hun deelname aan Le Mans, voor het eerst ingezet tijdens de 24 uurs van Daytona. Zoals gezegd niet echt succesvol, 1 auto crashte, de andere trokken zich voor het einde terug. Geen best voorteken, wat helaas nadien bewaarheid werd. 
Tijdens 3 jaar deelname aan de 24 uurs van Le Mans bleek een 5e plek het hoogst haalbare. Historisch dus geen topper voor Ferrari, des te leuker dat Carrera toch een dergelijke auto uitbrengt voor op de racebaan. En zowaar niet 1, maar liefst in 4 uitvoeringen gelijktijdig!


PROFIEL
 Merk.....................Carrera 
 Auto.................Ferrari 512
 Uitvoering..................race
 Kleur...................wit/rood
 Referentienummer...........27100
 Lengte.....................157mm
 Breedte.....................64mm
 Hoogte....................36,5mm
 
 Aandrijving...............inline
 Overbrenging................9x27
 Banden....................slicks
 Bandenmaat voor............19x10
 Bandenmaat achter..........20x12
 Verlichting...................ja
 Magneet..................2 stuks
 Verpakking...........geschenkbox
VERWACHTINGEN
Carrera heeft op de Nederlandse markt, wat betreft rijeigenschappen van de auto's, bij vele racebaanliefhebbers nog steeds een inhaalslag voor de boeg. Toch hebben de meest recent uitgebrachte auto's goede indrukken achtergelaten. De Ferrari F1 bijvoorbeeld bleek een solide schoonheid en een geduchte concurrent op de baan. We waren dus benieuwd wat deze 512 BB in racetrim op de baan zou gaan doen.
De auto wordt geleverd in de bekende luxe showbox van Carrera, deels voorzien van spiegelende achterwand en inclusief reserveslepers in de bergruimte aan de achterzijde. Als een doos dan toch wat groter moet zijn een mooi voorbeeld! 
De auto maakt in de doos al een grote en degelijke indruk, maar ook uit de doos maakt de auto dit meer dan waar. Deutsche gründlichkeit dus!
DE AUTO NADER BEKEKEN
Als je de 512 uit de doos haalt blijkt al snel dat het geen lichtgewicht is. Op zich niet vreemd, gezien het bekende solide chassis, wederom voorzien van 2 magneten, waarvan de voorste verstelbaar en de schakelaar voor de rijrichting. De auto is weer standaard voorzien van verlichting voor en achter.
De buitenzijde van de auto oogt prima, zeker afdoende voor een auto die bedoeld is om te gebruiken. Een ruitenwisser is aanwezig, evenals (afneembare!) spiegels, zichtbare tankdop, twee dubbele uitlaten onder het chassis, een (stevige) spoiler etc. Ook de tweekleurige 5-spaaks velgen zien er goed uit en wat belangrijker is, ze lijken prima rond te zijn.
Niets opvallends te ontdekken dus? Jawel, opvallend is dat Carrera op dit model een schoen (echt geen schoentje) met dubbele slepers monteert!
De print is keurig, we hebben geen foutje kunnen ontdekken, zelfs de kleine lettertjes zijn leesbaar.

Het bekend ogende chassis van Carrera

DE TECHNIEK
Na het verwijderen van de stevige kap is het wel even schrikken als we zien wat Carrera allemaal in de auto heeft aangebracht; Uiteraard een motor en 2 assen, maar daarbuiten nog een fors uitgevallen printplaatje met (heel veel) bedrading ten behoeve van de schakelaar en verlichting en natuurlijk de schakelaar zelf. Het behoorlijk druk in het vooronder en liefhebbers voor het rijden met lood zullen toch even plaats moeten maken. Maar goed, dit alles hoeft natuurlijk geen nadeel te zijn, zeker niet als alles naar behoren blijkt te werken. Er wordt wederom gebruik gemaakt van kunststof tandwielen, hetgeen weer een stil rijgedrag belooft.
De horizontale speliing op beide assen is gering, echter de verticale speling in de lagerbussen, met name van de achteras, had iets minder mogen zijn. Mogelijk is dit euvel echter in andere uitvoeringen iets minder. Jammer, want de bussen zelf zitten prima vast in het chassis. Dit laatste geldt ook voor de motor die rotsvast blijkt te zitten. Ook hier weer degelijkheid dus!
Voor de goede orde wel eventueel even de moeite te nemen om de banden op de wat scherpe kanten met wat schuurpapier wat af te ronden, dit om "happen" in de baan te voorkomen.
Genoeg gezien, tijd om de carroserie weer met de 4 schroeven vast te zetten en de baan te betreden..

Lekker felle lampen en nagenoeg direkt op sterkte....De bekende dubbele ronde achterlichten van Ferrari

DE RIJERVARINGEN

Zoals altijd hebben we de auto eerst getest zoals hij standaard uit de doos komt, in dit geval dus met 2 magneten. Op deze manier ligt de auto rotsvast op de baan. Nadeel is echter dat de motor heel hard moet werken en het op snelheid komen wat te lang duurt. De topsnelheid zelf is verder zeker niet slecht. Ook tot stilstand komen is geen enkel probleem. Dit alles doet de auto weer in relatieve stilte.  Opvallend is dat de verlichting al bij geringe spanning zijn werk op volle sterke doet. Als je maar heel even remt en de auto met wat gas door de bochten stuurt blijft deze nagenoeg altijd branden. Dit heeft Carrera dus prima voor elkaar! 
Omdat hoge bochtsnelheden mogelijk zijn zul je hier veel goed kunnen maken op andere auto's. Gezien de degelijkheid en eenvoud van controleren met de twee magneten een prima auto voor de wat jongere en enthousiaste rijders onder ons. Voor de rijders met iets meer ervaring mag het echter allemaal wel wat moeilijker en heftiger worden.

Vandaar dat we even de achterste magneet die, net als bij SCX, achtering onder het chassis ligt, hebben verwijderd. De voorste magneet werd in de middelste positie geschoven. Deze kleine maatregelen hadden direct leuke gevolgen voor het rijgedrag van deze toch klassieke racer. De motor kon onze actie zeker waarderen, de acceleratie ging meteen een stuk omhoog en de auto wilde duidelijk een stuk sneller uit de startblokken en uit de bochten. 
Opvallend, omdat de remweg nauwelijks langer werd. Meteen een meer levendige auto dus. 
Hier bleef het echter niet bij, want op dat moment bleek dat het gewicht van met name de forse achterste van de auto voldoende was om regelmatig bij te dragen aan een heerlijke drift in de bochten. Echt rijgedrag voor een sportwagen met achterwielaandrijving en een dikke V12 met heel veel power. Het verwijderen van beide magneten en het voorzien van lood zou wel eens heel veel lol aan de eigenaar kunnen opleveren....

Mooi om te zien, de lekker vette 5 liter V12 motor
OORDEEL

Carrera houdt grotendeels vast aan zijn vertrouwde techniek. Het feit dat men sedert kort de moeite neemt om de rijeigenschappen iets meer in de richting van de concurrentie te krijgen is lovenswaardig. Grootste wint (letterlijk en figuurlijk..) is echter het feit dat men voor weinig geld een heel nette slotcar kan kopen. Carrera hanteert tenslotte zowat de laagste prijzen op de markt. In die zin dus zeker veel auto voor je geld en, indien gewenst, ook meer financiële ruimte om de auto te tunen, bijvoorbeeld met betere onderdelen of een andere motor.....
Omdat de FIA GT klasse enorm populair is in racebaanland zullen we over een tijdje ook nog een testverslag gaan maken van de reeds eerder door Carrera uitgebracht Ferrari 575. Eens zien of deze op de racebaan een waardige tegenstander kan zijn voor bijvoorbeeld Corvette's, Saleens en Maserati's.... 

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
26 juni 2005 - Copyright racebaan.com