HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP

TEST: CARRERA FIA GT;   Ferrari 575 & Maserati MC12

De raceklasse van de FIA voor de duurdere sportauto's, het FIA GT kampioenschap, geniet een toenemend aantal fans. Buiten het feit dat in deze competitie veel mooie auto's te zien zijn, waar menigeen van ons helaas altijd alleen maar van kan dromen, worden hier ook heel mooie gevechten op de baan uitgevochten. Ook wij van racebaan.com dragen deze tak van autosport een warm hart toe. Voor op de slotracebaan waren er al de nodige auto's beschikbaar, denk aan met name de Viper's, de Corvette C5R en de Lister Storm.
Inmiddels hebben zich binnen deze competitie al weer een tijdje een aantal nieuwe hoofdrolspelers aangekondigd, wat ook in racebaanland gelukkig niet onopgemerkt is gebleven. 
Een tijdje geleden testen wij al de Maserati MC 12 van Scalextric.

Ferrari 575 GTC "Barron Connor racing"


Ook Carrera heeft inmiddels modellen uit deze raceklasse in hun programma. Ook zij hebben de Maserati MC 12  beschikbaar, evenals de Ferrari 575 GTC. D
e hoogste tijd dus om hier eens aandacht aan te besteden. Van beide auto's zijn al meerdere uitvoeringen beschikbaar, waarvan we er hier verschillende laten zien.

Wederom een dubbeltest dus. Dit keer in twee delen; In dit deel veel aandacht voor het uiterlijk van de diverse auto's en in het kort de techniek. In deel 2 nog meer plaatjes, de Ferrari 575 als te downloaden bureauachtergrond en een uitgebreide vergelijkingstest op de baan. Zowel onderling, als met een aantal auto's van de andere merken.
Beide auto's leggen elkaar in de competitie tenslotte het vuur aan de schenen, waarbij de Maserati nog de beste kaarten heeft. De rest van het veld heeft het zwaar met deze beide winnaars. We zijn dan ook benieuwd of dit ook op de racebaan het geval zal zijn zijn....

Ferrari 575 GTC "GIESSE"
Lekkere brede achterkant,,, Een bredere spoiler mocht zeker niet...?!
FF checken...


DE "LOOKS"

Over het uiterlijk zijn we, net als over de onlangs geteste DTM auto's, wederom erg enthousiast. De print van de "Giese"-uitvoering van de Ferrari 575 is een kunststukje om te zien. Ondanks alle kleuren en reclame erg strak. Carrera heeft wat dat betreft met name het laatste jaar toch grote stappen gemaakt. Overigens vinden wij de matzwarte uitvoering ook zeer aantrekkelijk, maar deze kleur is helaas wat lastig op de baan. 
Voor wat betreft de MC12 is volgens ons de Vitaphone uitvoering de mooiste. Waarom ? Geen idee! Het is gewoon een oogstrelend exemplaar en oogt zowel buiten als op de baan zeer goed. Maar goed, smaken verschillen, evenals de motivatie voor keuze van een bepaalde uitvoering  dus maar goed dat er ook wat te kiezen valt... 
We vinden op deze auto's weer alles terug wat ons racehartje begeerd. Mooie velgen, diffusers, luchtinlaten, twee uitlaten, sleepogen en zowel afneembare spiegels als achterspoilers!!! 
Ook aan de cockpit van beide auto's is voldoende aandacht besteed. Sportstoelen en een coureur met meerkleurige helm vinden we in beide auto's, evenals wat gereedschap en/of brandblusser. De Maserati is voorzien van een speciaal, zeg maar vierkant racestuur.
Leuk detail is dat de achterspoiler van de presentatieauto nog over de gehele breedte van de auto loopt en dit nadien bij de raceversie's is aangepast.
Hoe dan ook, weinig meer te wensen en voor auto's die bedoeld zijn om mee te racen zien beide er meer dan goed uit....!

Mooie Maserati MC 12 "Vitaphone"
Mooie details genoeg... De neus, iets wat de concurrentie steeds minder te zien krijgt...


DE TECHNIEK

Carrera blijft wat techniek betreft vooralsnog voet bij stuk houden. Standaard motor en inline opstelling achterin en voorzien van (stille) kunststof tandwielen. Lagerbussen rond (starre) voor- en achteras en twee magneten. Bekend en wat dat betreft niet spectaculair.
De wat tragere start en mindere remwerking in vergelijking tot de andere merken, zijn geen geheim meer. Maar met genoeg stroom zeker voldoende in staat om voor de nodige uurtjes raceplezier te zorgen. Op zich voor dit soort auto's, die vaak wat langere wedstrijden rijden, trouwens geen probleem.
In de baan blijven in combinatie met betrouwbaarheid heeft al vaak tot overwinningen geleid, snelheid alleen is niet voldoende. En dat Carrera betrouwbaar is weten we al langer. 
Dat deze techniek echter voor velen onder ons een aanpassing van de "normale" rijstijl noodzakelijk maakt nemen we graag op de koop toe. We hebben het zelf nog niet geprobeerd, maar het schijnt dat het vervangen van de beide aanwezige magneten door lood ook een auto met heel leuke (meer uitdagende) rijeigenschappen oplevert! 
Ook deze auto's zijn trouwens gelukkig weer voorzien van de heel mooie verlichting aan voor- en achterzijde, iets wat volgens ons in dit soort wagens standaard aanwezig zou mogen en moeten zijn! Wat is er tenslotte mooier dan in een spaarzaam verlichte kamer een lekker lange race te tijden met auto's voorzien van licht...!!
Één klein nootje van kritiek; De banden zijn van iets mindere kwaliteit dan de banden die we bij de DTM Audi en Mercedes zagen. De zijkanten zijn wel erg rechthoekig. Even wat afronden met een stukje schuurpapier doet hier echter al wonderen...CONCLUSIE

Voor de Ferrari zijn binnen de slotracewereld altijd wel liefhebbers te vinden en ook voor de Maserati zullen, zeker gezien de geboekte resultaten in het kampioenschap, wel genoeg mensen interesse hebben.
Met degelijke (kindvriendelijke) en mooie auto's met standaard verlichting rondom, die ook nog eens standaard leuke en gevarieerde rijeigenschappen bieden, voor relatief weinig geld, heeft Carrera zich op dit moment ons inziens in mooie positie verworven binnen slotraceland. 
De techniek (snelheid en remwerking) zou nog wat meer mogen worden aangepast aan de andere merken, maar wie weet wat de toekomst brengt.
Mooie bijkomstigheid is dat veel van de nieuwe modellen ook vrijwel direct beschikbaar zijn voor digitaal. Dit alles zou in staat moeten zijn de verkoopcijfers van Carrera te laten stijgen.

In DEEL II gaan we deze beide auto's de strijd aan en zullen we ze de nodige ronden laten maken. Dan zal blijken waartoe de auto's op de baan in staat zijn. Ook zullen we kijken wat ze doen in vergelijking met de FIA GT auto's van de andere racebaanmerken. Onze verwachtingen zijn in ieder geval hoog gespannen....

 
De zogenaamde "Presentatie-versie"

WEBTIPS

Fabrikant: CARRERA
Kampioenschap: FIA GT
Ferrari
Maserati

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
11 oktober 2005 - Copyright racebaan.com