HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP
TEST: CARRERA PRO-X (deel I)
Begin vorig jaar kondigde Carrera aan met een digitaal racesysteem te komen. SCX volgde binnen een dag (?) en Scalextric later dat jaar. SCX is in Spanje al verkrijgbaar, maar laat net als Scalextric nog even op zich wachten. Carrera heeft haar product inmiddels op de markt en was dus niet alleen het eerst met aankondigen, maar ook het eerst op de markt.
Zelden hebben we echter zo'n moeilijke testopgave gehad als het eerste digitale racebaansysteem. Er is immers geen enkele referentie. We gaan deze test dan ook als volgt aanpakken. Allereerst natuurlijk een beschrijving van wat digitaal nu eigenlijk is, dan een opsomming wat de starset van Carrera bevat en wat de functie van de verschillende componenten is. En als derde geven vier racers hun bevindingen ten aanzien van de amusementswaarde. Kortom: is het leuk?
Omdat dit een heel verhaal gaat worden en er wat meer plaatjes nodig zijn om het te verduidelijken splitsen we deze test is drie delen.
EEN HYPE
De overheid gaat digitaal, jij gaat digitaal fotograferen de TV wordt digitaal en nu is ook de racebaan digitaal. Een hype? JA natuurlijk en NEE beslist niet. Iedereen kent wel die stoertjes om zich heen die iedere week een nieuwe gsm, usb, dla, dvd of pma hebben. Vanuit die optie is alles wat met digitaal te maken heeft een hype. Maar digitaal geeft aan de andere kant veel functionele mogelijkheden. Ook voor de racebaan. Wie wel eens naar een modelspoor heeft gekeken weet maar al te goed dat digitaal daar al flink is ingeburgerd. In plaats van een hype zouden we bij de racebaan eerdere zeggen: he he eindelijk! Racebaanfabrikanten kijken (en reageren) in onze ogen veel teveel naar elkaar in plaats van naar de consument. Het feit dat Carrera nu het voortouw neemt is echter toch een dik compliment waard. Als je als eerste met een geheel vernieuwd racebaanconcept komt, dan mag je toch stellen dat je je nek uitsteekt.
WAT IS DIGITAAL
Iedereen heeft bij de term digitaal wel een idee. Digitale fotografie is volledig ingeburgerd en het feit dat je deze tekst nu leest heeft ook alles met digitaal te maken. Zonder heel erg uitvoerig op de techniek in te gaan willen we wel even stil staan bij die delen van de  techniek die invloed hebben op de functionaliteit en dus op de amusementswaarden. Bij een gewone racebaan gaat de auto rijden als je de regelaar indrukt. Hoe verder je de regelaar indrukt hoe harder de auto gaat rijden. Laat je de regelaar los zal de auto afremmen en tot stilstand komen. Voor iemand uit de middeleeuwen zal dat er uitzien als zwarte magie, maar wij met z'n allen weten niet beter. Door de regelaar in te drukken gaat er een hogere spanning via het kabeltje naar de baan en via de sleepcontacten naar het motortje in de auto. Meer spanning (volt) is harder rijden, geen spanning is stilstaan! Simpel!
Bij digitaal gaat er echter geen spanning over de leiding (kabels en baan) maar een code. Die code is voor één specifieke auto bedoeld en bevat codes als "stilstaan", "hard", "harder". Natuurlijk gaat er niet het woordje "harder" van je regelaar naar de auto, maar wel een code met een soortgelijke betekenis. Iedere auto wordt van een eigen code voorzien, zodat iedere auto alleen maar instructies accepteert van één bepaalde regelaar en dus maar van één bepaalde racer. Op de baan (beide sporen) staat een permanente spanning en afhankelijk van de ontvangen instructie "haalt" de auto meer of minder volt van de baan. Hierdoor is het theoretisch mogelijk om met een oneindig aantal verschillende auto op een baan te rijden. Oneindig betekend echter wel een flinke processor in ieder autootje en dat zou het product onnodig duur maken.
MET Z'N VIEREN
Carrera heeft de keuze gemaakt om vier auto's gelijktijdig te kunnen besturen. Daarnaast kunnen nog eens een aantal auto's geprogrammeerd worden die als extra tegenstander actief zijn. Door bijvoorbeeld automatisch een tweetal auto's iets langzamer rond te laten rijden wordt een extra aspect toegevoegd. Die moet je dan wel in kunnen halen. Hierbij komen we op een van de talrijke mogelijkheden die digitaal met zich meebrengt. We hebben al gezien dat de snelheid van de auto onafhankelijk van de baan is geworden. Door extra stuurcodes naar de auto te sturen zijn er meer mogelijkheden te creëren zoals het wisselen van baan. De regelaars binnen het PRO-X systeem bevatten een extra knop. Als je deze knop ingedrukt houdt gaat de auto bij de eerstvolgende wissel naar het andere spoor. De regelaar stuur een code naar de auto. De auto stuurt een code naar de wissel. De wissel gaat naar de stand "afslaan" de auto gaat naar de andere baan en zet DIRECT de wissel terug. 
RESUME
De twee belangrijkste kenmerken van digitaal zijn dus:
1) Snelheid onafhankelijk regelen van meerdere auto's in het zelfde spoor
2) Van spoor wisselen op initiatief van de rijder

Natuurlijk zal digitaal in de toekomst nog veel meer mogelijkheden bieden. Voorlopig focussen we ons even op mogelijkheden van de PRO-X set van Carrera. In deel II gaan we uitgebreid in op de componenten die in een PRO-X startset zitten. In deel III vind je de ervaringen hoe het is om een avond met PRO-X te racen.

Home | Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
13 september 2004 - Copyright racebaan.com