HOME | RACEBAANPRAATJE | TESTBANK | VERZAMELEN | REPORTAGES | GULF RACING | LINKS | SITEMAP


TEST: AUDI QUATTRO A2 "SAFARI RALLY" VAN FLY

Een paar dagen vertraging. Dat is het resultaat van iets dat zo eenvoudig is geworden dat je te makkelijk wordt. Dit artikell was een dag of 5 geleden al klaar. Maar door wat slordigheidjes bij het wegschrijven ging het verloren. Net zo makkelijk als dat een moment van onopletendheid je een overwinning kan kosten op de racebaan. Maar bij deze alsnog...
We gaan het hebben over de Audi Quattro A2. In Safari rally uitvoering van 1984 zoals op het doosje staat genoemd. Met aan boord coureur Franz Wittmann en navigator Peter Diekmann.
Zijn er dan niet teveel man aan boord..? Geintje natuurlijk. n van de vele uitvoeringen waarin deze auto in de echte racewereld heeft rondgereden. De Audi Quattro  is een zeer tot de verbeelding sprekende rallyauto met een uitgebreide en niet geringe staat van dienst. Een auto die met zijn vierwielaandrijving de rallywereld op zijn kop zette. Maar we gaan daar niet al te diep op in, op internet is daar genoeg over te vinden. Zie ook de webtips onderaan.
 DE BUITENKANT
Fly heeft bij dit model weer zijn best gedaan wat details betreft. Meest opvallende is natuurlijk de zeer grote bull-bar aan de voorzijde van de auto. Voorzien van maar liefst 6 verstralers om ook bij minder zicht toch snelheid te kunnen houden. Dat, samen met de standaard verlichting en nog twee extra schijnwerpers op de motorkap voor de voorruit moest toch voldoende zijn zou je zo zeggen. Nu zie ik sommige mensen al denken; "Twee schijnwerpers op de motorkap? Ik zie er maar n?" Dat klopt, zoals gelukkig op twee van de plaatjes nog te zien is waren er twee schijnwerpers gemonteerd. Helaas zullen die, tenzij de auto in de vitrine belandt, niet lang te zien zijn op de auto. Zelf bij het verkeerd beetpakken van de auto als je hem wilt openschroeven sneuvelen ze al, laat staan bij een robbertje rally racen.... Maar goed, nieuw uit de doos ziet het er prima uit. Wat zien we verder nog? In ieder geval vallen ook de forse spatlappen, hier wit uitgevoerd, goed op. Deze kunnen trouwens makkelijk even uit het chassis worden geschoven als de body is verwijderd. Tot slot twee ruitenwissers, een antenne en twee kleine buitenspiegels. Dan hebben we alle details zo ongeveer wel gehad. Tenslotte had men in die tijd nog geen veelvoud een luchthappers, vleugeltjes, skirts en andere aerodynamische zaken. Wel leuk zijn de sleuven in het plaatwerk voor de voorruit. Een destijds veelgebruikt iets, ook bij productieauto's. Maar voor de rest, eenvoud troef wat de klok slaat. De bedrukking is wat druk maar weer netjes.
INTERIEUR
Fly was min of meer de trendsetter wat detaillering betreft binnen de slotracewereld. Hoewel ze wat rijden betreft ook hebben gezorgd voor menig gefrustreerd hobbyist, moeten we ze daar toch in ieder geval dankbaar voor zijn. Zij hebben er voor gezorgd dat alle huidige modellen zo mooi zijn als ze zijn. Andere fabrikanten waren genoodzaakt Fly in deze koers te volgen.
De details zijn ook weer in het interieur terug te vinden. Herkenbare klokken en knoppen op het dashboard, mooi uitgevoerde gordels die doorlopen tot achter de achterbank, brandblusser aan boord, rolkooi en een notitiebok met pacenotes voor de navigator. Minpuntje voor de uitvoering van de poppetjes trouwens. Deze zijn geheel wit, inclusief witte helm. en de ogen zijn ook niet helemaal af. Zonde, beetje alsof men het mes in het varken heeft laten steken... Zonde, niet zozeer voor de gebruikers, maar wel voor de verzamelaars onder ons. Maar voor de rest genoeg te zien aan en in deze slotcar. Tijd om de rest van de auto eens nader te bekijken.

DE TECHNIEK
Als we de auto omdraaien (en weg is de eerste schijnwerper...) zien we direct dat hier sprake is van afwijkende techniek. Het schoentje is bijvoorbeeld gemonteerd op een verende arm. En daar doorheen zien we ook een kroonwiel. Voorwielaandrijving in deze auto? Snel de drie schroefjes los en de body eraf. En dan zien we dat de auto geen voorwiel- maar vierwielaangedreven is! Gaaf.
De motor ligt gewoon achterin. de magneet ligt tussen de motor en achteras. Fly gebruikt een aandrijfstang naar de voorwielen. Deze zit zoals gebruikelijk weer met een lagertje in het chassis geklikt. Dat heeft in het verleden, bijvoorbeeld bij de corvette's al eens tot problemen geleid.
Maar die kreeg alle druk op de achterwielen, hier is dat dus verdeeld. De rest van de techniek ziet er solide uit. Alles lijkt goed vast te zitten. De banden sluiten goed aan op de velgen en zijn goed vlak. De sinds kort door Fly gemonteerde vernieuwde kroonwielen draaien vrij soepel rond. De wielen draaien vrij van de body. De techniek lijkt ons dit keer dan ook van goede kwaliteit.
We zijn zeer benieuwd wat de auto met deze aangepaste techniek op de baan zal gaan doen. 

PRAKTIJKTEST
Zoals bekend zijn wij van racebaan.com van mening dat zeker het racen met een rally auto zonder magneet moet gebeuren. Dat gaan we dan ook zeker doen. Maar we beginnen mt magneet, zo wordt de auto tenslotte geleverd. De voeding staat op dat moment nog 0- 14,5 volt. Moet kunnen voor een Fly met magneet. Dat blijkt al snel te kloppen. De auto is op deze manier zeer baanvast. Acceleratie en remweg zijn meer dan uitstekend, mede door de 4WD natuurlijk. Maar uitdaging? Nee dus. Het is f snelle rondjes draaien, f ongenadig hard van de baan gaan als het middelpunt vliegende kracht te groot wordt voor de magneet. Door de hoogte van de auto betekend dat ook behoorlijk rollen. En wat ons betreft is het maken van snelle rondjes voor een auto als deze van ondergeschikt belang. Dus de magneet eruit! Lood voegen we niet toe voor deze test. Overigens is daar ook maar beperkt ruimte voor beschikbaar, omdat de aandrijflijn in een verlaagd deel van het chassis zit. Maar goed, eens kijken wat de auto doet op deze manier. Om een vergelijk te hebben zetten we de tijdmeting aan en plukken wat auto's uit de voorraad. De vorige keer geteste Fly BMW M1, een oude Proslot Ferrari, een SCX Citroen C2  met 2 wiel aandrijving en een SCX Peugeot 206 en de Scalextric Skoda met 4 Wheel drive.
Uiteraard allen ook zonder magneet. Aan het eind van de rit blijkt de Audi gewoon echt de sneklste te zijn van allemaal. Niet met een waanzinnig groot verschil, maar toch!
En dat niet alleen, de auto levert gewoon heel veel rijplezier op deze manier. nog altijd behoorlijk baanvast en met de mogelijkheid om heerlijk gecontroleerde drifts te maken, zelfs door lange bochten. Het geluid van de aandrijflijn is zeer acceptabel, stiller dan die van SCX in ieder geval.
Om de verende arm te testen worden er provisorisch nog wat "bulten"in de baan gemaakt. Hier blijkt deze techniek al snel zijn vruchten af te werpen. Met name bij het naar beneden rijden is de Audi de auto die het langste in het spoor blijft, de rest verlaat (al dan niet veel) eerder het spoor. Kortom, een zeer aangename verrassing deze nieuwe rallyauto van Fly!CONCLUSIE

Fly zet hier wat uitvoering en details betreft weer een interessante auto neer voor de verzamelaars. Voor de gebruiker zijn met name de schijnwerpers voor de voorruit een kort leven beschoren. Maar wat voor de laatste groep veel belangrijker is: de gebruikte techniek is van prima kwaliteit dit keer. En blijkt op de (rally)baan in de praktijk bovendien ook nog eens ook goed te functioneren. Een groter compliment kunnen we Fly waarschijnlijk niet maken.
Zoals algemeen bekend is dit tenslotte te vaak wel eens anders geweest. Ga je de auto veelvuldig gebruiken adviseren we overigens om in ieder geval toch even de achterlagers, het lagertje van de aandrijfas en eventueel de motor even met een lijmpistool vast te zetten.
Dit voorkomt onaangename verrassingen, komt het geluid en rijgedrag ten goede en vermindert slijtage. Om het in punten uit te drukken, voor het uiterlijk een 7,5 (zonder van de poppetjes), voor het rijden een 9 (het kan altijd beter...).
De Audi Quattro maakte destijds indruk op de vele circuits en dit model doet dat ook op de racebaan. Complimenten voor Fly! In ieder geval waar voor de (nog steeds bovengemiddelde) prijs. Fly mag wat ons betreft zeker deze ingeslagen weg volgen. Maar of er nog wel zo veel nieuwe modellen komen dit jaar...? We wachten maar even af. Wij houden ons aanbevolen.....

WEBTIPS:


Safari rally

Franz Wittmann

Geschiedenisles

Sponsor van deze Audi


Home
| Racebaanpraatje | Testbank | Verzamelen | Sitemap | Mail
18 februari 2007 - Copyright racebaan.com