HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP

                                            TEST
: PORSCHE 935/78 "MOBY DICK""Deze Porsche is
zeker niet helemaal nieuw. Maar we hebben hem nog niet in handen gehad.
Hoewel een omstreden model willen we dit jaar toch echt proberen aan deze auto aandacht te besteden. Zeker in deze Momo uitvoering zal dat naast een leuke test ook beslist heel mooie plaatjes opleveren. We gaan dan ook ons uiterste best doen om dit racebeest in huis te halen. Hopelijk tot binnenkort
". Zo schreven we op 17 maart 2007 bij de bespreking van de catalogus. We zijn nu zeg maar anderhalf jaar verder. En toch is dat nog steeds onze mening. Vandaar alsnog welverdiende aandacht voor dit model hier op racebaan.com. Belofte maakt schuld toch?!
De geschiedenis van de auto laten we dit keer achterwege. Informatie genoeg op internet...

         Deze Porsche "Moby Dick" als achtergrond op je beeldscherm? Klik dan hier!
De Porsche 935-78 "Moby Dick" voor op de racebaan was en is nog steeds een veelbesproken auto in ons wereldje. En terecht. Het is en blijft tenslotte een behoorlijk afwijkend model om te zien. Hoewel er in de Group 5 klasse, waar deze auto (onder andere) ook aan mee deed, wel meerdere "vreemd" ogende modellen meereden. Maar we dwalen af. Hoewel Carrera voor deze Porsche 935 zeker al meer gedurfde modellen had uitgebracht deed de aankondiging van dit model toch menig mondhoek krullen. Van leedvermaak of van blijdschap? Wie zal het zeggen. Feit is in ieder geval dat Carrera van dit model veel werk heeft gemaakt. Heel veel werk. En dat zie je ook! Los van het feit dat we ons inziens met bijgevoegde plaatjes ook die belofte van destijds nakomen, bieden de bijgevoegde foto´s een prima gelegenheid de auto eens goed te bekijken. Dat gaat nog beter als je eventueel de bureaublad achtergrond van deze Porsche download.  
   
Los van het feit dat de auto zeer mooi is vormgegeven, zorgen het meerkleurige lakwerk, de werkelijk van de lak knallende print en vele al dan niet kleine details ervoor dat de auto een meer dan verzorgde indruk maakt. Strakke verlichtingunits, echte gleuven in de motorkap, meerdere vulopeningen, meerdere luchtinlaten, de ruitenwisser, de antenne, de schitterende velgen met zeer brede slicks, de meerkleurige helm van de coureur, zijn kuipstoel en aangebrachte details onder de achterruit om er maar een aantal te noemen. Het moge duidelijk zijn. We zijn verliefd op "Moby". En dan hebben we het alleen nog maar gehad over de "looks" van deze schoonheid. Maar zoals ouders altijd plegen te zeggen; Ga niet alleen af op het uiterlijk... Ook de binnenkant telt...


Onder de rokken van deze "dame", want dat moet toch haast wel met dergelijke rondingen, vinden we bekende techniek. Laten we allereerst niet vergeten de prima verlichting aan de voor- en achterzijde te benoemen, of zoals het op de doos staat de "front und heck beleuchtung.
Zeker op een auto als deze iets wat toch maar mooi meegenomen is. Maar dat heeft weinig of niets met rijden te maken natuurlijk. Dus door naar de techniek die daarvoor wel van belang is.
Voordat we de auto open maken zien we het bekende, zeer stevige chassis. Daarin de ook bekende dubbele magneet, waarvan de voorste verschuifbaar is. Dit om de "downforce" naar behoefte af te stellen, mede ook afhankelijk van de baan waarop je de auto gebruikt. Op zich iets waar over nagedacht is. Maar met name zo gemaakt omdat de litzen van de Carrera baanstukken nu eenmaal zeer weinig houvast hebben voor een magneet. Dan is wat meer magneetkracht wel gewenst als je je rondjes of flinke snelheid af wilt kunnen leggen. Maak je gebruik van een ander merk baan zul zeker de achterste magneet al snel overbodig blijken te zijn. Die kan er dan ook uit.


Andere "oude bekenden" aan de onderzijde zijn de richting schakelaar en de schoen (schoentje is een understatement in dit geval) met dubbele slepers. Ook aan de binnenzijde zien we bekende techniek. Naast de hoeveelheid draden voor verlichting en schakelaar zien we daar ook dit keer dat zowel de achter- als de vooras in messing lagers liggen. Van speling op de assen is dan ook nauwelijks of geen sprake. De kunststof tandwielen behoren nog altijd tot de beste in hun klasse en dragen ertoe bij dat de auto's van Carrera hun werk in relatieve stilte kunnen uitvoeren.
Want eerlijk is eerlijk, hoewel het zeker geen lichtgewichten zijn, zijn ook deze schaalmodellen van Carrera een duidelijk voorbeeld van "Deutsche gründlichkeit". Zelden of nooit mankementen. 
De motor behoort zeker nog altijd niet tot de snelste in racebaanland, maar voor een thuisbaan, waar dit model veruit de meeste rondjes zal afleggen, is het meer dan voldoende. Zeker met voldoende spanning op de baan. Kortom, we zijn er redelijk van overtuigd dat de auto het best aardig zal doen op de (thuis)baan. Ondanks de zeer forse overhang aan de achterzijde. Hoe goed hopen we binnenkort aan de regelaar te ondervinden. Eerst nog even op zoek naar een passend setje Ortmann bandjes. Het resultaat van de rijtest vullen we hier nog even aan binnenkort.


 

Webtips:


Carrera

Info & foto's

Deze Porsche als achtergrond?

 Home
| Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
30 september 2008 - Copyright racebaan.com