HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP

         
  HOTRODS VAN CARRERA

Ze werden al heel lange tijd geleden aangekondigd, de Hotrods van Carrera. De modellen in de schaal 1/24 kwamen ook redelijk volgens schema op de markt. Voor wat betreft schaal 1/32 moesten de liefhebbers van deze toch typisch Amerikaanse cult-modellen heel wat meer geduld hebben. Maar goed, inmiddels zijn ze in meerdere varianten beschikbaar.
We bespreken in dit artikel twee modellen, de 1932 Ford Hotrod classic en de Ford Hotrod High Performance van hetzelfde bouwjaar. De een in knallend geel en de ander in sierlijk zwart met de voor dit soort auto's vaak zo kenmerkende vlammen over de motorkap. Ze maken allebei gelijk een flitsende indruk wat dat betreft. Beide zijn daarnaast bovendien voorzien van de nodige verchroomde onderdelen. Dat is een tweede vereiste om nog wat extra op te vallen.

De motorkap van de gele Ford heeft, zoals overduidelijk zichtbaar is, grotendeels plaats moeten maken voor een vet motorblok dat volledig verchroomd is. Behalve dan de aandrijfriem...
Door middel van de gi-ga uitlaten loopt dit beeld door naar de fors uitstekende achterwielen.
Dit mede omdat de achterspatborden geheel verwijderd zijn. Ook aan de voorkant heeft dit model geen spatborden trouwens.  Maar zelfs als dat wel het geval was geweest hadden ze buiten de body gestoken, zeker weten. Want er liggen me toch een paar brede profielbanden op deze auto...! Daar steken de toch ook niet smalle voorbanden maar slapjes bij af. Met nog even terug naar het chroom. De vijfspaaks velgen (bij beide uitvoeringen overigens hetzelfde) zijn ook geheel in chroom uitgevoerd. Die combinatie maakt het bijna onmogelijk om niet naar de wielen te kijken.
Dat doen we desondanks toch maar even. Beide uitvoeringen hebben geen echte bumpers, alleen een soort stootbalken. Hadden we het al over chroom gehad...?? Never mind. Achter is die afneembaar, voor is het niet meer dan een smalle stang. Weliswaar mooi om te zien maar de voorwielophanging, zeker in real life, wordt wel erg kwetsbaar op deze manier. Een botsing tussen voorwiel en vast obstakel kan funest zijn. Maar ook hier is het oog belangrijker dan functie.

De zwarte Ford heeft wel voor- en achterspatborden. Extra brede zelfs in een poging om de banden in dit geval juist wel "binnenboord"te houden. Wat overigens nog steeds niet lukt .
Er zit een heerlijke glans over de diepzwarte lak, erg mooi om te zien. Dit betreft zoals duidelijk is te zien een cabrio. De voorruit met bijbehorende (en veiligheidshalve belangrijke) raamstijl is ook een mooi detail. In beide auto's vinden we een echte rock-a-billy achter het stuurwiel, voorzien van (Rayban?) zonnebril. Aan de kaaklijn van beide te zien konden beide trouwens misschien wel verre familie zijn van ene M. Schumacher...? Tel daar nog de spiegels bij op, de kenmerkende bolle koplampen "op een stokkie" en hele smalle achterlichtjes en het beeld van beide auto's is zo ongeveer wel compleet. Het kwam achteraf eigenlijk een beetje als verrassing dat die ook nog bleken te werken! De koplampen schijnen dan wel een beetje door, maar toch, heel mooi gedaan door Carrera! Hulde. Als laatste wat betreft de buitenkant; aan de achterkant op beide auto's de kenmerkende (afneembare) kentekenplaten met letters. Wat verder naar onder zijn ze beide leesbaar afgebeeld. Doe maar eens een gooi naar de betekenis zouden we zeggen?!
Maar eerst nog even tijd voor enkele sfeerplaatjes en wat informatie over het Hotrodrijden....

TECHNIEK
Deze Hotrods zijn natuurlijk behoorlijk afwijkend. Zeker wat vorm betreft. De standaard toegepaste techniek moest dan ook fors gewijzigd worden om deze auto goed tot zijn recht te laten komen. En dat hebben die jongens van Carrera ook aardig voor elkaar gekregen moeten we eerlijk zeggen. Het chassis van beide auto's is erg smal. Desondanks slaagt men erin om onder het chassis plaats te maken voor de nieuwe ronde schoen met dubbele slepers en twee magneten, een sterke vˇˇr en een wat zwakkere net achter de motor. De bekende richting schakelaar heeft ook nog een plekkie gekregen, evenals de nodige gaatjes voor de negen schoefjes. Negen? Jawel, 4 voor de body, 4 voor de magneten en 1 om de losse achterbrug open te kunnen maken voor onderhoud.
En dat is wel heel erg gunstig. We hebben de auto namelijk heel even open gehad. Een stukje. En toen maar weer heel snel dichtgedraaid...

 Ook in deze kleine modellen blijkt Carrera alle techniek onder te hebben gebracht die bij hen gebruikelijk is. Kabels, printplaatje stekkertjes etc. etc. Een drukte van jewelste daarbinnen. Lekker laten zitten waar het zit. En de auto dan ook alleen helemaal open maken als dat persÚ noodzakelijk is. Anders afblijven! 
Mocht je het idee hebben om zonder magneet te rijden met deze auto's; een plekje vinden voor het plaatsen van lood zal niet meevallen!
Mede door al hetgeen binnenin verstopt zit, maar ook vanwege het dikke en stijve chassis brengen beide auto's behoorlijk wat gewicht op de schaal. De Gele Ford 101 gram en de zwarte cabrio 97 gram. Niet echt veel minder, uit veiligheidsoogpunt beslist voorzien van een verstevigd chassis.... Overigens zien we dat het schroefsteuntje voor het schroefje van de losse achterbrug is voorzien van een metalen kern. Om kapot en doldraaien te voorkomen.
Dat zouden meer mensen moeten doen...!!

DE RIJERVARINGEN
Zoals eerder gezegd, dat de verlichting bleek te werken was gelijk de eerste verrassing. Beslist een leuk gezicht op deze Hotrods, ook door de kleine achterlichtjes. De koplampen lijken zo een geheel eigen leven te lijden. Maar goed, daar gaat het even niet om. Het rijden dan maar.
En dat was verrassing twee. Met name de gele Ford ging als de spreekwoordelijke brandweer over de baan. Een voor Carrera buitengewone acceleratie en remweg, zeer bochtvast en een forse topsnelheid zorgden voor nog verrassender rondetijden. Gewenning aan de auto was niet of nauwelijks nodig. Wooow, bijna om bang van te worden. De klok stopte op een snelste rondetijd van 10.266 seconden. Voorwaar niet slecht! Uitdaging zit er dan niet echt in de auto, behalve dan om te proberen voor een bocht zo laat mogelijk in de ankers te gaan. Maar dat is wachten op de eerste de beste forse crash. En dat wil je deze auto's eigenlijk niet aandoen toch?!
Wat experimenteren met beide magneten zal beslist een beter compromis opleveren wat rijgedrag betreft. Zal ten koste gaan van de remweg, maar de acceleratie nog wat ten goede komen...
 
Conclusie
Wat we pas zeiden over de Range Rover van Scalextric geldt ook voor deze Hotrods van Carrera. Het uitbrengen van dit soort afwijkende modellen brengt toch altijd een bepaald risico met zich mee. Je kunt vooraf wel marktonderzoek doen natuurlijk, maar het is toch altijd even afwachten hoe groot de markt voor dit soort modellen in de praktijk zal blijken te zijn. Hoewel zeker niet de eerste Amerikaanse modellen heeft Carrera opnieuw heeft de sprong in het diepe gewaagd.
Vooraf is er veel over te doen geweest. Zowel heel positieve als heel negatieve reacties deden op het WWW de ronde. Nou, wat ons betreft valt de weegschaal positief uit. Ook wij hadden vooraf onze bedenkingen. Ook toen ze in de doos voor ons op tafel stonden. Maar eenmaal uit de doos verdween die scepsis als sneeuw voor de zon. Zeker in een passende omgeving zijn het gewoon erg leuke slotcars om te zien. Ook de reacties die we kregen bij het aanschouwen van deze auto's waren overwegend enthousiast. Bovendien is er duidelijk zorg aan besteed, zowel technisch als wat prestaties betreft. Wat ons betreft een 8,9 voor deze sprong van de 10 meter schans...
Rest ons helaas als laatste toch nog een nootje van kritiek te noteren. Het rechter voorspatbord van de zwarte Ford liep helaas aan op het wiel. Natuurlijk is dat met wat aandacht wel te verhelpen, maar daarvoor ontbrak ons de tijd. Die had met 10.568 sec. dan ook het nakijken....


     Deze Hotrods als achtergrond? Voor zwart klik hier, voor geel hier en voor sfeer hier!

Webtips

Carrera
Heel veel over 1/1 Hotrods


Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
13 december 2007 - Copyright racebaan.com