HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP


TEST CARRERA FIA GT;   Ferrari 575 & Maserati MC12 DEEL II

In deel II van deze test gaan we de Ferrari en de Maserati eens flink aan de tand(wielen) voelen.
Uiteraard hebben we eerst de beide auto's tegen elkaar laten racen. Dit, zoals min of meer gebruikelijk, zonder verdere technische ingrepen. Wel hebben we enkele malen de voorste magneet gebruikt voor hetgeen hij bedoeld is, het creëren van meer of minder grip.

Ferrari 575 GTC in tweevoud

Voor "het echte werk" begon werden eerst een aantal ronden gemaakt om weer even de juiste feeling te krijgen voor deze toch wat iets afwijkend rijdende racewagens.
Nadat we de indruk hadden ze weer aardig in de vingers te hebben gingen we verder met het serieuze werk. Omdat ook deze racers voorzien zijn van behoorlijke magneten zijn ze erg baanvast.
Zelfs met de voorste magneet in de hoogste positie moet je je best doen om deze auto's in een slip te dwingen. Vanwege het iets tammere gedrag van de motor is het door de bochten laten rollen de manier om toch aan goede rondetijden te komen. Mede door de mindere remwerking verlies je hierbij ook weinig tijd bij het ingaan van een bocht. Kortom, de topsnelheid is niet een van de snelste in het veld, maar de bochtensnelheid maakt dit redelijk goed.
De auto's blijken geheel aan elkaar gewaagd, hoewel de Maserati iets beter handelbaar bleek.
De verschillen zijn echter dermate klein dat dit nauwelijks merkbaar zal zijn.
Samenvattend dus wat rijgedrag betreft geen "beest" van een auto, zeker niet wispelturig, maar goed voorspelbaar en een echte auto voor de wat langere wedstrijden.


DEZE FERRARI 575 GTC ALS ACHTERGROND...??!! KLIK HIER!!


DE CONCURRENTIE
We waren zeer benieuwd of de modellen van Carrera in staat zouden zijn om tegenstand te bieden aan andere merken. Niet iedereen heeft tenslotte de financiële middelen om steeds een tweede auto te kopen omdat het rijgedrag afwijkt van hetgeen reeds in de pits staat te wachten...
We hebben dus uit onze garage vervolgens enkele wagens gekozen die ook in het FIA GT kampioenschap meestrijden; Een Corvette C5R van Fly, evenals de Viper (geen racing!) en Porsche GT1, een Saleen van Teamslot en tot slot (uiteraard) de Maserati MC 12 van Scalextric.

Mooi licht hoort bij dit soort racer's!Altijd herkenbaar; de achterkant van een Ferrari....

Wat schets onze verbazing? Na de nodige ronden strijd te hebben geleverd blijken beide Carrera's, met de eerder omschreven rijstijl in het achterhoofd, in staat om met al deze modellen de strijd aan te binden. Ze bieden veel meer spanning dan dat we vooraf hadden gedacht.  Ze zullen niet altijd als winnaar over de streep komen, maar zeker bij een wat langere wedstrijd zullen de anderen toch hun uiterste best moeten doen om voor te blijven en met name meer moeite moeten doen om in de baan te blijven.
Kortom, ook voor de liefhebber met een kleinere portemonnee weinig reden om niet een van deze beide modellen te kiezen als een volgende auto in deze klasse, als tegenstander voor een auto van een ander merk die je reeds in je bezit hebt.

Snel kijken; Is het nu de  Carrera of toch Scalextric of toch..... 
Mooie details genoeg...De neus, iets wat de concurrentie steeds minder te zien krijgt...


SAMENVATTEND

Het uiterlijk van deze sportwagens is zoals reeds gezegd meer dan prima. De Ferrari is duidelijk de mooiere van de twee, hoewel de Vitafone uitvoering van de MC 12 deze stelling doet wankelen.
Spiegels, spoiler en zelfs ruitenwisser zijn indien gewenst voor aanvang van een heftige rit te verwijderen. De verlichting van Carrera is een lust voor het oog en zal door de combinatie van techniek en benodigde rijstijl zelden doven.
Het rijgedrag is nog altijd een beetje tam, maar blijkt voldoende om tegenstand te bieden aan menig andere slotcar in deze klasse.


Kijk en vergelijk, zoek de 10 verschillen...

In een rechtstreeks vergelijk van de MC12 met de uitvoering van Scalextric is het lastig een winnaar aan te wijzen. Als je ze een aantal keren verplaatst moet je echt even twee keer kijken om te zien welke welke is. De opdruk op de body van Carrera is in ieder geval duidelijk iets beter van kleur. De body zelf is merkbaar steviger dan die van Scalextric. De laatste is echter weer net ietsje meer gedetailleerd, evenals de banden en velgen. Wat cockpit betreft wijzen we toch Carrera weer aan als winnaar. Voor beiden dus geen reden om zich ergens voor te schamen. 
 Maar goed, al deze zaken zijn op de baan echter van minder belang dan in de doos. 
Aan de koper dus uiteindelijk de keus.....


EINDOORDEEL

Spreken deze auto's je als model aan is er weinig reden om er geen aan te schaffen. Ze hebben ons in ieder geval niet teleurgesteld. Op bijna elke auto is wel iets aan te merken, maar Carrera biedt hier met zowel uiterlijk als techniek een prima gemiddelde van alles wat er momenteel te krijgen is. 

Wel moet ons hier eerlijkheidshalve wel van het hart dat de bandenkeuze in geval van de Maserati toch wat minder geslaagd is. Met name de achterbanden zijn, zeker wat hoogte betreft, duidelijk buiten proporties. Hierdoor staat de auto ook nét wat te hoog boven de baan.
Bovendien zijn ze ook wat hol en aan de zijkanten een stuk rechter dan de banden op de eerder getest DTM voertuigen.
Even goed schuren is hier dus gewenst. Scheelt wel direct weer in de bandenhoogte.....

Standaard uit de doos zijn er, door het verwijderen van één of zelfs beide magneten en het plaatsen van lood, genoeg manieren om de auto naar wens aan te passen.
De basis van de auto is voor zijn prijs zelfs meer prima en voor de gevorderden onder ons is er met een relatief kleine investering (bijv. een andere motor) ongetwijfeld nog veel meer van te maken.
Dus.... bij twijfel..... Niet inhalen maar halen!De Maserati MC 12 "Vitaphone" van achteren

Klik hier voor DEEL I van deze dubbeltest.


WEBTIPS

Ferrari 575 als achtergrond?!
Fabrikant: CARRERA
Kampioenschap: FIA GT
Ferrari
Maserati

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
8 november 2005 - Copyright racebaan.com